wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Pochopila jsem ten zázrak - konečně také pluju životem...


Milá Wahl,
nemůžu jinak, ale musím se s tebou podělit. Od včerejšího setkání mám naprosto slavnostní pocit. Pokud bych to přikládala mým dnešním narozeninám, musela bych říct, že tolik darů jsem ještě nikdy nedostala.
Už při včerejším příjezdu do Brna, jsem věděla, že je něco jinak. Zastavila jsem se u prodejny Levných knih a koupila jsem holkám na CD psí povídání od Karla Čapka - O Dášence - moje vzpomínka na dětství.
A při letmé prohlídce prodejny jsem narazila i na další úžasnou vzpomínku - pohádka Modrý pták. Poprvé jsem ji viděla v kině, když mi bylo asi 10 let a byl to pro mě naprosto nadpozemský zážitek.... Nemohla jsem ji nekoupit...
A do třetice jsem našla CD Nedvědi - Pasáček hvězd - tyhle písničky provázely důležitý kus mého života. Od vstupu do prodejny a zaplacení uběhlo asi 5 minut a během této krátké doby se mi promítlo spoustu krásných vzpomínek na minulost.
Všechno pokračovalo v čajovně.
Smska od manžela, která mě naprosto vykolejila (v dobrém), a pak už jsem opravdu nic neřešila a jen se nechala unášet tou nádhernou atmosférou.. Ta smska, co přišla Tobě, byla také krásná, věděla jsem, že Ti něco takového napíše. Uvěřitelné....
Užívala jsem si Vaši přítomnost a uvědomovala jsem si ten nádherný dar. To, o čem stále mluvíš - Dar plutí životem.
Opustila jsem to staré nefungující a udělala jsem krok do neznáma (já vím, že váhavý) a dostalo se mi odměny v podobě souznění s novým. Přítomnost vás všech - úžasné. A příjezd Hanky s Ivanem - to byl skvělý bonus. Odjížděla jsem s kytičkou k MDŽ - děkuji ;-)
Ty Tvoje skvělé součásti, které se neukazují na potkání, prostoupily naprosto všechno... No ano, máš je tam a všichni je můžou vidět. Uvěřitelné?
Doma mě čekala dvě krásná, ručně dělaná přání od dvojčat.
Dnešní den všechno pokračuje.
Naprosto neplánovaně ke mně přišlo DVD, kde máme nahrané loutkové vystoupení. Je několik let staré, ani jsem netušila, že tato nahrávka existuje... Děkuji, děkuji, děkuji...
Wahl, co se změnilo?
Proč je mi tak skvěle?
Mám před sebou náročné pracovní povinnosti, nefungující manželství - a mě je nádherně. Nemám strach ani obavy.
Prostě pluju.... Neumím popsat jak se cítím, ale přála bych to všem...;-)
Nevěříme na pohádky a přece v nich žijeme celý život...;-)
Máš to stejně, že jo? ;-)
Rudbekie 09.03.2010

Milá Rudbékie,
nemohu nezareagovat na Tvůj mail. Také jsem vnímala včerejší den v mnoha směrech jako zásadní. Jednak jím vyvrcholil můj prodloužený víkend, který jsem začala už v pátek v Bratislavě a přes malé odskočení na akci do Turčianských Teplic, tady také pokračovala.
Na Slovensku jsem byla okouzlena. Absolutně rozumím větě: Moji Pražané mi rozumějí, která se zde ale váže k postavě Mozarta. Já bych ji mohla upravit, celé Slovensko mi rozumí. To je nádherný pocit.
Tady je to trochu jiné s časem. Nebo to tak na mne aspoň během těch pár chvil působilo. Praha je moc rychlá, moc zrychlená, vystresovaná, už už je všechno pryč, proto se musí každý hned teď rozběhnout, aby kus toho svého štěstí chytil. Zatímto tam kousek za našimi hranicemi je tohle úplně jinak. Nikdo nespěchá, všechno je přirozené, čisté, krásné.
Děkuji tímto ještě jednou za možnost uspořádat akci v Turčianských Teplicích . Milá paní servírka se ochotně ujala zapomenuté kabelky Ivety, nemusely jsme řešit žádné krizové scénáře a asi po dvaceti minutách byla zpět u své majitelky.
Hlavní město Slovenska jsem "navštívila" po mnoha dlouhých letech, naposledy jsem tady byla jako asi desetiletá holčička. V Bratislavě - nebo alespoň v té části, kde jsem měla možnost se procházet - je krásně čisto, všechno dýchá jakýsmi svým vyšším řádem, nic tady není, co by nějak vadilo. (Dovoluji si porovnávat systémově stejná místa, jak je znám z Prahy. Tedy historické centrum, Hrad a jeho nejbližší okolí.) V Bratislavě je i reklama umisťována s citem... Žebráci se pohybují asi někde jinde...
Šokovala mě ale dopravní tepna, která zcela necitlivě odkrojila historické jádro. Tohle je v Praze jiné. Nedovedu si představit, že by tady přes Staroměstské náměstí vedla magistrála... Takhle ale nějak před lety rozhodovali mocní Bratislavy a mnoho původní zástavby nenávratně zmizelo. Tak tohle moc bolí.
Děkuji svým dvěma průvodkyním, Dance a Lence, které se mne ujaly, a ukázaly mi uličky, kam bych nejspíš sama nešla. Děkuji za kompetentní výklad, z něhož jsem pochopila, že i město, jakým je Bratislava, dokáže promlouvat k srdcím. Zaujala mě zlatá korunka v dlažbě, což je značení tzv. korunovační cesty. Zaujalo mě toho ale víc... Věže a úzké uličky, nejužší samostatně stojící dům ve střední Evropě, Parlament, který je postaven hned u Hradu, skoro co by kamenem dohodil. Zaujala mě kavárna Mayer , kde jsem si dala "špic" (u nás se říká "bombička"),



