wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Vláda lidmi pohrdá...


Česko po dvou a půl letech nejspíš zažije stávku proti vládním krokům. Statisíce státních zaměstnanců podle odborů přeruší práci kvůli chystaným změnám ve způsobu jejich odměňování a dalším úpravám v zákoníku práce.
Dnes 3.11.2010 2:10
Odbory v úterý dopoledne nejdříve premiéra Petra Nečase (ODS) a celou vládní koalici varovaly, že pokud vláda nepřistoupí k radikální revizi chystaných změn zákoníku práce, až 600 tisíc lidí ve veřejné správě ještě letos bude stávkovat.
Premiér Nečas a ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) ale již odpoledne na to reagovali prohlášením, že vláda od svého návrhu změn v odměňování státních zaměstnanců neustoupí.
„Vláda v žádném případě neustoupí od desetiprocentní redukce objemu platů ve veřejném sektoru. Je mně velmi líto, že kvůli tomu bude vedena zřejmě stávka, ale já mohu pouze sdělit, že vláda v tomto neustoupí, protože by popřela samu sebe a znemožnila by sestavení státního rozpočtu na příští rok,“ řekl Nečas.
Přesnou podobu a datum stávky určí příští týden krizový štáb odborů. Ještě o tom budeme jednat, mohlo by jít o dvouhodinový nebo i delší protest, řekl novinářům předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Počet odpracovaných let už nemusí hrát roli
Odbory požadovaly, aby vláda nerozšiřovala okruh zaměstnanců, u kterých je možné uplatňovat tzv. pásmové odměňování. V jeho rámci lze určit tarifní plat bez ohledu na počet odpracovaných let. Nyní se tento systém uplatňuje například ve zdravotnictví.
Vlastní pozměňovací návrh k zákoníku práce předali odboráři Nečasovi už v pondělí. Mj. požadovali zachování platového rozpětí mezi první a 16. platovou třídou a mezi prvním a 12. platovým stupněm. Odmítli i vládou navrhované zavedení smluvních platů ve státní správě.
Odboroví předáci v úterý také zdůraznili, že jim také vadí záměr vlády snížit celkový objem mezd ve státní sféře o deset procent.
Nečas ale zopakoval, že vláda od desetiprocentního snížení mezd ve státní sféře ani od rozšíření pásmového odměňování ustupovat nebude. Současně uvedl, že odbory odmítly všechny kompromisní návrhy. Vláda se podle slov premiéra snažila s odbory trpělivě jednat a usilovala když ne o dohodu, tak alespoň o „nesouhlasnou toleranci“ ze strany odborů.

Stávku podpoří hasiči i policisté
V jednáních se zástupci zaměstnanců však kabinet neuspěl. „Příslušníci bezpečnostních sborů nemohou stávkovat. Pokud ale dojde k naplnění záměru snížit celkové objemy prostředků na platy o deset procent, členové odborových svazů policie a hasičů půjdou vyjádřit svůj nesouhlas v den třetího čtení návrhu zákona o státním rozpočtu,“ varoval už ráno vládní poslance předseda odborového svazu hasičů Zdeněk Jindřich Oberreiter.
Dodal, že policisté, hasiči i civilní zaměstnanci resortu obrany stávku ostatních zaměstnanců veřejného sektoru podpoří.
„Stávkou chceme dát jasně najevo, že v případě dalších změn, které budou následovat, budeme připraveni postavit se do určitého odporu,“ řekl dále Zavadil. „Bude tady důchodová reforma, zdravotnická reforma, daňová reforma a domníváme se, že všechny tyto věci nepůjdou tím směrem, že by se vláda chovala rozpočtově odpovědně, ale tak, že to odnesou obyčejní lidé,“ dodal.
Vláda podle Zavadila lidmi pohrdá, o čemž svědčí i fakt, že přestože v ČR teď není žádné zemětřesení nebo povodně, koalice chce klíčové zákony schvalovat ve stavu legislativní nouze. Důvodem je to, že přes drtivou prohru vládních stran v senátních volbách by o zákonech mohl rozhodovat ještě starý, převážně pravicový senát.

ČSSD: Politika vlády je nespravedlivá
Opozice odboráře podpořila. Sociální demokracie podle svého šéfa Bohuslava Sobotky považuje ohlášenou stávku zaměstnanců „za legitimní prostředek protestu proti nespravedlivé platové politice vlády Petra Nečase“. „Tento krok odborů jasně dokazuje, že vládní koalice ve vedení diskuze o svých opatřeních se sociálními partnery zcela selhala,“ uvedl Sobotka.
Vláda podle něj už svými „nesmyslnými škrty“ vyhnala přes čtyřicet tisíc nespokojených státních zaměstnanců do ulic, lékaři hrozí hromadnými výpověďmi, dochází k radikální redukci podpor pro rodiny s dětmi, důchodce a postižené, zvyšují se přímé daně a zpětně se zdaňuje stavební spoření.
V senátních a komunálních volbách vyslala většina voličů podle Sobotky vládě jasný signál o tom, že s její současnou politikou plošných škrtů nesouhlasí.
„Místo sebereflexe a úpravy svých společensky nezodpovědných opatření a zahájení skutečné diskuze s opozicí ale vláda znevažuje roli Senátu, pokračuje ve svém válcovacím stylu politiky a zcela bezprecedentně vyhlašuje stav legislativní nouze,“ dodal Sobotka.
Naposledy se v Česku proti vládě stávkovalo v červnu 2008. Jak připomněla ČTK, hodinové výstražné stávky proti vládním reformám se tehdy na území ČR zúčastnilo celkem 985 000 lidí, z toho 306 000 zaměstnanců na hodinu přerušilo práci. Součástí byl protest zdravotníků (od rána do 14.00) proti reformám ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). V mnoha městech se zastavila doprava. Strojvedoucí mezi 13.00 a 14.15 zastavili většinu dálkových i regionálních vlaků.
Jakub Svoboda, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/215767-odbory-hrozi-stavkou-statisicu-zamestnancu.html
© Wahlgrenis 03.11.2010

