wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Číslo 33 je v případě uvízlých horníků magické


„Dnešek přinese do všech domovů v Chile slzy štěstí. Jsem si jist, že horníci nebudou stejní jako před havárií, a ani Chilané už nebudou stejní.“
prezident Chile Sebastián Piňera

Dramatický příběh skupiny 33 horníků zavalených od 5. srpna v severochilském dole San José je nápadně spojen právě s číslem 33, všimla si agentura DPA.
Dnes 13.10.2010 7:37
Zával uvěznil v dole 33 mužů, vrtná souprava Schramm T-130 potřebovala na vyhloubení záchranné šachty 33 dnů. První muži se dostali na povrch ve středu, součet tohoto data zapsaného ve tvaru 13. 10. 10 dává opět číslo 33.
Již slavný vzkaz Estamos bien en el refugio los 33 (Všech 33 je nás v pořádku v úkrytu), kterým horníci dali 17 dnů od závalu vědět, že jsou naživu, sestává včetně mezer z 33 znaků.
Chilané jsou hodně pověrčiví, a tak mnoho příbuzných zavalených horníků, jimž v mnoha případech v žilách koluje indiánská krev, je prý přesvědčeno, že to nemůže být náhoda, ale dílo vyšších sil. „Nešťastná“ třináctka v dnešním datu je toho jen potvrzením, tvrdí.
aa, ČTK, Právo
Zdroj: Novinky.cz http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/213963-cislo-33-je-v-pripade-uvizlych-horniku-magicke.html
© Wahlgrenis 13.10.2010

Muži zachránění z dolu už nikdy nebudou stejní
Australan Brant Webb, který byl uvězněn v dole v roce 2006 po dva týdny, říká, že takový zážitek člověka zásadně změní. Muži již nebudou nikdy stejní. Podle něj bylo těžké se vrátit k normálnímu životu a rodina to poznala.
Dnes 13.10.2010 13:29
„Nejhorší jsou následné efekty. Pořád se vracíte k tomu, co bylo. Moje rodina si asi prošla horším obdobím než já.“
Popsal i to, jak občas reaguje: „Nemohu vidět ptáka v kleci, když ho vidím, pustím ho.“ Na závěr shrnuje: „Muži, kteří byli uvězněni v dole, už nikdy nebudou stejní.“

Zachránění chilští horníci prožívají okamžiky euforie. Po 68 dnech se dostali na povrch, kde je vítají příbuzní i přátelé. V prvních dvou týdnech po závalu prožívali peklo, které skončilo, až když k nim prorazili úzkou šachtu, kterou jim dodávali potraviny, uvedl britský psycholog James Thompson pro BBC.

Zážitky budou tíživé
"Zážitky je poznamenaly na celý život a následující měsíce pro ně budou velmi těžké," říká Thompson.
Thompson především uvedl, že prvních 17 dní prožívali úplné peklo. Tehdy neměli žádný kontakt se světem. „Jestliže měli pocit, že pravděpodobně zemřou, bylo to pro ně velké emocionální napětí."
To potvrzují i slova jednoho z horníků, 48letého elektrikáře Victora Segovii: „To peklo mě zabíjelo. Snažil jsem se být silný, ale když jsem náhle usnul, zdálo se mi, že jsme v troubě. Probouzel jsem se do věčné tmy."
Teprve ve chvíli, kdy k ním prorazili úzkou šachtu, se jejich situace zlepšila a svitla jim naděje. Z pekla se nakonec dostali do nebe, i když až po dvacetiminutové cestě úzkou šachtou z hloubky 700 metrů, kde strávili celou dobu.
Obrazy pekla a nebe volil po záchraně i druhý vyzvednutý horník Mario Sepulveda. Poté, co objal ženu a rozdal kameny z dolu všem nahoře včetně prezidenta a záchranářů, řekl: „Byl jsem s Bohem, a byl jsem s Ďáblem, Zápasili spolu a Bůh vyhrál. Ani v jednom okamžiku jsem nepochyboval, že by mne odtamtud mohl dostat (jedině) Bůh.“