punčovou kostku s červenou beruškou a čokoládu... Přestože jsem byla v cukrárně už mockrát, tohle byl velice silný zážitek. Všechno opravdové... Ale to se musí zažít, to nikdo takhle přes písmenka nemůže pochopit.
Než jsme sem zašly, nakoukly jsme do nedalekého centra se suvenýry. Ne že bych si chtěla koupit kovové těžítko ve tvaru Bratislavského hradu, to opravdu nehrozí, ale vstoupit jsem musela. Snad abych zažila slečnu, co tady prodává. Představte si takový prostor, se slovenskými národními symboly, vlaječkami atd. Tohle každý zná, na tom by nebylo nic divného. Kdyby ovšem tato slečna, co zde má prodávat, na sobě neměla černý svetr s americkou vlajkou na hrudi.
Samozřejmě jsem se podivila, jestli jsem tady správně a jestli toto oblečení ladí s národními zájmy Slovenska. Tato situace byla absurdní... Ona to ale očividně neřešila. Bylo vidět, co si myslí - o sobě i o Slovensku...
Vím, že se má zpívat slovenská národní hymna vždy v pondělí první hodinu ve všech školách. Vnímám tady cosi jako národní hrdost. Politici možná byli právě v těchto prostorech a možná viděli tuhle slečnu, která dýchá pro Ameriku, ale prodává pro Slovensko. To nemůže jít dohromady. Tady něco drhne... Ovšem aby se někdo cítil součástí země, mělo by tady fungovat něco víc.
Když se nad tím zamýšlím, vlastně je to celé zvláštní. Nevím, proč bych si vůbec někdy na sebe měla oblékat nějaký státní symbol. Jako proč vůbec?
Tohle bylo hodně silné téma.
Když jsme se vracely z procházky, byla už tma, byly jsme krásně unavené. Druhý den jsme jely do Brna. Ty kytičky - narcisky k MDŽ - jsme koupily v Olympii. Patří k tomuto dni, jako to bylo v minulých letech, v minulém režimu, ale jako to bude i v letech příštích... Měla jsem radost, že jste měly radost...
A v Brně, když jsme se sešly s Filipem, se zase on chopil své průvodcovské role. Slovenská delegace mohla "jenom" přijímat. Po výborném obědě v Rebio jsme se zajely podívat do Björnsonova sadu. Byl to úžasný zážitek.
V čajovně byla naprosto neopakovatelná atmosféra. Nepamatuji, kdy mě kdo naposledy vzal do náručí. Tady se to stalo. Martin, kterého jsem viděla poprvé, to takhle asi má běžně. (To by věděla Semi.) To já ale zjistím taky, časem.
Zážitky Majky a Hanky, ale i všechno ostatní, to se nedá vyprávět... Palačinka Atlantida, koktejl s ledovou tříští, která se opravdu časem rozpustí a pak se dá i pít...
Děkuji, že jste tam byli se mnou.
Děkuji, že to mám tak, jak to mám.
Jsem šťastná, absolutně šťastná.
Už opravdu začalo jaro. O tom snad už nikdo nepochybuje.
Byl to nádherný den, nádherný Mezinárodní den žen.
© Wahlgrenis 09.03.2010

Ahoj milá Wahl,
ta nadšená energie z jara, pohody v cukrárně s přáteli, to štěstí,.. to se musí ještě chvíli čechrat, aby tohle všechno zůstalo co nejvíc ve vzduchu.
Vdechovat pak mohou všichni.
Ten dortík musel být úžasný!!!
Přeji Ti k MDŹ i mimo něj hodně moc zdraví, sil,.. štěstí,.. naplnění... lásky...
Olga 09.03.2010