Koalice převálcovala opozici. Sněmovna "bleskově" schválila všechny škrty
2. listopadu 2010 16:24, aktualizováno 3.11. 0:45
PRAHA - Opozice marně skřípala zuby. Koalice totiž v Poslanecké sněmovně smetla odpor ČSSD a KSČM a v režimu legislativní nouze protlačila všechny čtyři klíčové zákony pro své reformy. Škrtat se budou platy státních zaměstnanců, příspěvky stranám, porodné, rodičovský příspěvek či stavební spoření. Zavedena bude třeba povodňová daň.
Opozice se pokusila přijetí zákonů zabránit, ale koaliční většina prosadila zákony ve zkráceném "bleskovém" jednání. Poslanci skončili až před 23 hodinou a schválili všechny škrty, které vláda potřebuje pro podle ní klíčové reformy a rozpočet na příští rok. Celkem by měly přinést úspory ve výši zhruba 40 miliard korun.

Zákon první: balíček úspor v sociální oblasti
Pokud návrh schválí také Senát a prezident, nárok na porodné budou mít ženy pouze za první narozené dítě, pokud příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima. Dále by přinesl změny v pobírání rodičovského příspěvku. Jeho celková výše bude limitována 216.000 korunami. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma.
Součástí návrhu je mimo jiné také změna v odměňování státních zaměstnanců. Odbory kvůli tomu vyhlásí stávku.
Oproti původním návrhu se v konečné verzi neruší sociální příplatek. Ten bude až do roku 2012 vyplácen rodinám, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné dítě, dlouhodobě zdravotně postižené dítě nebo těžce zdravotně postižené dítě. Dále bude náležet rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečující o dítě je sám nezaopatřeným dítětem.

Zákon druhý: snížení příspěvku za mandáty
Příspěvek politickým stranám a hnutím za mandáty v parlamentu a krajských zastupitelstvech se sníží o pět procent. Vláda chce tímto opatřením snížit výdaje státu o více než 21 milionů korun. Opoziční poslanci chtěli vládní návrhy zamítnou, to se jim ale nepodařilo.
Ministr vnitra Radek John uvedl, že příspěvek na mandát zákonodárce se má pro příští rok snížit o 45.000 korun na 855.000 Kč ročně. Příspěvek na mandát krajského zastupitele a člena zastupitelstva hlavního města se má snížit z nynějších 250.000 na 237.500 korun.

Zákon třetí: snížení podpory stavebního spoření
Podle vlády už stavební spoření neplní původní účel, předloha státu přinese řádově miliardy korun úspor. Opoziční ČSSD ale pokládá některá ustanovení předlohy za retroaktivní a pokud budou platit, chce se obrátit na Ústavní soud. Ministerstvo financí tvrdí, že novela je v souladu s právem.
Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Zákon čtvrtý: daňové změny, zdanění poslaneckých náhrad či solární elektřiny
Poslanci schválili zavedení takzvané povodňové daně, zdanění platu prezidenta a poslaneckých náhrad a řadu dalších daňových změn. Vládní novela obsahuje také například konec daňového osvobození solárních zdrojů energie. Předloha by měla přinést příští rok veřejným rozpočtům 5,6 miliardy korun, z toho státnímu rozpočtu 4,3 miliardy korun.
Novela vychází ze snahy vlády o úspory, které umožní sestavit státní rozpočet na příští rok se schodkem 135 miliard korun. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) je jedním cílem snížit rozpočtový schodek a druhým odstranit různé daňové výhody. Poslanci ji projednali ve stavu legislativní nouze, aby platila od ledna.

ČSSD podá stížnost k Ústavnímu soudu
Opoziční ČSSD podá stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS) na postup vlády, pokud kabinet Petra Nečase dovrší projednání balíčku úsporných zákonů v legislativní nouzi. Podle sociálních demokratů vláda při prosazování zákonů obchází ústavu a riskuje jejich zpochybnění. Opozice by podle ČSSD měla mít právo na řádné projednání vládních návrhů.
Ve sněmovně se jiskřilo, Nečas trval na legislativní nouzi
Sněmovna jednala ve stavu legislativní nouze. Schválila ho přes nesouhlas ČSSD a KSČM, podle nichž nejsou žádné relevantní důvody pro toto zrychlené projednávání. Na postup vlády podá ČSSD stížnost k Ústavnímu soudu (viz tabulka). Poslanci KSČM zase na protest opustili jednací sál.
Petr Nečas stav nouze obhajoval. Trval na tom, že jeho vyhlášení bylo oprávněné kvůli hrozbě hospodářských škod. Podle opozice jde vládě patrně ale jen o to, aby předlohy mohl schválit Senát ještě v předvolebním složení s pravicovou většinou.

Co zaznělo ve Sněmovně...
Premiér Petr Nečas (ODS): "Hrozí zvýšení deficitu státního rozpočtu a zvýšení deficitu veřejných rozpočtů jako celku a hrozí také naprosto prokazatelně daňové úniky. Celkový sumář těchto hospodářských škod je spíše než v řádech miliard ve dvojciferném čísle miliard."
Bohuslav Sobotka (ČSSD): "Politika vlády ohrožuje vývoj českého hospodářství v příštím roce, a naopak my jako sociální demokraté máme povinnost vážným hospodářským škodám zabránit tím, že nebudeme hlasovat pro některé šílené vládní návrhy, které v tuto chvíli máme na stole."
Pavel Kováčik (KSČM): "Tato vláda je kalamitou pro tuto zemi. Tato vláda ohrožuje jistoty občanů. Tato vláda téměř každému občanovi sahá do kapsy. Tato vláda je tou živelnou katastrofou, kvůli které by mohl být vyhlášen stav legislativní nouze."
Vítězslav Jandák (ČSSD): "Řekněte mi, vážená trojkolko, vážená pravicová vládo, kde je naše zemědělství? Vzpomeňte si, kolik jsme měli kusů hovězího dobytka ještě před pěti lety. Vymlátilo se všechno. Jak vypadá armáda pod vedením místopředsedkyně, bývalé tedy ministryně obrany, jak vypadá armáda? Protektorátní vojsko byly elitní pluky proti tomu."
Vojtěch Filip (KSČM): "Pokud je úmyslem vlády projednat návrhy zákonů tak, že bude porušen zákon o jednacím řádu a že vláda usiluje o to, aby Ústavní soud zrušil tyto zákony, nechť to předseda vlády řekne rovnou."
Stanislav Polčák (TOP 09 a Starostové): "Samozřejmě, dejte to na Ústavní soud, ale já dneska tím, že budu hlasovat o vyhlášení legislativního stavu nouze, opravdu nemám pocit, že bych porušil slib poslance."
Lidovky.cz
ČTK
Zdroj: http://www.lidovky.cz/koalice-prevalcovala-opozici-snemovna-bleskove-schvalila-vsechny-skrty-147-/ln_domov.asp?c=A101102_162455_ln_domov_ter

