wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Pokud budete mít cestu kolem, nechte si pohladit své srdce


S paní Zdenou jsem včera mluvila o mnoha věcech... Ale netušila jsem, když se zmínila o nově otevřené prodejně s názvem Česká řemesla ve Spálené ulici, co dnes zažiju. Vydala jsem se tam jen na chvíli, kynul mi totiž domácí bramborový chléb , musela jsem se brzy vrátit.
Když jsem se tady ocitla, najednou se ale zastavil čas. Ano, já vím, čas není. Ale v tuhle chvíli nejspíš přestal existovat i prostor.
Nic jiného nebylo...
Jenom tahle chvíle.
Není to obyčejná prodejna se suvenýry, jak by se mohlo na první pohled zdát. Takových byste totiž po Praze našly desítky, možná stovky...
Tohle je něco úplně jiného. To je celoroční výstava mapující, co dokáží zlaté české ručičky.
Moje srdce zaplesalo...
Tady opravdu někdo nechává prostor zlatým českým ručičkám?
Je to vůbec ještě v dnešní době možné?
Mluvila jsem s paní majitelkou. Vydala se na tuto cestu teprve nedávno. Nejedná se opravdu o žádný komisní prodej, ale výtvarníci z různých koutů republiky zde dostávají vlastní prostor, kde se mohou představit svými výrobky, nechybí jejich jméno. Kupujete si věc, která má opravdu duši.
Výrobky jsou tak jiné od toho, co nabízejí všechny ty hypermarkety...
Řemeslníci to nemají jednoduché. Kromě několika jarmarků nebo výstav během roku nemají prakticky žádnou příležitost, jak by své originální výrobky dostali k zákazníkům. Tady se jim nabízí prostor v samotném centru hlavního města.
Když jsem procházela prodejnou, nevěděla jsem, co mám fotit dřív. Ale cílem rozhodně nebylo zmapovat všechno do detailů, jako spíše upozornit na cestu, kterou se dá také v dnešní době vydat.
Na cestu, která nepodléhá cizímu kapitálu, kde se neplazíme po kolenou a nepitvoříme se dnes a denně.
Tady konečně promlouvá české srdce, tady je zřejmé, že odněkud někam jdeme, někam směřujeme, na něco navazujeme. Nemusí být nutně všechno jenom plastové, růžové a omyvatelné...
Tady promlouvá tradice. Pokud budeme mít cestu kolem, prosím, třeba jen nahlédněte a nechce si pohladit své srdce. Tady je to opravdu o nás.




























© Wahlgrenis 18.06.2010

Dobrý den paní Wahlgrenis,
musím Vám napsat. Včera odpoledne jsem navštívila obchůdek Česká řemesla ve Spálené. Četla jsem totiž Vaši "upoutávku" a nedalo mi to.
Běžně tudy nechodím, ale nelituji, že jsem si to takhle naplánovala. Na místě jsem byla jako očarovaná, najednou jako bych ani nebyla v Praze. Ten ruch a hektický čas se najednou zastavil a já procházela tím členitým prostorem a nevěděla, kam se mám dvat dřív.
Koupila jsem tady pro kamarádku med se šípkem a skořicovou medovinu. Ale musela jsem si udělat radost i pro sebe. Zaujaly mě patchworkové polštářky, vybrala jsem si hned dva. Mám tuto techniku ráda, už před časem jsem ji také zkoušela, ale bylo to dost náročné - na čas, materiál i na zručnost. Obdivuji každého, kdo to umí.
Paní majitelka byla velice milá. Když jsem jí řekla, kde jsem o obchůdku četla, bylo vidět, že ví... Usmívala se.
Určitě jsem tady nebyla naposledy. Je tady tolik nádherných věcí, pro každého se zde najde dárek. A pochopila jsem, že není nutné dávat dárky, jenom když se slaví svátek nebo narozeniny. Z každého dne se dá udělat slavnostní okamžik. Tohle jsem pochopila při čtení Vašich stránek, postupně se to snažím zapracovávat do mého života.
Děkuji Vám.
Lenie 23.06.2010

Dobrý den,
již několikrát jsme navštívili Vaše stránky a chtěli bychom poděkovat za reakce Vašich návštěvníků, kteří po Vašem doporučení navštívili naši celoroční prodejní výstavu českých řemesel.
Zároveň se musíme omluvit za opožděné poděkování.
Naše výstava a výzdoba, včetně úprav interiéru, nám vezme spoustu času, tudíž jsme nestihli včas zareagovat na Vaše krásné stránky.
Tímto děkujeme všem účastníkům za krásné reakce a též i zápisy do knihy návštěv, kterých si nesmírně vážíme.
Rádí Vás opět u nás přivítáme.
Každý z návštěvníků od nás dostane dáreček pro štěstí.
Mandová 30.08.2010

Tak všechno je jinak.
Příběh českých řemesel skončil...
Prostory jsou prázdné, smutné.
Na dveřích nápis - K PRONÁJMU.
Smutné...
© Wahlgrenis 02.05.2011

Miloučká Wahl,
poznáváš TO!!!
Foceno 15. 7. 2016.
Naprostý šok...



Zdraví
Charlotta 20.07.2016

Ach, milá Charlotto, děkuji za obrázek.
K tomu není co dodat.
Asi už česká řemesla nemají v Praze místo.
A kde ho tedy mají?
© Wahlgrenis 20.07.2016

Je to opravdu tragické, že se na hlavní třídě prodává a za tradiční český výrobek vydává ruská "matrjožka".
Ale podstatné je, že je to krámek paní DOBRY v Celetné.
A to je to nejhroznější, že už je s krámkem konec - vůbec nevím, co se stalo, proč se tak stalo, ještě v červnu jsem tam nakupovala.
A pak ta změna - duchovní rozměr původního prodeje za ruskou hračku....
Na krámku, když jsem to fotila zůstalo jen to "D" ...
Nevím také, co si počnu.
Já jsem tady kupovala dárky naprosto všem.
Adekvátní náhrada v Praze asi neexistuje, alespoň já o ní nevím.
Pa
Zdraví moc

Charlotta 20.07.2016


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.