wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Zajímavá fialová kytička z louky nad Brnem


Milá Wahl,
posílám Ti obrázek z té louky, kde jsme na jaře viděly ty nadherné koniklece . Tahle kytička se mi moc líbila... Barvou i tvarem...
Nevím, co to může být, ale je zajímavá, viď?





Hoplea 23.06.2010

Milá Hopleo,
opravdu pěkná kytička. Taky ji neznám. Jen mi absolutně věrně připomíná sedmiramenný židovský svícen, tzv. Menoru.



Menora je sedmiramenný svícen a tradiční symbol judaismu. Samotné slovo Menora je odvozeno od slova ner, „lampa“ nebo též „světlo“.
Existuje několik výkladů symbolického významu menory:
Sedm ramen svícnu odkazuje k sedmi dnům stvoření.
Menora symbolizuje hořící keř, jenž spatřil podle Tóry Mojžíš na hoře Sinaj.
V Tóře jsou v knize Exodus sepsány instrukce pro zhotovení menory:
„Zhotovíš svícen z čistého zlata. Svícen bude mít vytepaný dřík a prut; jeho kalichy, číšky a květy budou s ním zhotoveny z jednoho kusu. Z jeho stran bude vycházet šest prutů, tři pruty svícnu po jedné straně a tři pruty svícnu po druhé straně. Na jednom prutu budou tři kalichy podobné mandloňovému květu: číška a květ. A tři kalichy podobné mandloňovému květu na druhém prutu: číška a květ. Tak to bude na všech šesti prutech vycházejících ze svícnu. Na svícnu budou čtyři kalichy podobné mandloňovému květu s číškami a květy. Jedna číška bude pod jednou dvojicí prutů, druhá číška bude pod druhou dvojicí prutů a třetí číška bude pod třetí dvojicí prutů; tak to bude u všech šesti prutů vyycházejících ze svícnu. Příslušné číšky a pruty budou s ním zhotoveny z jednoho kusu; všecho bude vytepané z čistého zlata i nůžky na knoty a pánve na oharky. Bude zhotoven se všemi těmito předměty z jednoho talentu čistého zlata.“
— Exodus 25, 31-39
Zdroj: http://cs.wikipedia.org

Hopleo, víš, že jsem začala pronikat do základů biblické hebrejštiný?
Ano, tohle nejsou náhody...
© Wahlgrenis 23.06.2010

Milá Wahl,
tak před chvilinkou jsem se ptala mamky na tu Tvou kytičku. Říkala, že je to stoprocentně modřenec a připomínala mi, že podobné jsme viděli na exkurzi v maďarské pustě před deseti lety. Nepamatuju se na to, ale já nejsem zapálený botanik.. Z té exkurze do Maďarska se mi vybavují jen koně, čabajka, tokajské víno, orchideje a plné komíny čápů...
Druhové jméno není schopná jen z fotky určit, to by se muselo na místě a podle klíče, ale to asi takhle stačí, ne???
Milá Wahl, ne, náhody neexistují...
Svatba, pruhované triko, půdička, příbramská nemocnice. Kruhy se uzavírají. Vše má svůj smysl a své místo, nemá se jít proti proudu, jen plout, a věci přijímat. Přišla jsem na to. Čeká mě důležitá inventura.



Díky za to, díky za Vyšehrad, díky za Tvé plástve..
Ty lípy a med, ty tam vlastně taky byly.
Mám Tě ráda..
Papa
Hanďa 24.06.2010

Muscari comosum - modřenec chocholatý



Syn.: Muscari comosa
Slovensky: Modrica chocholatá

Čeleď: Liliaceae - liliovité

Popis:Vytrvalá, cibulnatá, 15 až 60 cm vysoká bylina. Přízemní listy široce čárkovité. Květy uspořádány ve válcovitém hroznu, na vrcholu s takřka vzpřímenou chocholkou. Horní květy sterilní, 3 až 6x kratší než květní stopka, modrofialové, dolní květy fertilní (plodné), zelenavé, větší než sterilní květy. Kvete v IV až VI.

Rozšíření: V ČR roztroušeně pouze v teplejších oblastech, celkově roste v jižní a střední Evropě, v jihozápadní části Asie a na severu Afriky.

Stanoviště: Výslunné stráně, suché louky, stepi, písčiny, meze, vinice, na půdách sušších a chudých.
© Wahlgrenis 24.06.2010

Slavnosti královny Elišky, Hradec Králové, 4.9.2010:




© Wahlgrenis 05.09.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.