© Wahlgrenis 03.11.2010

Sněmovna schválila škrty v sociální oblasti a zvýšení daní
Poslanecká sněmovna v úterý večer schválila balíček úspor v sociální oblasti. Jeho součástí je mimo jiné změna v odměňování státních zaměstnanců. Koalice prosadila i další změny, které mají vylepšit kondici veřejných financí, včetně snížení podpory stavebního spoření a zvýšení daní. Opozici se nepodařilo jednání Sněmovny zablokovat. Změny vejdou v platnost, pokud je schválí i Senát a podepíše prezident.
Včera 2.11.2010 20:55 - Praha (Aktualizováno: Včera 21:36 )

Návrh dále omezuje vyplácení porodného, snižuje příspěvek na péči a mění vyplácení rodičovského příspěvku. Oproti původnímu návrhu ale zákon ponechává vybraným rodinám sociální příplatek.
Sociální příplatek bude až do roku 2012 vyplácen rodinám, kde jeden rodič pečuje o dlouhodobě nemocné dítě, dlouhodobě zdravotně postižené dítě nebo těžce zdravotně postižené dítě. Dále bude náležet rodinám, kde alespoň jeden z rodičů pečující o dítě je sám nezaopatřeným dítětem, tedy mu je méně než 26 let.

Změny v porodném, rodičovském příspěvku i nemocenské
Pokud návrh schválí také Senát a prezident, nárok na porodné budou mít ženy pouze za první narozené dítě, pokud příjem jejich rodiny nepřesáhne 2,4 násobek životního minima. Dále by přinesl změny v pobírání rodičovského příspěvku. Jeho celková výše bude limitována 216.000 korunami. Tato suma se pak rozdělí počtem měsíců, po které bude chtít rodič zůstat doma. Limity rodičovské zůstanou stejné jako v současnosti, nejkratší bude dva roky, nejdelší čtyři roky. Kromě toho by měl být snížen také příspěvek na péči v prvním stupni ze 2000 na 800 korun.
Součástí úsporného balíčku je i novela zákoníku práce, která má umožnit vládě, aby stanovila nařízením okruh zaměstnanců, se kterými bude možné sjednat smluvní plat, a to mimo stanovené platové tarify pro platové třídy a platové stupně. Nyní se takový způsob určování platů používá například ve zdravotnictví či v uměleckých profesích.
Balíček dále počítá s novými pravidly pro poskytování nemocenské. Ta by se měla vyplácet až od 22. dne nemoci. Do té doby budou zaměstnavatelé platit svým zaměstnancům náhradu mzdy. V současnosti ji vyplácejí pouze do 14. dne nemoci. Novela také upravuje výši nemocenské. V minulosti činila do 30. dne pracovní neschopnosti 60 procent denního vyměřovacího základu, od 31. až do 60. dne dočasné pracovní neschopnosti 66 procent a poté 72 procent. Pro rok 2010 byla dočasně snížena na 60 procent vyměřovacího základu pro celé období.
Cílem těchto změn jsou úspory ve státním rozpočtu, aby jeho schodek nepřesáhl 135 miliard korun.

Snížení příspěvků za mandát o pět procent
Sněmovna schválila hlasy vládní kolice také snížení příspěvku politickým stranám a hnutím za mandáty v parlamentu a krajských zastupitelstvech o pět procent. Vláda chce tímto opatřením snížit výdaje státu o více než 21 miliónů korun.
Proti byla opozice. Podle ní je tato úspora nevýznamná vzhledem k mnohamiliardovému deficitu rozpočtu, otvírá prý prostor pro korupci a skryté financování stran.
"Ono to opravdu státní rozpočet nezachrání, ale je to docela obyčejná prostá solidarita. Všechno ostatní jsou pokrytecké tlachy," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Politické strany by podle něj bez přijetí novely byly jedinými organizacemi s příspěvkem ze státního rozpočtu, které by nemusely šetřit ani korunu.

Stát má omezit podporu stavebního spoření
Další schválená novela snižuje státní podporu ke stavebnímu spoření. Podle vlády už spoření neplní původní účel, předloha státu přinese řádově miliardy korun úspor. Opoziční ČSSD ale pokládá některá ustanovení předlohy za retroaktivní a pokud budou platit, chce se obrátit na Ústavní soud. Ministerstvo financí tvrdí, že novela je v souladu s právem.
Státní podpora připsaná v příštím roce za letošní rok se tak má podle návrhu zdaňovat sazbou 50 procent. V dalších letech má příspěvek státu klesnout ze současných 15 procent na deset procent ročního vkladu střadatelů, nejvýše však 2000 korun ročně. Novela také zdaňuje výnosy ze stavebního spoření.

