wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Na Svatém Hostýně v Bystřici pod Hostýnem bude svěcení Cesty Světla


Milá Wahlgrenis,
posílám Vám informaci o velké události u nás na Moravě. Zítra bude na Svatém Hostýně v Bystřici pod Hostýnem svěcení Cesty Světla.
Právě teď, právě nyní, svátek Marie a datum 12. 10.2010!
Dnes jsem tam byla s rodinou a procházeje tímto kouskem Země vnímala, jak všechno má svůj čas a je dokonalé.
Království nebeské už je tady......
Děkuji.
Mějte příjemný čas.

12.září 2010 CESTA SVĚTLA

Pouť členů Matice svatohostýnské, 9:00 pontifikální mše sv., celebruje o. arcibiskup Jan, ve 13:00 svěcení Cesty světla.

Cesta světla
Na části valu, který lemuje celý vrchol Hostýna (v úseku nad bronzovou sochou Spasitele směrem k rozhledně) je připraven terén pro instalaci jednotlivých zastavení meditační Cesty světla.
Ta bude znázorňovat období církevního roku, které následuje po Zmrtvýchvstání a končí Slavností Seslání Ducha Svatého.
Realizace záměru o. arcibiskupa Jana nabrala sice určité zpoždění (po boji s památkáři), ale zdá se, že vše bude dokončeno. Jsou připraveny kameny pro jednotlivá zastavení z různých lomů v ČR i dřevěné konstrukce nesoucí obrazy výjevů Cesty světla, které jsou pojaty ve "východnějším" malířském stylu, připomínajícím zjednodušené ikony.


Lydie 11.09.2010

Wahlgrenis,
chci Vám napsat, podělit se s Vámi o zážitek na dnešní slavnosti svěcení Cesty Světla na Hostýně.
Byla jsem tam včera s rodinou.
Dnes byl ve sledu pro mě těchto událostí: Nick Vujicic v Brně, Včely v ZOO Zlín a Cesta Světla. Přála jsem si tuto cestu.
Ráno manžel povídá: dnes jedeme hory.
Věděla jsem kam. Krása.
Svítilo Slunce, jak příznačné pro tuto chvíli... Uvědomovala jsem si vděčnost, kterou jsem cítila k životům všech lidí, lidských bytostí či duší....všechno má svůj čas, je to krásný plán...
Také pochopení obrazu církve, p.o.c.h.o.p.e.n.í, těch nespočet modliteb, bolesti a nářků.. ztrát, pádů a znovunadějí.. pozorujíc tu starší generaci, genereci nás všech, ptala a říkala si ,děkuji, vždyť já v době svého nevědomí a odpojení od Boha, byv on se mnou a tito lidé, žili, víte žili.... a modlili se, možná že se jenom modlili a pak,,,,modlili se... nelze pominout a tímto opovrhovat a
vzhlížet k dnešní době plné různých zasvěcení.
Proč?
A čeho vlastně?
Boha, života... děkuji za všechno, i za svůj kříž, však ty Bože Jediný o každém srdci píseň víš...
Manžel povídá, že nevěří, že by Ježíš byl tak blbej, aby nechal sebe tak... jako příběh povídá. Jde o p.o.c.h.o.p.e.n.í, poznání. A k tomu lze dojít jen tím, čím nejsme a naopak.
Však víte, ony krásné symboly, jež jdou s náma od začátku.
Děkuji.
Děkuji za Životy, jež pokračují a předávají si to nejcennější - víru a vědomí si Života, plného a bohatého, opojného a vedoucího nás až k tomuto bodu... bodu zrození Krista v nás.
Chci říct, Děkuji ........
Lydie 13.09.2010

Wahlgrenis,
nedalo mi to, chtěla jsem znát "tajemství" tohoto místa:

Socha Božského srdce Páně
Monumentální bronzová plastika pražského sochaře Čendy Vosmíka z r.1919, podstavec z kamenické dílny Frant. Jeništy z Bystřice.
Je vysoká 3 m, váží 660 kg, žulový podstavec 5000 kg. Původní umístění bylo po levé straně hlavního vstupu do chrámu, kam byla socha postavena z popudu prof. Fanty z Prahy, který se domníval, že této soše přísluší významné a dominující místo, které je právě před kostelem.
Na své dnešní místo, které si autor sochy vyhlédl ještě před započetím díla (v místě průlomu valu na levé straně schodiště nad Vodní kaplí) byla socha přemístěna až v r.1931. Kristus impozantních rozměrů, podmanivého dojmu, pevného postoje s lehce skloněnou hlavou a žehnajícíma rukama. Na žulovém podstavci nápis: Já jsem cesta, pravda, život
A také význam slova církev, z latinského ECCLESIA = shromáždění, hebrejsky qahal=slavnostní shromáždění, v češtině přes staroslověnské crky, crkve, církev.
Na Sv. Hostýně tedy máme nyní 3 cesty: Stará křížová cesta, Jurkovičova křížová cesta (návrh XIV. zastavení nebyl realizován) a novodobá Cesta Světla se 14. meditačními zastaveními.
Mějte pěkný den.

Lydie 13.09.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.