wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Nejsilnější náraz větru naměřili na Sněžce, 180 km/h


Nejsilnější náraz větru zaznamenaly v neděli měřicí přístroje meteorologů na nejvyšší české hoře Sněžce. Měl rychlost 180 kilometrů v hodině. Extrémně silný vítr stále hrozí v krajích a v horských oblastech na severu a severovýchodě Čech i na severu Moravy a ve Slezsku. Jak informoval Český hydrometeorologický ústav, v pozdějších odpoledních a podvečerních hodinách vítr zeslábne.
Včera 14:34 - Praha (Aktualizováno: Včera 15:08)
Ráno a dopoledne foukal v Česku silný západní, postupně severozápadní vítr o průměrných rychlostech 43 až 61 km/h, v nárazech až 120 km/h. Na hřebenech dosáhl ale síly orkánu.
Nejsilnější nárazy větru, přesahující extrémní stupeň nebezpečí, se vyskytly při přechodu studené fronty od severozápadu 7:00 až 11:00. Extrémně silný vítr tak postihl postupně většinu krajů ČR.
Náraz větru o rychlosti 180 km/h zaznamenaly dvě stanice na Sněžce - na polské straně a poštovně. Pak obě přestaly dopoledne dodávat data, proto zaznamenané nárazy nemusí být nejvyšší, upozornil ČHMÚ.

Nejvyšší naměřené hodnoty nárazů větru od půlnoci do 13:00:
Stanice nejvyšší naměřené hodnoty (km/h)
Sněžka 180
Fichtelberg (Krušné hory) 176
Milešovka 151
Grosser Arber (Velký Javor) 140
Luční bouda 137
Ústí nad Labem - Kočkov 133
Přibyslav 126
Skuteč 122
Praha-Karlov, Luká 119
Javorový vrch 130
Doksany, Kocelovice, Plzeň - Košutka 115
Zdroj: ČHMÚ
ČTK
© Wahlgrenis 30.10.2017

V Česku bylo bez elektřiny více než půl miliónu domácností
Kvůli silnému větru bylo v neděli v České republice bez proudu více než 500 tisíc odběratelů, v podvečer se tento počet snížil na 300 tisíc. ČEZ má v terénu stovky lidí, ale mnoho poruch se podaří odstranit až v příštím týdnu, jak upozornila mluvčí firmy Soňa Holingerová. Kalamitní stav byl vyhlášen pro Karlovarský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský, Ústecký kraj a Vysočinu.
Včera 16:24 - Praha (Aktualizováno: Včera 19:51 )
ČEZ evidoval zhruba 14 tisíc trafostanic bez proudu. Situace by zlepšovala k večeru s tím, jak slábl vítr.
„Máme v pohotovosti asi 700 lidí, povolali jsme i subdodavatelské firmy. Některá místa, například v lesích, jsou ale obtížně přístupná,” uvedla Holingerová. Prioritou je podle ní odstranění poruch na vysokém napětí, kterých bylo po celé zemi zhruba 550.

Přetížení telefonní operátoři
Nejčastější příčinou problémů jsou větve a stromy ve vedení nebo popadané sloupy. V Pardubicích utrhl vítr z rozvodny střechu a odhodil ji na dva transformátory. Krizová linka ČEZ odbavila do 14:00 z celé země asi 16 tisíc hovorů. „Je možné, že se mnoho lidí nedovolalo, protože linka byla dost vytížená,” dodala mluvčí.
Podobný problém hlásili také hasiči, jejich operační střediska byla rovněž velmi přetížená. „Znovu tedy žádáme, pokud se nejedná o bezprostřední ohrožení života, zdraví nebo majetku, aby byli lidé trpěliví, zbytečně operátory nezatěžovali, pomoci se jim dostane, ale až s určitou časovou prodlevou,” uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.
Celkem už odpoledne měli více než 4500 výjezdů, nejčastěji k popadaným stromům na silnice, železnici, domy či auta. Zasažena byla prakticky celá země.
„Velmi složitá situace je stále v Karlovarském kraji, kde byl svolán kvůli meteorologické situaci krizový štáb kraje. Velké množství výjezdů mají hasiči také v kraji Středočeském, Ústeckém, Libereckém nebo Olomouckém,” dodala během dne Zaoralová.
Výstraha ČHMÚ před silným větrem platila do nedělních 19 hodin. Krizová situace kvůli počasí si již v ČR vyžádala dva lidské životy.
Novinky, ČTK
© Wahlgrenis 30.10.2017