Prošly i úpravy v daňové oblasti
Ve zrychleném projednávání prošel i čtvrtý balík změn v oblasti daní. Sněmovna schválila zavedení takzvané povodňové daně, zdanění platu prezidenta a poslaneckých náhrad a řadu dalších daňových změn.
Vládní novela obsahuje také například konec daňového osvobození solárních zdrojů energie. Předloha by měla přinést příští rok veřejným rozpočtům 5,6 miliardy korun, z toho státnímu rozpočtu 4,3 miliardy korun.
Takzvaná povodňová daň představuje snížení daňové slevy na poplatníka o 1200 korun ročně. Peníze mají sloužit na odstraňování škod po záplavách. Opatření bude platit jen příští rok. Novela také ruší daňové osvobození malých vodních elektráren s výkonem do jednoho megawattu, tepelných čerpadel i slunečních zdrojů. Dosud pro ně platilo daňové osvobození na pět let po uvedení do provozu, to ale letošním rokem skončí.
Úprava zároveň prodlouží dobu daňového odepisování solárních panelů na 20 let. Nižší zvýhodnění solárních zdrojů energie má zmírnit jejich rozvoj, který se promítá do cen elektřiny. Náklady na dotovaný výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů totiž distributoři započítávají do cen pro odběratele, pro které tak elektřina zdražuje.

Zdanění prezidenta a poslaneckých náhrad
Nově se také má podle vládní novely úřadující hlavě státu zdaňovat její plat i paušální náhrada. Stejně tak se bude bývalým prezidentům zdaňovat jejich renta a peněžité náhrady. Zdaňovat se budou i poslanecké náhrady.
Také důchodcům, kteří si ročně přivydělají například podnikáním nebo pronájmy víc než 840 000 korun, se bude zdaňovat jejich důchod. Bývalým vojákům z povolání se mají podle novely zdaňovat výsluhy a odbytné srážkovou daní 15 procent. Aktivním vojákům se má zdaňovat příspěvek na bydlení poskytovaný těm z nich, kteří nebydlí ve služebním bytu. Tato změna by měla platit od roku 2012.

Také kampeličky mají nově platit daň z úroků
Vláda rovněž navrhuje zrušit daňovou slevu pro firmy a podnikatele, kteří zaměstnávají víc než polovinu zdravotně postižených zaměstnanců. Podle současného zákona má poplatník právo na daňovou slevu ve výši poloviny toho, co má odvést státu. Musí ale zaměstnávat nejméně 25 lidí a víc než polovina z nich musí být zdravotně postižená. Podle Kalouska je systém zneužíván a podpora se přenese do dotační oblasti.
Neziskovým organizacím, které pro své zaměstnance zřizují fond kulturních a sociálních potřeb, se snižuje možnost odečíst si z daňového základu příspěvky do tohoto fondu. Dosud to byla dvě procenta z objemu peněz na platy a náhrady, nyní to bude jen jedno procento. Novela obsahuje celkem přes 130 různých změn.

Procedurální spory
Ráno sociální demokraté napadli procedurální cestu, jakou chtěla koalice dospět k vyhlášení stavu legislativní nouze. Řádná schůze byla tedy přerušena a na odpoledne byla svolána mimořádná. Opozice však i nadále protestovala proti speciálnímu režimu s tím, že stav legislativní nouze by se měl využívat pouze ve vážných případech například v době válečného stavu.
Nečas zopakoval poslancům, že v případě neschválení předložených zákonů, které mají zavést srážkovou daň na státní příspěvek pro rozvoj bydlení, povodňovou stokorunu, balíček sociálních úsporných opatření, snížení příspěvků politickým stranám a změny na daních, hrozí velké problémy.
„Bude-li schválen k 1. 1. příštího roku rozpočet, a nebude podpořen legislativou, tak to budou jen prázdná čísla, dojde ke zhoršení ratingu, zvýšení deficitu, hrozí zcela prokazatelně daňové úniky,“ varoval Nečas.

Vláda se vymlouvá, tvrdí Sobotka
Podle šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky však hrozba hospodářskými škodami je jen výmluva vlády, protože prý není jisté, zda právě vládní zákony nepovedou k prohloubení schodku deficitu. Zdůraznil, že vláda chce urychlením procesu obejít opoziční síly v Senátu.
Novinky, ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/215762-snemovna-schvalila-skrty-v-socialni-oblasti-a-zvyseni-dani.html
© Wahlgrenis 03.11.2010

Senát projedná škrty příští týden, ČSSD si bude stěžovat u ÚS
Soc. dem. podá ústavní stížnost na novelu zákona o stavebním spoření a proceduru stavu legislativní nouze. Chce ale počkat, až norma posvěcená Sněmovnou v nouzovém situaci vstoupí definitivně v platnost. Ve stížnosti se odrazí i to, pokud bude o předlohách hlasovat Senát ještě ve starém složení. Právě to se přitom chystá, horní komora bude o návrhu jednat ve starém složení na mimořádné schůzi v pátek 12. listopadu.
Dnes 3.11.2010 15:07 - Praha (Aktualizováno: 16:30 )

„Formálně to bude jedna stížnost, počkáme s ní na konec legislativního procesu,“ prozradil na středeční tiskové konferenci ve Sněmovně úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.
Ve stížnosti k Ústavnímu soudu (ÚS) chce soc. dem. napadnout novelu zákona o stavebním spoření. Podle Sobotky je v rozporu s Ústavou zásah do platných smluv a zpětné zdanění státní podpory za letošní rok. „Soc. dem. bude požadovat, aby ÚS tyto dvě části zákona o stavebním spoření zrušil,“ uvedl Sobotka.

Legislativní nouze je ČSSD trnem v oku
Současně budou oranžoví požadovat, aby ÚS posoudil zákonnost či ústavnost legislativní nouze. Podle ČSSD k jejímu vyhlášení nebyly vážné důvody. „Budeme si stěžovat na proceduru stavu legislativní nouze,“ sdělil Sobotka.
Soc. dem. si chce v této souvislosti také stěžovat, že vládní koalice omezila právo opozice zasáhnout do legislativního procesu. Úplným vrcholem podle Sobotky bylo, když vládní většina zakázala obecnou rozpravu u sociálních škrtů z dílny změn ministra práce Jaromír Drábka (TOP 09). Lídr ČSSD uvedl, že kvůli tomu ve stížnosti napadnou způsob přijetí tohoto návrhu.
Ve stížnosti k ÚS se také odrazí, pokud schválí normy Senát ve starém složení. Právě to se chystá. Ze Sněmovny už do horní komory došly schválené zákony týkající se omezení stavebního spoření, porodného, rodičovského příspěvku či omezení podpory v nezaměstnanosti.