Opožděné reakce a nespavost
Podle Thompsona jim následující týdny pomůže překonat sdílený pocit štěstí ze záchrany. Pak je ale mohou dostihnout stíny minulosti.
„Vzpomínky na tyto události v nich mohou vyvolat bezesné noci. Jejich spánek je narušený. Sami na to, co se stalo, myslí velmi často,“ uvedl Thompson.
Upozornil i na podněty, které mohou vyvolat vzpomínky na týdny strávené v podzemí - pach země nebo rachot sbíječky.
Thompson uvedl, že jen třetina lidí, která prožije podobné extrémní události, má psychologické potíže, u cvičených lidí, jako jsou záchranáři, to ale mnohdy bývá jen pět procent.

Pomohl duch sounáležitosti a předák
Podle psychologů ale horníkům mohla pomoci solidarita, kamarádství a teamový duch. Hlavně jim ovšem pomohl předák Luis Urzúa, který zavedl pravidelný režim i příděly jídla. Svou roli plní až do konce, vyzvednut bude jako poslední.
I psychiatr Christopher Findlay upozornil na nebezpečí opožděné reakce. „Jakmile se dostanete na bezpečné místo, aktivují se vzpomínky. Jestliže měli potíže ve vztazích s okolím, mohou být nyní tyto vztahy ohrožené. Rodiny si často idealizují, co přijde.“
aš, Novinky
Zdroj: NOvinky.cz http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/214014-muzi-zachraneni-z-dolu-uz-nikdy-nebudou-stejni.html
© Wahlgrenis 13.10.2010

Všechny chilské zavalené horníky zachránili
Naprostým úspěchem skončila akce na záchranu chilských horníků, kteří byli od 5. srpna uvězněni v kovodole u San José. Všech třiatřicet se jich podařilo dostat na povrch. Jako poslední byl vytažen předák Luis Urzúa, který měl lví podíl na tom, že muži přežili. V podzemí všichni strávili 69 až 70 dní. Záchrana probíhala bez problémů a rychleji, než se čekalo. Původně se uvádělo, že se muži na povrch budou dostávat po dvou hodinách.

Včera 13.10 18:48 - San José (Aktualizováno: Dnes 13.10. 4:09 )

Předák předák Luis Urzúa si vymohl, aby šel nahoru jako poslední. V dole zavedl pravidelný režim i příděly jídla a právě to přispělo, že horníci si udrželi vysokého ducha i v prvních 17 dnech, kdy neměli žádný kontakt se světem. Při návratu na země zažertoval: "Sedmdesátidenní šichta je ale dlouhá šichta."
Po vytažení však ohromného ducha projevili i další. Mario Sepulveda, který pomáhal pod zemí natáčet videa a prováděl diváky podzemím, uvedl: "Narodil jsem se jako horník a zemřu jako horník."
Po záchraně horníků se na povrch dostalo ještě šest záchranářů, kteří byli spuštěni do dolu, aby pomohli s evakuací horníků.

Urychlení záchrany
Jako první se na povrch dostal v 5:11 SELČ Florencio Ávalos (31). Ve třičtvrtěhodinových intervalech vyzvedávali pak záchranáři na povrch další horníky bez časových prodlev. Cesta kapslí trvá přes čtvrt hodiny nahoru. Záchranné pouzdro Fenix 2, nazvané podle mytického ptáka, který povstal z popela, se pohybuje rychlostí zhruba tři kilometry za hodinu. V případě potřeby ovšem může zrychlit až na deset kilometrů za hodinu.
Záchranné pouzdro fungovalo bez problémů, jediným zdržením byla pětatřicetiminutová přestávka na údržbu kladkového kola, přes které vede lano k záchranné kleci.
Nejen příbuzní, ale celá země, která sledovala jejich osud, se raduje. Obtížné záchranné práce se podařilo uspíšit. Původně se čekalo, že se na povrch dostanou těsně před Vánocemi. Podařilo se však rychleji vyrazit šachtu, protože v druhé půlce byla hornina homogenní a stabilní. Navíc nebylo nutné ocelovými rourami vyložit celý tunel, ale jen jeho část, takže se s vyzvedáváním začalo čtyři dny poté, co šachta B dosáhla místa, kde měli horníci svůj úkryt.

