wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Gramofon opraven během vteřiny


Nemám televizi. Možná jsem to už psala... Odmítám být součástí tohoto systému, této doby(?), nechci jen pasívně přijímat to, co mi předkládají. Mám svobodnou volbu, nemusím se dívat na katastrofické zprávy, na politické debaty, na seriály, které si žijeme stejně každý sám, filmy, které jsem už tisíckrát viděla. Děkuji, nechci.
Tohle mám v sobě srovnané.
Ale co mám, to je gramofon. Není to poslední model, to přiznávám, ale mám ho ráda.
Před časem jsem se rozhodla probrat malými deskami. Jedna písnička na jedné, jedna na druhé straně. Tohle dnešní mladí asi už nepochopí...
Běžně poslouchám ty klasické velké, známé pod označením LP.
Přepla jsem rychlost. Bylo to příjemné... Zagorová, Schelinger, Filipovská, Gott...
Fakt pěkný.
Jenže problém nastal, když jsem se chtěla vrátit zpět na rychlost těch velkých desek. Ono se to točilo pořád rychle. Většinu těch desek samozřejmě znám... Nechci říct, že by to nebylo dobré, ale přeci jenom něco tomu chybělo.
První, co mě napadlo, že je asi špatný ten převodový řemen, že potřebuje vyměnit, a vydala jsem se ho koupit. To nebyl problém, stál kolem dvaceti korun.
Rozmontovala a vyměnila jsem ho bez problémů... jenže nic. Otáčky byly pořád ty rychlejší, které jsem nepotřebovala.
Našla jsem si tedy opraváře přes gramofony. Takových není moc. Jenže volat se mu může jen ve středu v určitou dobu. Trvalo mi dlouho, než jsem chvilku v tuto dobu našla - možná dva měsíce... teprve včera jsem se dovolala.
Hlásím problém s tím, kdy bych mohla s mým gramofonem přijet. Vyprávím také, jak jsem měnila řemen... To, co následovalo, bylo jako z filmu. Prostě navigace, co mám dělat - sundat talíř, tam je taková malá kulatá stříbrná věc s nožičkou, kudy se otáčí ten řemen. Dole pod nožičkou je ta větší rychlost a nahoře pomalejší. Prstem jsem pouze řemínek posunula do té vyšší polohy. A bylo!
Po chvilce jsem volala zpátky a děkovala... To už mi zrovna zpíval Gott - Když jsem já byl tenkrát kluk (LP: Karel Gott - Hity ´71).
Oprava, kterou si mohl dotyčný opravář v klidu naúčtovat kolem 1000 Kč, se takhle vyřešila během jedné vteřiny po telefonu. I takoví lidé ještě jsou mezi námi.
No, řekněte, není svět krásný?
© Wahlgrenis 23.09.2010

Milá, schopná Wahl...
tleskám...
Opravdově a radostně.
Věřím, že jsou mezi náma ještě morální lidé .....jako např. tvůj pan opravář.
Moc Tě pozdravuji a dovol, raduji se s Tebou :-)
pa
Rosé 23.09.2010

Milá Wahl,
není to symbolické, že starý gramofon je opraven na instrukci přes telefon, a dává hudbu, tedy štěstí, pohodu, lásku a vzpomínky?
Nepokouší, když dohraje deska, nemusíš dávat druhou.. na rozdíl od počítače, který, když se něco stane, musíš volat a shánět někoho od ITáků a navíc, počítač Ti nabízí další a další svody, lákadla,..
Nevím, jestli to cítíš, přišel s tím můj syn, že cítí změnu magnetismu Země.
Přišlo mně to od něho jako výmysl, nicméně jsem ho poslechla, a při svitu včerejšího i předvčerejšího měsíce jsem si sedla, dala obě nohy na trávník, zavřela oči .. a... skutečně jsem na levé noze cítila větší tíhu než na pravé, jako by se osa Země nakláněla.
Když jsem zkřížila nohy, nebo doma, jsem to necítila...
Takže - třeba nepřijde nic tak dramatického než to, že přestaně fungovat technika, protože i ta je založena na magnetismu.
Jak jsou krásné večery bez počítače, mobilu, televize nebo radia,...
Jen tak se dívat na hvězdy, mraky, vidět ta velká města za nimi,... dívat se do Slunce a na Měsíc,.. je to jako živé divadlo... povídat, vzpomínat, přemýšlet, cítit,.. být v Jednotě.
Srdečně Tě objímám.
Olga 24.09.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.