Senát zřejmě rozhodne příští pátek
„Premiér mě požádal dopisem o projednání zákonů ve zkrácené lhůtě, takže by se to mělo zrealizovat příští týden,“ řekl Právu dosluhující šéf horní komory Přemysl Sobotka (ODS).
Podle Sobotky by to nejspíš mělo být v pátek 12. listopadu, neboť se prý na něj obrátila řada senátorů ČSSD, kteří byli zvoleni v komunálních volbách a 10. a 11. listopadu mají ustavující schůze zastupitelstev. O termínu schůze Senátu definitivně rozhodne jeho organizační výbor, který se schází ve středu odpoledne.
jov, Právo
Zdroj: http://www.novinky.cz/domaci/215848-senat-projedna-skrty-pristi-tyden-cssd-si-bude-stezovat-u-us.html
© Wahlgrenis 03.11.2010

Milá Wahl,
velmi si vážím za sebe toho, že jsi se tomuto tématu věnovala.
Nevím, jak z hlediska demografie i sociáloního a společenského hlediska vypadá ten soubor nás, kteří navštěvujeme Tvůj web.
Myslím, že různě...
Od žen mladých a mladičkých, které jsou ještě doma u rodičůa studují nebo pracují, jsou to většinou ženy před mateřskou dovolenou - před otěhotněním nebo s dětmi doma,.. pak my, ty starší...
Píšou Ti patrně ženy bez práce, ženy, závislé na každé koruně, ale i tzv. zelené vdovy, jak se říká manželkám bohatých podnikatelů z vil a satelitů, někdy i muži,. ale těch je mizivé procento..
Jsme tedy různé - s různými zkušenostmi, životními cestami, přáními, cíli,. hodnotami... co nám je společné je ale touha po štěstí, po lásce, vědomí a uvědomění si duchovního světa, duchovních hodnot, pokora a úcta k tomuto světu, snaha dobrat se pochopení.
Všichni, kdo sem píšeme, jsme na vlastní kůži poznali, že v určitých životních situacích není rozhodující to, co vidíme, na co si můžeme sáhnout, co máme na talíři nebo co cinká v kapse,.. ale že existuje ten druhý svět,.. jak nahoře, tak dole,.. jak v nebi, tak i na Zemi.
Každé zřízení se nevyvarovalo chyb, a to už od dob vládců Egypta,.. přes řeckou a římskou demokracii,.. přes feudalismus, absolutismus, osvícenství, kapitalismus, socialismus a znovu kapitalismus.
V každém tom uspořádání, ať to byla republika, království, císařství, monarchie,.. ale i za socialismu, byli lidé uspořádáni do pyramidy / i když to socialismus pod heslem vlády lidu popíral/,.. tedy od špičky se pyramida dál a dál rozšiřovala do základny.
V základně žili a žijí ti nejnižší.
Je jich také nejvíc.
Každé zřízení s těmi nejnižšími zacházelo jinak - někde to byli otroci bez jakýchkoli práv, jindy a postupně cv časech získávali na důležitosti, byť byli třeba chudí a nevzdělaní,.. v socialismu byli ti nejnižší na tom tak, že zpravidla chodili do práce někam do fabriky, bydleli v paneláku, na který čekali řadu let, jezdili ve škodovce, do podnikových zotavoven.....
ALE dokázali mít sílu i peníze se bavit na svých chatách a chalupách, chodili čistě a důstojně oblečení /na něco lepšího se stály fronty nebo se šmelilo s bony - tuzexovými poukázkami/,.. nadávalo se na stranu a partaj, všude,.. děti studovaly, sportovaly,.. nemohlo se jezdit volně do zahraničí a na hranicích jsme mívali infarkty z prohlídek obtočených závěsů kolem našich těl, z toho, jak jsme mazali nově zakoupené oblečení na "západě",. aby bylo obnošené,..
Dneska Ti nejnižší doteď byli bezdomovci, tedy lidé bez domova, bez střechy nad hlavou, dlouhoidobě bez práce.
Střední vrstva absorbovala zbytek společnosti i tlaky těchto lidí, střední vrstva si sice nemohla vyskakovat, ale žila vcelku obdobně, jako za socialismu ta nejnižší,.. na hypotéku si pořídili "své byty" v paneláku, nebo je zrekonstruovali, jezdí v lepších autech, občas si zajedou na hory nebo na dovču do Chorvatska, mají co dělat, aby uživili děti na studiích....
Jednou za nějakou dobu koupí lístek do divadla nebo do kina.. leckteří v té současné střední vrstvě už nedosáhli ani na takovýto život.
Studovala jsem sociologii a mám z ní postgraduál, takže vím, že v každé společnosti je klíčové právě složení té střední vrstvy.
Ona je totiž nárazníkem otřesů zezdola i žíněnkou pro pády shora.
Pokud není, společnost se radikalizuje na chude a bohaté.
Myslím, že to se teď děje...
To je jedna stránka problému.
Ta druhá je v tom, jak a jakými metodami se to děje.
Arogancí moci.
Diktaturou peněz.
Za socialismu nám lhali, jak lid vládne, teď nám lžou, jak strany vládnou za nás.
Lžou, že máme demokracii, máme ale opět diktaturu moci, násobenou ale diktaturou peněz.
Tím de facto tu krizi prohlubujeme a ostříme tím sociální napětí.
Dokud člověk má o co přijít, respektuje to, že jeden bydlí ve starém bytě a druhý ve vile s bazénem,.. pokud nemá o co přijít, pak má blízko k tomu, vzít kámen, nebo něco horšího a jít tu vilu rabovat.
Jít ohrožovat svět bohatých.
To se mi ale fakt nelíbí a příčí.
Je to krátkozraké a jen nás - jako Čechy, to sune k transformaci.
Úplně jinak.
Stačí se podívat v metru či na zastávkách autobusů nebo vlaků,.. před lety tam byli zbídačelí jen ukrajinci,.. dneska stíny unavených, zoufalých, rezignovaných lidí mohutní.
Fakt je, že je nevidíme ve výletních restauracích, ve fitcentrech, na golfu či tenisu,.. na sjezdovce či na squaschi...
Poslouchala jsem to jednání sněmovny cca 2,5 hodiny.
Nevěřila jsem svým očím ani žaludku, když se mi to tam začalo svírat.
Před rokem 1989 jsem několikrát odmítla vstup do KSČ a poměrně hrdinně za to nesla odpovědnost.
Dneska jsem zatoužila posílit tu část těch umlčených,.. zatlačovaných, utlačovaných,..
Na druhou stranu - národ má takovou vládu, jakou si zaslouží.
Pozorovat spícího - výsměšného Schwarzenberka, který Orlík dostal za velmi podivných machinací kolem roku 1992,.. a přitom si přečíst v novinách, že je to nejoblíbenějšáí politik,..
Pak není něco v pořádku s námi, s občany.
Nebo jsme oblbnutí pohádkami, že je to kníže?
Můj 18letý syn přišel na jaře ze školy s tím, že bude volit Topku nebo Véčko, že je to moderní...
Pak ze zdravotních důvodů nevolil,.. teď vidí, že jsem měla pravdu, když jsem mu to vyvracela.
Přece systém, který neumožní, aby společnost dýchala i dole,.. protože po těchto opatřeních řada z nás - ze střední vrstvy, spadne dolů,..
Já kupříkladu mám vysokoškolské vzdělání, několik postgraduálů,.. a praxi víc než 30 let... poctivě odpracovanou.
Při nepřízni šéfů mohu spadnout na plat absolventky,. téměř k životnímu minimu.
To přece není fér.
Je to útok na důstojnost - lidé se budou mezi sebou požírat,.. je to útok na určitou životní stabilitu a rovnováhu,.. všechno to obrací vrhůru nohama.
Bohatí budou ještě bohatší - dnes se už nikdo nepozastaví nad tím, že pravicová Topolánkova vláda posklytla bohatým daňové prázdniny... kolik míst a jak se to projevilo v pomoci snížení nezaměstnanosti, kde ty peníze zmizely?...
Chudí budou ještě chudší.
Patrně musí přijít ten moment, a dost se blíží, když Ti bohatí nebudou mít možnost své peníze utratit,.. a Ti chudí je de facto nebudou potřebovat,.. už!!... peníze ztratí smysl a cenu.
Bude to tvrdá lekce, ale směřujeme k ní mílovými kroky.
Jenže, my těmto politikům, kteří jsou tak arogantní, nevšímaví a zatemnění, dláždíme cestu.
My jim to umožňujeme, takže i my neseme díl odpovědnosti.
Ta neúcta k životu normálního člověka je katastrofální, chtělo se mi z toho všeho brečet.
Za tohle jsme v roce 1989 bojovali?
Olga 04.11.2010