Dobrá kondice
I zdravotní stav uvězněných je lepší, než se čekalo. Chilský ministr zdravotnictví Jaime Maňalich po lékařském vyšetření prvních osmi zachráněných řekl, že všichni jsou v dobré kondici a nepotřebují žádnou speciální léčbu. Jen jeden měl zápal plic.

Tři skupiny
Horníci byli rozděleni do tří skupin. Nejprve na povrch zamířili ti nejobratnější, Ávalos byl vybrán k výstupu jako první i z toho důvodu, že byl podle lékařů v nejlepším zdravotním stavu. Následovala skupina se zdravotními problémy a nakonec šli nahoru psychicky nejodolnější jedinci.
Zachráněné vítal nahoře u šachty chilský prezident Sebastián Piňera. U dolu se ale objevil i bolivijský prezident Evo Morales, protože čtvrtým zachráněným byl bolivijský horník Carlos Mamani.

Slaví celá země
V hlavním městě Santiago de Chile propukl po vytažení prvního horníka koncert automobilových klaksonů, lidé skandovali "válečný" pokřik normálně slýchaný na stadionech "Chi! Chi! Chi! Le! Le! Le!"
V městě Copiapó, které je dolu nejblíž, zrušil starosta vyučování ve školách, aby se děti mohly spolu s rodiči dívat na záchrannou operaci v televizi.
Projevy radosti a naděje, že celá akce skončí úspěšně, se ozývají z celého světa. Dnes se tak vyslovili mimo jiné papež Benedikt XVI. a španělský král Juan Carlos. Za úspěch akce se modlil také americký prezident Barack Obama. Chilskému prezidentovi gratuloval i britský premiér David Cameron.

Hrdinové
Horníci jsou už teď zahrnováni nabídkami na knižní a filmové zpracování svého příběhu. Chtějí napsat knihu společně, a tak neposkytují rozhovory. Dostávali však i nabídky na práci. Příbuzná jednoho ze zachráněných Víctora Zamory podle listu El Mercurio na otázku, zda se Víctor vrátí k horničině, řekla: "Jak je pitomý, je schopný to udělat."

Seznam zachráněných horníků
pořadí jméno věk
1. Florencio Avalos 31
2. Mario Sepulveda 39
3. Juan Illanes 52
4. Carlos Mamani 24
5. Jimmy Sanchez 19
6. Osman Araya 30
7. Jose Ojeda 45
8. Claudio Yanez 34
9. Mario Gomez 63
10. Alex Vega 31
11. Jorge Galleguillos 56
12. Edison Pena 34
13. Carlos Barrios 27
14. Victor Zamora 33
15. Victor Segovia 48
16. Daniel Herrera 27
17. Omar Reygadas 56
18. Esteban Rojas 44
19. Pablo Rojas 45
20. Dario Segovia 48
21. Yonni Barrios 50
22. Samuel Avalos 43
23. Carlos Bugueno 27
24. Jose Henriquez 54
25. Reana Avalos 29
26. Claudio Acuňa 35
27. Franklin Lobos 53
28. Richard Villaroel 23
29. Juan Aguilar 49
30. Raul Bustos 40
31. Pedro Cortez 24
32. Ariel Ticona 29
33. Luis Urzúa 54

Zdroj: Novinky.cz http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/214057-vsechny-chilske-zavalene-horniky-zachranili.html
© Wahlgrenis 14.10.2010

