wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Proč muselo zemřít tolik dětí?


Milá Wahlgrenis,
od rána slyším, že se neco stalo ve Švýcarsku se školním autobusem.
Teprve teď jsem četla zprávu na internetu a jsem plná bolesti za rodiče dětí, co zemřely.
Co se stalo?
Proč muselo zemřít tolik dětí?
Hezký den
S pozdravem
Ilona 14.03.2012

Autobus narazil ve Švýcarsku do stěny tunelu, zemřelo v něm 22 dětí
Při nehodě belgického autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo v úterý večer 28 lidí, z toho 22 dětí. Informovaly o tom ve středu časně ráno úřady kantonu. Dalších 24 dětí bylo zraněno, některé z nich vážně. Zranění tří cestujících jsou obzvláště těžká. Autobus se podle policie vracel s dětmi do Belgie po víkendovém lyžařském kurzu.
Dnes 14.3.2012 6:18 - Bern (Aktualizováno: 9:13 )
Podle dostupných informací narazil autobus ze zatím neznámých příčin do zdi v tunelu dálnice A9 u města Sierre. Nejprve najel do boční zdi a posléze čelně vrazil do stěny nouzového odstavného stanoviště. Cestovaly v něm dvě školní třídy, celkem 52 lidí. Děti byly ve věku kolem 12 let.
Mezi šesti dospělými oběťmi jsou oba řidiči a čtyři pedagogové. Úřady se nyní pokoušejí oběti identifikovat.

Nehoda se stala po deváté večer. Záchranné práce probíhaly celou noc. Ranění byli převáženi helikoptérami a sanitkami do okolních nemocnic, informovala agentura DPA. Zranění tří cestujících označily úřady na ranní tiskové konferenci za obzvláště těžká, uvedl švýcarský zpravodajský portál nzz.ch. Dva z této trojice lékaři transportovali letecky do nemocnice v Lausanne, třetího pak na kliniku v Bernu.

Chirurg Jean-Pierre Deslarzes uvedl k nehodě: "Všichni záchranáři byli šokováni tím, co zažili." I na mnoha fotografiích jsou vidět tratoliště krve.
Děti z kurzu odvážely celkem tři autobusy, havaroval poslední z nich. První dva dojely bez problémů do Belgie.
Příčina nehody se vyšetřuje. Zatím známá není, uvedl podle listu Daily Telegraph prokurátor Olivier Elsig. Dodal, že autobus byl moderní a sedačky byly vybaveny bezpečnostními pásy. Také uvedl, že v tunelu, který je starý deset let, byla omezena rychlost na 100 kilometrů v hodině. Tunel je dobře osvětlen. V noci byl provoz v tunelu malý.

Děti ve věku kolem dvanácti let pocházely z belgických vesnic Lommel a Heverlee. Lyžařský kurz se konal ve Val d´Anniviers.
Na vyprošťovacích pracích se podílely dvě stovky lidí, z toho 15 lékařů, 100 zdravotníků, 60 hasičů, 30 policistů a tři psychologové. Zasahovalo 12 sanitek a osm helikoptér.
Do Švýcarska míří rodiče dětí. Belgie pro ně vypravila dva vojenské letouny, na jejichž palubách jim budou k dispozici psychologové.
Novinky, ČTK
Zdroj
© Wahlgrenis 14.03.2012

Záchranáři měli při vyprošťování mrtvých dětí z autobusu slzy v očích
Záchranáři, kteří v noci na středu zasahovali u havárie belgického autobusu ve švýcarském tunelu, prožívali mimořádně vypjaté momenty. V autobuse cestovaly dvě třídy školáků, polovina z nich zemřela, ostatní jsou zranění.
Dnes 10:39 - Bern (Aktualizováno: 11:40 )
Někteří záchranáři museli bojovat se slzami v očích. Jejich šéf Jean-Pierre Deslarzes označil zásah za psychicky mimořádně obtížný právě kvůli tomu, že oběťmi byly děti. Záchranáři byli šokováni tím, co museli prožít.
Přední část autobusu byla zcela zničená. Ti, co v zadní části přežili, museli čekat na záchranáře, protože se z autobusu nemohli sami dostat. Záchranáři je vyprošťovali celou noc.
Školáci pocházeli ze dvou belgických vesnic Lommel a Heverlee a vraceli se domů z lyžařského zájezdu ve středisku Val d"Anniviers.
V autobuse bylo 52 lidí, 28 zemřelo, 24 je zraněno. Nikdo tedy nevyvázl bez zranění.