Milá Wahl,
jak jsem tam někde napsala, toto téma je náročné a složité...
Paní Olga popisuje realisticky - popisuje stav, kde jsme, a to mne asi také dovedlo k myšlence sdělit, jak to vnímám já.
Já jsem smířená s tím, že lidé mají takovou vládu, jakou si zaslouží, což i paní Olga ví, přesto jí to nedá .... a vede k pokušení...
Snažím se nehodnotit, nekritizovat, to mi nepřísluší.
To, co popisuje paní Olga, ...vnímám jako ztrácení své energie.
Také byla doba, kdy jsem měla pocit, že musím změnit svět, než jsem pochopila, že takto cesta nevede.
Změnit myšlení, přístup a pochopení mohu jen za sebe.
Chudí budou rabovat... možná ano, já nevěřím, že bych já rabovala... i kdybych neměla co do úst, vodu snad najdu... a pokud ne, nevím,...co by bylo kdyby !!!
Kdyby není ... a rabovat může člověk opravdu nešťastný - ale i tento člověk proto měl jistě dostatek boží síly ke zvrácení svého proudu myšlenek.
Pokud ano, nebude rabovat, pokud ne, závidí, ničí se, a tudíž bude i rabovat,...atd.
Vím, vím, znevažuje se lidská práce, ovládá strach... a ze strachu lidé pracují v nelidských podmínkách, vím, že je složité, ale pokud nechají po sobě lidé šlapat, nemůžou čekat nic jiného...
Nemám ráda bezpráví, co umím a mohu udělám, ... ale jen chce-li dotyčný vidět a vnímat.
Vše má druhou stranu...
Nejsem závistivá a velmi dobře vím, že majetek těch lidí je asi udusí nebo už dusí, pokuď na něm lpí ......
Vím, že mám "kacířské" názory, neumím si představit bát se o svůj dům, ...mít zábrany, jen aby někdo mi něco nevzal ...
...to ale souvisí se silou vyslané myšlenky ....
Věřím, že oběť si najde svého vraha....
Věřím, že vše je tak, jak má být.... máme co si zasloužíme ..a každý má možnost..... a každý máme tady nějaké své poslání......
Nemám to vyčteno, s láskou jsem pochopila, uvědomila si, že ne každý má sílu, ale každý má možnost výběru, mohu pomáhat, pokud budu požádána, ale nedá se nařídit.
Nekraď, ubližuješ si.:-)
Věřím, že stále více lidí chápe, že musí začít od sebe ... a že agresivitou a ukazováním, kdo za to může, tím se nic nezmění, jen tím ztrácíme svou energii.
Rozumím skutečně, paní Olgo, Vašemu komentáři... protože před nedávnem, bych ho asi taky takto napsala, dnes jsem pochopila, že NE...
Doufám, že mi věříte, že není toto nic proti Vám a Vašim pravdivým názorům.
Já věřím vyšším zákonům, není dušička, která by se vyhla povinnosti nebo před něčím utekla....o tom jsem přesvědčena.
Nakže nejsem tady já na "výplatu".
Promiňte, pokud píšu zmateně, byla by to asi dlouhá úvaha, kdybych měla zacházet do detailů.
Přeji krásný podzimní den všem :-)
Děkuji, milá Wahl, že jsem mohla sdělit tento svůj názor.
S úctou
Rosé 05.11.2010