Vichr zastavil vlaky na hlavním koridoru z Prahy do Ostravy
Vichřice a spadané stromy zastavily vlaky na hlavním železničním koridoru z Prahy do Olomouce, Ostravy, na Slovácko a dále do Polska a na Slovensko. Provoz je přerušen mezi Olomoucí a Zábřehem na Moravě. Jak informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský, náhradní doprava zatím zajištěna není. Komplikace jsou od rána na desítkách regionálních tratí.
Včera 14:09 - Praha (Aktualizováno: Včera 18:35 )
Podle Šťáhlavského omezení potrvá zřejmě až dlouho do noci a dotkne se tisíců lidí.
„Některé vlaky byly sice odkloněny na Uničov a jiné na Brno, ale jedná se opravdu jen o zlomek všech spojů. Navíc vichřice komplikuje provoz i na dalších tratích na jižní Moravě,” řekl mluvčí.
Náhradní autobusová doprava se podle něj z kapacitních důvodů zajistit nedá. Trať využívají tisíce lidí, v neděli večer bývá zájem tradičně o něco větší. „Navíc teď končí prázdniny. To je třeba 500 nebo 600 míst jen v jednom vlaku, tolik náhradních autobusů zajistit nelze,” podotkl Šťáhlavský.
České dráhy doporučují lidem, kteří chtěli cestovat z Prahy do Ostravy a opačným směrem, aby cestu odložili. „Nejrozumnější by to bylo až na ráno, kdy by už problémy měly být odstraněny,” dodal mluvčí. Pokud už jsou na cestě, musejí počítat s větším zdržením. Pracovníci Správy železniční dopravní cesty překážky z tratí průběžně odstraňují a obnovují provoz.

Potíže na silnicích znemožňují náhradní dopravu
S přerušením dopravy a komplikacemi musejí lidé počítat na tratích v celé zemi. Na některých z nich bude podle Šťáhlavského přerušen provoz až do nočních hodin a komplikace na některých linkách nelze vyloučit ani v pondělí.
Kvůli problémům na silnicích i nedostatku autobusů nemohou ČD často zavést náhradní dopravu. Platí to i pro spojení Prahy s Českými Budějovicemi a Prahou a severním Německem.
S problémy kvůli počasí se potýká velká část ČR. Silný vítr způsobil škody na majetku, stovky tisíc lidí jsou bez proudu, ČEZ proto dopoledne vyhlásil kalamitní stav. Dva lidé navíc zahynuli. [celá zpráva]
Novinky, ČTK
© Wahlgrenis 30.10.2017

Vichřice, která tady nebyla minimálně deset let...
Polámané stromy, zastavená doprava, ztráty na majetku, tři mrtví, výpadky elektřiny, a pořád ještě není všechno v pořádku.
Co se to děje?
Každé počasí je takové, jaké si zasloužíme.
Když se něco děje v Americe, přesně vidíme, kde je chyba, když se ale máme podívat na to, co se děje u nás, jsme na rozpacích.
Ale proč?
Shora směrem k nám není ta otevřená náruč, vnímám spíše zlobu.
Nejspíš už tady někomu dochází trpělivost.
O co se snažíme?
Kam to jdeme?
Měli bychom přeci vědět, že tudy cesta nepůjde.
Přestože by tady měl být jasný plán, přirozený směr, chováme se jako malé vzteklé děti, dupeme a křičíme.
A chceme něco, co nemůže vyjít.
Je tady jakýsi vyšší záměr a na druhé straně to, co bychom chtěli.
Jsou to zcela odlišné plány, nemohou se potkat, není tady jediná shodná plocha.
Je potřeba pochopit, že bychom se měli vydat jinudy.
Kdo tohle ale pochopí?
© Wahlgrenis 30.10.2017


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.