Obtížná je i identifikace obětí. Ani po více než dvanácti hodinách se u některých těl nepodařila. "Musíme použít testy DNA," řekl švýcarskému listu Blick mluvčí policie kantonu Wallis. Z Belgie byl proto vyslán tým specialistů po identifikaci obětí.
Podle policistů musel být náraz mimořádně silný. Z přední části autobusu zbyla jen změť kovu. Autobus ze zatím neznámých příčin narazil bokem do pravé zdi tunelu a následně čelně do zdi nouzového stanoviště.

Na místo míří rodiče dětí. Švýcarská policie očekává, že dorazí odpoledne. Belgie s nimi vyšle dva vojenské letouny, na jejichž palubě budou psychologové.
"Tato tragédie změní celou Belgii," řekl podle agentury ATS belgický velvyslanec ve Švýcarsku Jan Luykx, který přijel na místo neštěstí. "Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. Závažnost té nehody je velmi obtížné strávit. Nyní se ovšem soustředím především na praktické záležitosti," dodal.
Novinky
Zdroj
© Wahlgrenis 14.03.2012

Milá Ilono,
je to obrovská tragédie, ano, všichni pláčou...
Vnímám, co se nyní promítá v srdcích rodičů.
Těm nikdo nevysvětlí, že každá smrt je v pořádku, že nesmíme posuzovat, kdy, kdo a za jakých okolností umírá.
Čas není.
Dívat se na smrt dějí jako na předčasnou, je také zvláštní.
Píšu, tečou mi u toho slzy, ale současně tady vnímám obrovský tlak.
V tomto příběhu chyběla pokora.
Jako by se tady nad vším vznášel pocit, že "jim se přeci nic nemůže stát".
Možná došlo i k nějakému zemětřesení, k nějakému varování během cesty.
Ale protože se nic nezměnilo, muselo dojít k této krizi, k řezu.
Teď už tyto duše chápou, kde byla chyba.
Zaplatily ale za toto poznání velice draze.
Byly jakoby "nemocné", byly ve zvláštním stavu, odpojené od své podstaty, připustily, že mají vládu nad svým životem ve svých rukou.
To byl ale omyl.
Směr jejich cesty byl najednou stočen jinam, než kam měly jít, díváme-li se na jejich cestu z toho univerzálního hlediska.
Není to trest, ale pouze zastavení duše, aby si uvědomily, že i tento svět má svůj jistý řád.
Není to varování jen pro tuhle skupinu, která jela autobusem z hor.
Je tady jakýsi vyšší dohled nad námi všemi.
Všechny naše myšlenky, které sice nejsou vidět, jsou ale monitorovány.
O všem se ví.
Už dlouho jsou tady podivné tendence, podivný směr.
Každý si je příliš jistý sám sebou.
Nestačí ale malá varování, proto teď došlo k tragédii tohoto kolektivu.
Proto zemřely děti...
Důvodem je, aby se o tom dozvědělo co nejvíce lidí, aby se o tom mluvilo.
Zapomínáme na cestu, po které jdeme... všichni společně...
Není úplně samozřejmé, že cesta na víkendový lyžařský kurs musí skončit šťastným návratem.
Zvykli jsme si příliš brát.
Ale kdo také dokáže něco dát?
Nejsou v tuto chvíli raněni jen rodiče těchto dětí, raněni jsme svým způsobem všichni.
Tento příběh se dotýká každého z nás.
Měli bychom zpomalit své kroky, zastavit se a chvíli jen tak stát.
Pak uslyšíme, co není slyšet, a uvidíme, co není vidět...
© Wahlgrenis 14.03.2012