Milá Rosé...
neznám Vás osobně, chci Vám moc poděkovat za Váš komentář, se kterým se na mnoha místech ztotožňuji a který mě tak trochu postrčil k tomu napsat i něco za sebe...
Ačkoli jsem si říkala, že polemika a politika na web k Wahl nepatří...
No, ale nakonec, proč vlastně - nežijeme mezi "sluníčky a srdíčky" v nějaké LSD realitě, ale tady a teď... i v politice.
A polemika asi taky ne, spíš pluralita názorů, to ano, to je fakt...
Takže ještě jednou, díky moc...
To nejdůležitější, co vnímám ve Vašem komentáři a ke stanovisku paní Olgy...
Fakt, že to, že se nám něco nelíbí, nemůžeme shazovat na vládu.... na "ty nahoře". Ano, každý má vládu, jakou si zaslouží..a jak nahoře, tak i dole...
To podstatné je to, jak se chová každý v nás v životě, na místě, kam byl postaven. To jak využije nebo zneužije příležitost, která mu byla dána...
Je to jeho osobní zodpovědnost a věřím, opravdu věřím ve vyšší spravedlnost.
Neznáme lepší zřízení než demokracii, svoboda je totiž opravdu poznaná nutnost.
Je přece na nás, jak s ní naložíme.
To je přece super, ne?
Vláda lidu už tu byla.
Rovní a ti, co si byli ještě rovnější...
Tak daleko lidstvo není, aby vládu nepotřebovalo... skončilo to dost tristně.
Ono to nebylo tak růžové jako v TV seriálu "Vyprávěj".
Není možné mít rovnou spotřebu.
Ale rovné příležitosti.
I k tomu je daleká cesta......
A není možné žít na dluh.
To, že si žijeme - myslím tím medián - ačkoli nemám ráda rovnání do jedné linky a termín "obyčejný člověk" se mi krapátko příčí - tak trošku nad poměry a na dluh... se mi potvrzuje každý den při nákupu, když sleduju vozíky přeplněné všemožnými "s****ami" a když v létě sleduju obézní národ (který se zhusta vymlouvá na štítnou žlázu...))...
Hladomor a bída vypadá fakt jinak....
Já si nemyslím, že vláda lidmi pohrdá.
Ono není podstatné poslouchat jednání sněmovny.
To je jen maska.
To jsou jen výkřiky pro plebs, lid je manipulovatelný.
Maska, face pro média - to je jen face, to jsou jen a jen hry...to je jen o tom přesvědčit voliče...
Důležité jsou komentáře, rozbory, stanoviska odborníků na danou problematiku.
Pak si udělat vlastní názor.
Rozhodnout se sám, co je správné a podle toho jednat, podle toho volit...
Paní Olgo, nesouhlasím s Vámi, ale chápu Vaše stanovisko a Váš postoj....
Není v tom nic osobního.
Vím, že je to těžké.
Těžké to bylo v každé době.
Ale dnes je to svobodné.
To je to podstatné.
Je na nás, jak se rozhodneme.
Neseme nějaké dědictví minulosti a jsme zodpovědni budoucnosti.
Každý sám za sebe.
Děkuju všem, děkuju Wahl, děkuju za názorovou pluralitu i upozornění, že politika do života patří...
Hanďa 06.11.2010

Dobrý den všem, Haňdě i paní Olze a samozřejmě paní Wahl, která nám zprostředkovává tuto možnost hovořit a sdělovat, i když se neznáme ..:-)
Řeknu tady otevřeně, jak jsem došla ke svému příspěvku.
Uviděla jsem dnes poděkování za horoskopy od paní Olgy a její větu, že nechápe sedění na větvi ve svém horoskopu...
A to mne přivedlo k tomu, že já jsem vlastně nečetla komentář k "Vláda pohrdá lidmi" , který poslala i paní Olga..
Přiznám se, že jsem se nešla dívat hned záměrně, neboť jsem se domnívala, že paní Olga reaguje na mé názory a ........
Její názor byl tak pevný, studovaný, že jsem se neodvážila...
Vnímáte, jak člověk sám sebe umí strašit :-)).
No dnes mne "náhody", které nejsou, zavedly ... a tady vidím scela jiný komentář napsaný paní Hanďou, kterou také ale neznám :-)
Paní Hanďo, asi jsme na stejné vlně, za což děkuji, nestává se mi to často, ale když se stane, cítím velkou úctu, že mi někdo rozumí.
Já ale velmi dobře rozumím i paní Olze, opravdu, myslím, že to tam někde píši, že takto bych to napsala také ještě nedávno svýma očima..... a nevím jestli mám právo sdělit tedy svou myšlenku pro paní Olgu... bo se mne netázala, proto možná budu trestána, .. mi přijde ten horoskop lva spojen právě s tímto Vašim realistickým viděním, včetně Vašeho názoru na pana Havla, který mne také nenechal spát, pokud jste to byla vy...
A dodávám, vůbec to tak nemusí být, možná popisuji své sedění na té větvi, a jen svůj sestup dolů, který si tady oslavuji a raduji, bo jsem vždy také měla jasno.. bo mé ego - rozum to prostě vědělo.
Snad je mi rozumněno, s úctou ještě jednou děkuji paní Wahl, že mohu vnímat tyto skutečně inspirující komentáře.
Ještě dodám, paní Olgo, ..já dokonce cítím, že jste mé zrcadlo, a nemyslím to skutečně ve zlém.
Děkuji Vám za toto mé uvědomnění.....
Mějte se moc hezky
Rosé 08.11.2010