Wahl,
nezlob se, že píšu o takto jakoby příliš reálném tématu - tématu lidského potu, špíny, strachu, zoufalství, ale i obrovské naděje.
Je to moje téma, však víš, a mí kolegové se teď i v médiích dost z hlediska báňské odbornosti k tomu vyjadřují.
Já jsem ale chtěla upozornit na lidský rozměr.
Ti lidé šli, jako kdokoliv jiný, do práce, v tom srpnu. Zfárali pod zem, kde je absolutní tma, vím to, sama občas fárám dolů,.. pracovali, plánovali, co budou dělat, až skonší šichta,... pak se to stalo.
Oni museli projít peklem.
Dobře to řekl ten předák, že tam byl s ním Bůh i Ďábel.
Oni bojovali se zvířecím strachem, násobeným tmou, nedostatkem vzduchu, uzavřeným prostorem,.. první dny bojovali o holé přežití jako zvířátka, zkraje neměli skoro žádnou naději... pak nastala naděje... dny a týdny se táhly,.. ponorková nemoc, úzkosti, nejistota, zda to dobře dopadne... a pak poslední hodiny, minuty,.. včera jsem se snažila soustředit na jejich psychiku, zvláště toho posledního,.. nikdo z nás, normálních lidí, si neumí představit tu hrůzu, to, že by se nemohl umýt tolik týdnů, že chodí čůrat a kakat atd... vedle míst, kde uléhá,.. a teď je tak blizoučko vysvobození,.. a nikdo do poslední chvíle nevěděl, jak to skončí.
To technické řešení nebylo odzkoušené, bylo namáhané, stačil jeden otřes,.. vše viselo na vlásku... nechtěli jsme vůbec s kolegy domyslet, co by se stalo, kdyby.. třeba ten poslední uvíznul... příšerný konec.
Konec dobrý - všechno dobré - Chile jásá.
Ty šestky - jak o tom psaly noviny,.. ty "náhody",.. neubráním se dojmu, že to mělo co říct celé planetě.
Nebyla to jen reality show, bylo to varování, byla to i ukázka, jakou silou je láska, odhodlání, víra, naděje.. a jak se násobí s každou dušičkou, jak je ta síla ohromná.
Dívala jsem se do tváře jejich prezidentovi, když ho objímali, to nebyla tvář politika, kterou běžně známe z kampaní, rozmáchlá širokým, umělým úsměvem,.. to byla tvář člověka, šťastného, ale zhluboka zamyšleného,.. jakoby někde v dálce četl další poselství.
Mnoho lidí neví, proč se to stalo.
Nebyly to jen neočekávané přírodní síly, které tohle způsobily.
Byla to nenasytnost majitelů, kteří šetřili na bezpečnostních čidlech, zařízení, vybavení,.. jak je toto na světě obvyklé,... novodobé otroctví.....
Tak se nezlob, byla jsem s nimi dost propojená,.. a stále hledám jakoby další a další stránky této jejich - naší - knihy.
Díky
Olga 15.10.2010

Výbuch uvěznil pod zemí dva chilské horníky
Necelý měsíc po obdivuhodné záchraně 33 horníků z dolu na severu Chile hlásí tato jihoamerická země další důlní neštěstí. Při této nehodě, kterou podle dostupných zpráv vyvolaly trhaviny, zůstali v dole Los Reyes zavaleni dva havíři, dalšímu se podařilo uniknout a nyní je v nemocnici, oznámily agentury DPA a Reuters s odvoláním na sdělení místních médií. Záchranné práce na místě již začaly.
Včera 8.10.2010 22:56 - Santiago de Chile
"Jedné osobě se podařilo uniknout. Nyní je v nemocnici a podává (k události) informace. (...) Dva lidé jsou uvězněni v dole," potvrdila Ximena Matasová, která je představitelkou oblasti Atacama.
Důl Los Reyes leží na poušti Atacama, asi 65 kilometrů východně od města Copiapó, v jehož blízkosti se nachází i důl San José. Právě ten se stal dějištěm příběhu se šťastným koncem. Skupina horníků z něj byla 13. října vyvezena na povrch po více jak dvouměsíčním pobytu v asi 625 metrové hloubce.
ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/216275-vybuch-uveznil-pod-zemi-dva-chilske-horniky.html
© Wahlgrenis 09.11.2010

