wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Pozoruji lidi kolem sebe, je to hejno ryb, kde jsou si všechny tak podobné


Milá Wahl,
poslední dobou si stále více všímám, jak jsou lidé - nejen na ulicích, ale prakticky všude - zašedlí. Netýká se to samozřejmě všech, ale troufám si tvrdit, že většiny ano...
Každé ráno, každý den jezdím do školy tramvají. Když pozoruji lidi kolem sebe, nemůžu se zbavit dojmu, že to je hejno ryb, kde jsou všechny ryby jedna jako druhá, stejně uvažují a bojí se jakkoliv vynikat. Jelikož já působím celkem výrazně, cítím na sobě skoro pořád pohledy všech těchto "ryb". Někdy je těžké rozeznat je od sebe. Mají stejný výraz, stejný šedý kabát, stejné černé kalhoty, boty na nízkém podpatku. A pak se třeba i diví, že je manžel podvádí s mladší sekretářkou, která je plná života a nosí růžovou minisukni a kabelku Gucci. Ve stylu oblékání se zobrazuje naše osobnost. Pokud se ráno sladíme do šedé, celý den bude bezbarvý a nudný. A přitom by stačilo si vzít k šedému kostýmku třeba rudé lodičky na vysokém podpatku a nanést na rty krvavě rudou rtěnku. V tu ránu budete hvězdou tramvaje!
Hitem sezóny jaro/léto jsou bezkonkurenčně květinové vzory... Neznamená to ale, že by každá žena měla vyrazit teď hned nakupovat a vybavovat svůj šatník vším, co má na sobě vzor květů. Chtěla bych jen poradit - pořiďte si letní barevné boty a k nim květinovou kabelku, kterou si můžete vzít kamkoliv. Chtějte se odlišovat, nebuďte nudně šedí!
Odlišovat se ale rozhodně neznamená, že si najednou pořídíte jehlové lodičky, i když jste dosud chodila v nízkých lakovkách. Nebude to hned jednoduché... Pozornost určitě vzbudíte, ale spíše stylem vaší chůze, která nejspíš nebude přirozená. Pak už by lodičky navždy ležely na dně vaší skříně.
Zkuste jen na pár týdnů vyměnit vaše pohodlné domácí bačkory za ty dokonalé boty, prostě nenápadně trénujte, a když vyjdete na ulici, budete také hvězda. K dokonalosti stačí už jen nasadit úsměv a úspěch máte zaručený!
Jaslene 04.04.2010

Milá Jaslene,
Vaše přirovnání lidí k hejnu ryb, kde si jsou všichni tak moc podobní, je možná z Vašeho úhlu pohledu zásadní, ale dovolte, abych s Vámi polemizovala. Možná mohou lidé takto na první pohled působit, ale je to pouze ten první pohled.
Nejdůležitější v životě jsou přítomné okamžiky a ty chvíle, které popisujete, mi o příliš intenzívním prožívání neříkají. Já také sice mám občas podobné pocity, ale rozhodně bych nepostupovala jako vy, totiž že ze sebe udělám hvězdu tramvaje. Úžasné je, pokud se to ovšem povede, navázat oční kontakt s někým z "toho hejna ryb". Jakmile se totiž podaří jednoho konkrétního člověka dostat do přítomného okamžiku, je vyhráno. Většina lidí je ponořena do svých problémů, řeší každodenní všední starosti, přemýšlí... Proto nejsou a ani nemohou být "tady a teď".
Těch cest, jak člověka dostat do chvíle "tady a teď" je mnoho, není ale možné popsat nějaký konkrétní návod. Pokaždé je třeba postupovat individuálně. Záleží na situaci...
Vnímám z Vašeho textu ale ještě jeden zajímavý okamžik - návod, jak se zviditelnit (rudé lodičky na vysokém podpatku, výrazná rtěnka...). Připadá mi to trochu násilné. Každá žena je krásná. Ne! Každá žena je nejkrásnější, ale musí si k této pravdě dojít vnitřně. Jakékoliv soutěže krásy podle mého nemají smysl, nejsou žádné ošklivé ženy.
Každá, opravdu každá, jsme nejkrásnější. Tohle je opravdu moc důležité. Není vůbec důležitý nějaký rozměr, obvod těla, kilogramy, barva vlasů ani velikost poprsí... Jakmile si žena připustí, že právě ona je tou nejkrásnější, najednou jakoby se i jinak nadechne, uvědomí si svou vnitřní krásu a také začne najednou i jinak vyzařovat. Pak už zbývá jen krůček k tomu, aby přestala být "šedou rybou z toho hejna ryb", jak je denně potkáváte. Tento přerod každou ženu změní vnitřně, ale souvisí s ním pak následně i přerod vnější. Totiž jakmile si žena tento pocit připustí, začne se na sebe dívat jinýma očima, začne si vybírat jiné barvy oblečení atd. Vyloupne se najednou osobnost, která do té doby neměla prostor. Narodí se nový krásný - ne! nejkrásnější! člověk... Každá jsme nejkrásnější.
Děkuji za Váš mail, děkuji, že jsem se k němu mohla vyjádřit.
© Wahlgrenis 04.04.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.