Státní zaměstnanci budou 8. prosince kvůli platům celý den stávkovat
Předseda Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil v pondělí oznámil, že celodenní stávka zaměstnanců státní a veřejné správy se uskuteční 8. prosince. Zapojit by se měly i další odborové svazy, přičemž ozbrojené složky, které stávkovat nemohou, naplánovaly svůj protest na 15. prosince.
Dnes 8.11.2010 12:10 (Aktualizováno: 13:58 )
Odboráři hodlají stávkovat kvůli úsporným opatřením kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS).
Odboráři avizovali stávku od počátku listopadu, kdy se jim nepodařilo přesvědčit vládu, aby přijala jejich návrh na změny v zákoníku práce. Nesouhlasí ani se snižováním prostředků na mzdy státních zaměstnanců. Nesouhlas vyvolal i způsob, jakým vláda nechala úsporné normy projednat, tedy stav legislativní nouze. [celá zpráva]
"Forma je jasná: celý den by se mělo stávkovat a hotovo," prohlásil Zavadil. Podle jeho vyjádření pracuje v dotčené sféře na 600 000 lidí. Stávkovat by tak mohli úředníci a další zaměstnanci placení z peněz státního rozpočtu.
"Budeme stávkovat nejen za naše platy, ale za všechny občany této republiky," citovala ČTK předsedkyni Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníkovou.
Zástupci ozbrojených sborů stávkovat nemohou, odboráři nicméně připomněli, že do stávky se mohou zapojit občanští zaměstnanci. Protest podporuje i největší odborový svaz KOVO.
„Je to diktát bez ohledu na to, co si lidé myslí, bez ohledu na to, co je a co není správné,“ řekl Josef Středula z odborového svazu KOVO.

Protest byl už v září
V září se kvůli vládním škrtům sjelo do Prahy demonstrovat několik desítek tisíc lidí. Kabinet tehdy odborářům vzkázal, že ze svých plánů neustoupí. [celá zpráva]
Odbory chtějí s vládou ještě dále jednat, požádají proto o mimořádnou schůzku tripartity.
Pokud se stávka uskuteční, mohlo by se jednat o jednu z největších protestních akcí od roku 1994, kdy 15 minut stávkovalo půl miliónu lidí.
jas, Novinky
Zdroj: http://www.novinky.cz/ekonomika/216218-statni-zamestnanci-budou-8-prosince-kvuli-platum-cely-den-stavkovat.html
© Wahlgrenis 08.11.2010

Wahl,
v pátek jsem dostala ve zkráceném připomínkovém řízení (3 dnů!!!) k připomníkám nařízení vlády, které zřetelně handicapuje starší ročníky, tedy lidi, kteří odpracují 27 let a více.
Nevím, zdali to šéfové podepíší, nebo mě donutí to vymazat, ale ten předpis je rozvržen do 6 pásem, kdy mezi prvním a druhým je 6 let, mezi 2. a 3. je 7 let, mezi 3. a 4. je 8 let, mezi 5. a 6. je 9 let a pak po odpracování 27 let je už pusto a prázdno.
Vezmeme-li v úvahu, že od 18 let musí muž odpracovat podle současných předpisů délku doby do 65 let, tak je to 47 let pro vyučeného, a víc než 40 let pro vysokoškoláka, středoškolák je někde mezitím.
Je to hrůza.
Olga 08.11.2010

Dobrý večer Wahl,
věřím, že naposledy se ještě mám potřebu vyjádřit k vládě a politice vůbec.
To jestli sdělím, že je něco špatně, nebo dobře, nic nezmění na tom, že majetek státu byl rozkraden...
a peníze rozkradené nejsou a nebudou vráceny, ani když budu stávkovat nebo nebudu stávkovat.
Odpracovala jsem téměř 30 let, z toho 20 let ve státní správě, a přesto si nemyslím, že ukázkou, jak křičím, že stávkuji, se něco změní.... /bohužel/
Přemýšlím, co mohu udělat za sebe, když si chci uchránit hlavně své zdraví.....
Neumím posoudit, co je lepší nebo horší, jak se k této beznaději postavit, tak jsem ji jen přijala.... jde téměř mimo mě.
Nevím, jestli budu mít nějaké peníze v důchodu, mám 3 děti a neměla jsem možnost si téměř z ničeho našetřit, po 23 letém manželství jsem se rozvedla, muži vše nechala, protože by mi to nestálo za to se rvát o "skříň"..
Teď žiji a snažím se neškodit sobě a svým nejbližším ......... čas Nečas...
Pomůže mi nadávat ???? k čemu ??
Nařízení, které dostáváme shora, musím plnit, pracuji tak, jak umím a co se po mně chce.
Prostě je taková doba jaká je.
Nemorální, ale od toho nemusím být zlá já.
Proto, že řešení nevidím, nejsem odevzdaná, i když to možná vypadá, ale chráním svůj klid.
Vnímám velice dobře, paní Olgo, bezpráví, nesmyslnost.
Nevím, jestli se politici vzdají svých platů, berou tam, kde je to možné tedy u svých podřízených státních zaměstnanců.......
Nesouhlasím s tím, ale šla bych stávkovat za vymožení nakradených peněz některými lidmi ve vysoké politice, ale tahle stávka se nechystá...
Také bych stávkovala za fungování a prosazení právního chování státu... ani toto se nechystá.
Mám pocit, že máme stávkovat, aby věděli, že je nás mnoho.
Takže až se bude stávkovat za zdravý rozum a kroky, které podpoří právní stát a vymahatelnost práva, pak budu první v řadě...
Řešení nemám...
Obdivuji, že se ještě nad něčím pozastavujete....dyť vzpomínáte: "kdo nekrade okrádá svou rodinu"... jak s tímto vzorcem chování chcete, za tak krátkou dobu pro lidstvo, mít demokracii?
Ano, je to bezpráví... ANO, souhlas, ale nic víc.
Jsem ráda a vděčna za své zdraví a pochopení své cesty v životě a ta není o boji s ničím a nikým a tak se snažím to takto žít.
S upřimností, úctou a poděkováním, že mi život byl dán.
Děkuji a to mne prostě posiluje.
Rosé 09.11.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.