Milá Wahl...
chtěla jsem psát skoro to samé, co Ti psala Ilona a na co jsi reagovala...
A hodně podobnou reakci jsem měla včera ještě při čtení tohoto článku .
Jak je tohle možné?
Bylo to vždycky, nebo je to jen díky médiím víc vidět?
Jak je možné, že umírají děti a my u toho pláčeme?
Jak je možné, že umírají děti a mocní světa jsou dále mocnější?
Jak je možné, že vojáci, kteří mají zajišťovat páchání zvěrstev, jsou sami jen stroje na zabíjení?
Jak je možné, že jsou všude jen negativní zprávy a ty se dál šíří a množí na světě zlo?
Vím, a děkuji za Tvoje řádky...
Přesto, že existuje řád bytí, je někdy k neunesení...
Hanďa 14.03.2012

Nepřiměřená rychlost nebyla příčinou tragické smrti 22 dětí ve Švýcarsku
Příčinou tragické nehody autobusu s belgickými školáky ve Švýcarsku nebylo překročení rychlostního limitu. Ve středu to oznámil zástupce prokuratury kantonu Valais. Příčiny se stále vyšetřují, přednost ale má identifikace obětí.
Dnes 14.3.2012 15:55 - Bern (Aktualizováno: 18:36)
„Přesnou rychlost vozidla zjišťujeme. Autobus ale nepřekročil maximální povolenou rychlost,“ prohlásil Olivier Elsig. Doplnil, že příčiny se zkoumají. Vyšetřovatelé mají k dispozici i záběry z bezpečnostní kamery. Zatím vyloučili účast jiného vozidla a silniční překážku.

Belgický list Le Soir před tím spekuloval, že k havárii vedla rychlost přes 100 kilometrů v hodině. Podle Elsiga je možné, že za nehodu mohla technická vada, anebo indispozice řidiče. Autobus byl ale nový, podotkl Elsig.
„Dvacet hodin od nehody, to je příliš krátký čas na bližší informace,“ doplnil žalobce pověřený vyšetřováním. „Z havarovaného autobusu jsme shromáždili množství předmětů, jež by nám mohly ve vyšetřování pomoci. Také čekáme na výsledky pitvy řidiče, který při nehodě rovněž přišel o život,“ dodal.
Přednost má identifikace všech obětí. Do Švýcarska už byli za tímto účelem letecky přepraveni rodiče školáků. K dispozici mají tým psychologů. V některých případech jsou k identifikaci nutné testy DNA.
Při nehodě zemřelo 28 lidí, z toho 22 dvanáctiletých školáků. Sedm obětí pocházelo z Nizozemska. 24 osob bylo zraněno, čtyři jsou v kritickém stavu. Mezi zraněnými jsou i tři Nizozemci, jeden Polák a jeden Němec.

Děti oněměly hrůzou
"Na místě nebylo ani slyšet křik dětí. Děti jsou v takových chvílích němé, jsou ve velkém šoku. Zranění navíc byla rozsáhlá," řekl pro deník Le Matin záchranář Claude Peter.
V Evropě jde o nejhorší tragédii svého druhu od požáru tunelu pod Mont Blankem, kde v březnu 1999 uhořelo 39 lidí.
Dvanáctiletí školáci z belgických vesnic Lommel a Heverlee se vraceli z lyžařského kurzu ve Val d"Anniviers. Výprava cestovala ve třech autobusech. Jeden z nich v tunelu dálnice A9 u města Sierre (Siders) poblíž hranic s Itálií narazil do boční zdi a pak čelně vrazil do betonového výklenku nouzového odstavného stanoviště.

Přední část vozu byla po nárazu zcela zničena, takže mnozí přeživší se bez pomoci záchranářů nedokázali z trosek sami vyprostit.
Záchranáři pracovali na místě celou noc. Na vyprošťovacích pracích se podílelo asi 200 lidí, z toho bylo 15 lékařů, 100 zdravotníků, 30 policistů, 60 hasičů a tři psychologové. U nehody zasahovalo 12 sanitek a osm helikoptér, které převážely zraněné do nemocnic v Lausanne, Bernu a dalších měst v okolí.
Při nárazu zahynuli i oba řidiči. Do Švýcarska přicestovali v pondělí, což podle belgického ministra dopravy Melchiora Watheleta svědčí o tom, že byly dodrženy všechny bezpečnostní přestávky pro odpočinek.