Exploze uvěznila v novozélandském dole 27 horníků
Dvacet sedm horníků zůstává nezvěstných po explozi v největším novozélandském uhelném dole na Jižním ostrově u řeky Pike. Podle záchranářů je situace vážná. Kvůli nebezpečí další exploze byly odloženy záchranné práce a do dolu ještě záchranáři nevstoupili, uvedla BBC.
Dnes 19.11.2010 6:49 - Wellington (Aktualizováno: 14:21 )
Výbuch byl zaznamenám v 15:30 místního času (4:30 SEČ),. O dvacet minut později elektrikář, který se pokoušel obnovit dodávky proudu do dolu objevil řidiče nakladače, kterého výbuch srazil ze stroje. Spolu s dalším horníkem byl převezen se zraněním do nemocnice.
Podle kameramana novozélandské televize byl výbuch velmi silný, stromy jsou ohořelé, z místa domu stoupá dým a kabina výtahu byla vymrštěna.
Se skupinou 27 dalších horníků, kteří pracovali v hloubce dvou až dvou a půl kilometru se ale zatím nepodařilo navázat žádný kontakt. Zatím však nebyla nalezena žádná těla, a tak naděje trvá. Počítá se, že záchranná operace potrvá několik dní.
Záchranáři nevstoupí do dolu, dokud nebude jisté, že funguje ventilace. Záchrana by však nemusela být až tak komplikovaná ani v případě, že by bylo nutno razit záchrannou šachtu. Důl je uvnitř hory a z boku by stačilo prorazit 120 metrů dlouhý tunel.
Z 27 nezvěstných je patnáct stálých pracovníků a tucet sezónních. Důl u řeky Pike zaměstnává 150 lidí. V provozu je od roku 2008. Důl je na druhé straně oblasti Paparoa Ranger než důl Strogman, kde v roce 1967 zabil výbuch 19 havířů.
Zatím není známa ani příčina výbuchu, zda explodoval metan, uhelný prach nebo obojí.
aš, Novinky
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/217253-exploze-uveznila-v-novozelandskem-dole-27-horniku.html
© Wahlgrenis 19.11.2010

Robot vyslaný k zavaleným horníkům se porouchal
Dálkově řízený robot, kterého záchranáři spustily do uhelného dolu na Novém Zélandu k pátrání po 29 zavalených hornících, se porouchal. Naděje, že se horníky zavalené již čtyři dny podaří zachránit, tak opět poklesla. Řekl to v úterý médiím policejní velitel Gary Knowles.
Dnes 23.11.2%10 7:00 - Wellington
"Situace je vážná a čím více se prodlužuje, tím více klesá naděje," řekl Knowles. "Musíme být realisty," dodal.
Záchranáři spustili v pondělí SEČ do dolu dálkově řízeného robota schopného přenášet snímky o situaci ve štole. Robot poskytnutý novozélandskou armádou byl modifikován tak, aby bylo zaručeno, že nevyvolá jiskření, které by mohlo zapálit metan. S pomocí robota chtěli záchranáři zjistit, zda byla hlavní štola při explozi zavalena. Avšak robot dokázal tunelem postoupit jen asi 550 metrů a porouchal se. Od místa, kde jsou předpokládáni zavalení horníci, je asi ještě dva kilometry.
Ze štoly jsou pravidelně každých 30 minut uskutečňovány testy nebezpečných plynů, ty ale stále ukazují jejich vysokou koncentraci. Vyslat do podzemí záchranářské týmy proto nelze, uvedl Knowles.
Po páteční explozi se podařilo z dolu na západě novozélandského Jižního ostrova dostat jen dvěma lidem, ale 29 horníků se pohřešuje a dosud s nimi nebylo navázáno spojení. Zavalení horníci jsou ve věku od 17 do 62 let, z toho 24 je Novozélanďanů, dva Australané, dva Britové a jeden Jihoafričan.
ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/217520-robot-vyslany-k-zavalenym-hornikum-se-porouchal.html
© Wahlgrenis 23.11.2010