Belgická vláda kvůli nehodě vyhlásila den státního smutku.
Novinky, ČTK
Zdroj
© Wahlgrenis 15.03.2012

Byla tma, slyšela jsem velkou ránu, popsala školačka nehodu
Jen se štěstím vyvázli někteří školáci belgického autobusu z nehody ve švýcarském tunelu. Podle záchranářů se část z nich dostala z vraku sama, jiní utrpěli vážná zranění a záchranáři je museli ze zajetí trosek vystříhávat. Moment nárazu popsala po telefonu v rozhovoru s otcem jedna školačka.
Dnes 14.3.2012 19:41
„Byla tma, slyšela jsem velkou ránu. Všechna sedadla byla pryč. Byla jsem zaklíněná mezi dvěma sedadly,“ popsala dívka, jejíž jméno belgický list Le Soir nezveřejnil. Školačka vyvázla se zlomenýma nohama a rukou.
Podle záchranáře Clauda Petera se část školáků dostala z autobusu sama ještě před příjezdem zásahové jednotky. Jiní museli být složitě vysvobozováni. Záchranáři se s nimi nejprve domlouvali posunky přes sklo. Děti byly v šoku. Vážná byla především zranění na nohou.

„Jejich nohy byly v hrozném stavu. Je to stresující vidět všechny ty zpřelámané údy dětí, které jsou stejně staré jako ty vaše,“ doplnil Peter s tím, že má dvanáctiletého syna.
Podle vyšetřovatelů nebyly ještě všechny oběti identifikovány a záchranáři se přednostně zaměřují na tento úkol. Zároveň se rozběhlo vyšetřování příčin nehody. Vyloučeny byly úvahy o překročení rychlostního limitu 100 kilometrů v hodině. Příčinou mohla být technická závada vozu či řidičova indispozice.
Nehodu nepřežilo 28 lidí, z toho 22 dětí.
Novinky
Zdroj
© Wahlgrenis 15.03.2012

Wahl,
musím ti tohle k tomuto tragickému příběhu napsat.
Na facebooku se pořádala akce: Zapalte dětem svíčku...
Ne že bych nechtěla.
Kolikrát pálím svíčku za mrtvé či umírající, o to nešlo, ale prolítlo mi hlavou: o kolika takovýchto tragédiích se jenom nedozvíme..
A jelikož jsem měla tu drzost tam tento názor napsat, tak jsem hned byla za vyvrhele a cynika a člověka bez srdce a bůhvíco ještě...
Znáš mě.
Víš, že nejsem cynik, taky mám děti a neumím si představit o ně přijít, ale tento humbuk a organizované truchlení, aby bylo vidět, mi je z duše protivné.
Orianna 16.03.2012

Vyšetřovatelé kolem příčiny nehody autobusu tápou. Řidič v krvi alkohol neměl
Příčina nehody autobusu s belgickými školáky ve Švýcarsku zůstává neznámá, uvedla v pátek tamní prokuratura. Její zástupce Olivier Elsig pouze vyloučil přítomnost alkoholu u řidiče. Žádný svědek nepodpořil ani teorii o manipulaci s DVD řidičem v době nehody. Vyšetřování pokračuje.
Dnes 16.3.2012 16:21 - Bern
„Tři dny od nehody, to je stále málo času. Kdybychom byli schopni takto rychle analyzovat, nemuselo by na světě být tolik vyšetřovatelů,“ prohlásil Elsig s tím, že experti nadále pracují se dvěma verzemi: technickou vadou autobusu a indispozicí či chybou řidiče. „Pitevní zprávu nemám u sebe, mohu pouze říct, že byla vyloučena přítomnost alkoholu v těle řidiče,“ řekl.
„Žádná svědecká výpověď ani nepodpořila dřívější teorii o tom, že řidič (v době nehody) manipuloval s přehrávačem DVD,“ doplnil vyšetřovatel.
Doplnil, že vyslýchány zatím byly především děti a zejména z ohledu na ně nebude zveřejňovat podrobnosti. Elsig zopakoval, že odborníci pracují také s kamerovým záznamem z tunelu z doby bezprostředně před nehodou.
Novinky
Zdroj
© Wahlgrenis 16.03.2012


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.