Horníci zachránění z chilského dolu společné Vánoce nechystají
Někteří z 33 chilských horníků zachráněných v říjnu po 69 dnech pod zemí stráví Vánoce s rodinami, pro jiné budou svátky spíš těžkou zkouškou. Podle agentury AFP společné Vánoce neplánují. Ne všichni si uvykají na normální život stejně, mnozí stále prožívají trauma z dní strávených víc než 600 metrů pod zemským povrchem.
Dnes 24.12.2010 3:25 - Santiago de Chile
Horníci nedávno založili spolek a najali advokáty, kteří je mají zastupovat při jednáních o nabídkách na natočení filmů, napsání knih a při styku s veřejností.

Mnozí se nesnášejí
AFP citovala příbuzné některých z horníků a také jejich lékaře. Skupina se prý rozpadla na menší kroužky a mezi některými se vynořily problémy. "Mnozí se vzájemně nesnášejí," přiznal psycholog Alberto Iturra, který patří ke specialistům, jež s horníky po jejich říjnové záchraně pracují.
"Existují určité spory. Vytvořily se podskupiny, ale obecně se jim daří spíš dobře. Neperou se mezi sebou. Vyskytla se mezi nimi žárlivost," řekl lékař Jean Romagnoli, který pracuje s horníky Omarem Reygadou a Mariem Sepúlvedou.
Oba patří k těm, kdo se vyrovnali s novou rolí celebrit lépe. Navštívili několik zemí a odpovídali tam na otázky, jak se chovat v tak zátěžové situaci, jakou prožili oni, a jak je nutné moci se opřít o celou skupinu.
Raúl Bustos, který odešel pracovat do dolu po silném zemětřesení na jihu Chile, se situaci zvládá dobře. "Daří se mu výborně, protože to vše bere s klidem a protože se moc nedíval na televizi," řekla jeho matka Rosa Ibáňezová.
Dobře je na tom také nejstarší ze skupiny, třiašedesátník Mario Gómez. Jeho dcera Roxana prohlásila, že je otec stále pod dohledem psychologa. "Připravujeme rodinné Vánoce, všechno bude naprosto normální," řekla.

Někteří stále trpí depresemi
Naproti tomu Víctor Zamora, který psal v dole básně, se ze šoku ještě nedostal. "Neviděli jsme ho, ale víme, že prožívá obtížné období. Nemůže se z té tragédie dostat, ale doufáme, že se to zlepší," řekla jeho matka. Zamora prý Vánoce stráví jen se svou ženou a synkem na pláži.
Ani atlet Edison Pena, který běhal v podzemí a po vysvobození se zúčastnil newyorského maratonu, prý není ze všeho venku a prochází prý depresemi.
Záchranné práce sledoval na televizních obrazovkách v přímém přenosu celý svět. Na horníky se pak sesypaly pozvánky a nabídky, někteří se vydali do Hollywoodu nebo do Evropy, jiní v roli čestných hostů sledovali fotbalové zápasy renomovaných týmů. Protože se s tímto náporem počítalo, byl dohodnut půlroční psychologický poradenský režim. Skoro polovině horníků už se ale daří tak dobře, že z něj byli vyřazeni. Iturra teď lituje, že se s muži nepracovalo více individuálně. "Jsou to rozdílné osobnosti a potřebují rozdílný přístup. Každý z nich se z toho dostává vlastním tempem. Jsou velmi osamocení. Měli by pracovat na své budoucnosti," řekl.
Prozatím všichni pobírají podporu, ale polovina z nich je připravena znovu začít pracovat.
ČTK
Zdroj: http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/220563-hornici-zachraneni-z-chilskeho-dolu-spolecne-vanoce-nechystaji.html
© Wahlgrenis 24.12.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.