Milá Wahl,
naprosto chápu Tvé okouzlení Slovenskem. Budeš mi rozumět, když řeknu, že tam plyne čas pomaleji a mají tam zelenější trávu. To myslím opravdu vážně. Jezdili jsme autem do termálních lázní, které jsou od nás kousek (už nejezdíme - není auto)..
Po naše hranice byla tráva šedivá a silnice lemovaná bilboardy. Při překročení pomyslné hraniční čáry, tráva vždy rozkvetla a reklama od silnic zmizela. Jako když mávneš kouzelným proutkem.
Miluju i Prahu, ale okolí Pražského hradu bohužel podlehlo komerci... V historickém centru Bratislavy na Tebe opravdu dýchne minulost.
Myslím, že vím o čem píšeš. Duch Bratislavy je úžasný. Klid, pohoda, i když je město plné turistů... Jsem ráda, že to není jen můj pocit.. ;-)
Letošní jaro je obzvlášť krásné ;-)
Rudbekie 10.03.2010

Milunká žiarivá víla,
no proste krásny deň Ti želám a ešte pripájam pár slovíčok k tomu pondelku, k tomu dňu oslavy žien . :o))))
Mám veľkú radosť. Si krásna Wahlgrenis, prekrásna a Tvoja radosť zo života, roztomilosť, nežnosť, krehkosť a bezprostrednosť sú okúzlujúce. Tvoje vnútorné dieťa žiari ako Slnko na belasom nebi. Tvoje telo žiari a pevnie láskou a zdravím. Veď vieš, i veľké srdce je toho dôkazom. :o))))
Ja som sa nedokázala plne sústrediť tam v čajovni, cítila som sa ako na bále... ako na oslave, kde je dôležité len prijímať a ďakovať. Všetci tam sú krásni. Vnútorne nádherní, žiariví, múdri ako elfi :o)
Ďakujem všetkým, čo tam boli, že som ich mohla objať, vidieť, bozkať a súzniť. Dve srdiečkové Slovenky, jedna krajšia než druhá. Tá zelená farba a ten zelený kabátik a korálky, ako rozkvitnutá lúka, ako jar. Ďakujem za vaše slová, milé dušičky.
Muži, ktorí tam úplne ladili a vyrovnávali tie jemné ženské energie. Ďakujem za ich slová, múdre rady, no proste úsmevy a objatia.
Majka uvěřitelná je inšpirácia, nadšenie, energia, láska a úcta k životu... tak vyrovnanú, radujúcu osobu som dávno nepočúvala.. toľko inšpirácie, sily a odvahy z jej prežitých skúseností.. to sa len tak nevidí... klobúk dole. Majka, ďakujem za Tvoje slová.
Obrázok prišiel včas a presne kedy mal...



Wahl, všetko zapadá a vibruje vyššie a rýchlejšie. Moje dlane pálili, vyrovnávali sa... aura sa dokreslila a spevnila. Bola som zovretá okovmi vlastných neslobodných myšlienok. Už nie sú... Nahradili ich tie tvorivé. Martin to tak má. Je naprosto svoj, na nič sa nehrá. Neusmieva sa, keď nemá dôvod. Raduje sa a miluje, keď to tak cíti. Teba má rád od prvého pohľadu. Vzal Ťa do náruče z radosti, že ste sa (opäť) stretli :o))). Povedal, že cítil sa krásne, vyrovnane a príjemne tam v tom čarovnom mieste.
Chvíľku predtým sme spolu riešili vážne otázky, chvíľku predtým sme si vzájomna plakali v náručí. A chvíľku predtým sme si vzájomne dali krídla, aby sme sa opäť našli. Ja a on. :o) Ale to je veru iný príbeh.
A niečo sa deje... a strach viac nie je na mieste... leč radosť.
S láskou pre Teba a krásne dušičky
Semanthiell 11.03.2010

...a ešte toto k tomu všetkému patrí...
Ďakujem Ti za pohladenie, láskavé slová, CD a kvietok... CD som počúvala už niekoľkokrát, narcísek je krásny a pohladenie a slová predávam ďalej.....
Semanthiell 11.03.2010

Milá Semanthiel,
děkuji za Tvá krásná slova. Když jsem si je četla, tak mi tekly slzy radosti a srdíčko se samým štěstím mohlo rozplynout.
Vím, že můj život má smysl, vím, že jdu správnou cestou, a vím, že jsem dostala dar požehnání od Matky Merry pro můj úkol tady a ted.
O to víc si vážím Vás všech, kteří mě znáte a cítíte ze mě, že to, co mluvím, také žiji.
Je mi ctí se s Vámi všemi setkávat a cítit to sdílení lidství, tu sounaležitost, to souznění.
Wahl, ty víš o čem píši. To ty nám všem dáváš to sdílení lidství. To ty jsi nás to naučila. Byla jsi krásná, tak mladá a tak uvěřitelná.
Rudbekie, tak z tebe jsem měla radost. Tím, že znám tvůj příběh, tak vím, jaký krásný kus cesty jsi udělala. Ta změna, co jsi na sobě udělala, byla tak hmatatelná a tak krásná.
Hanko a Ivane, vy jste byli skvělí, ale to vy víte. Děkuji, že jste přijeli.
Danko a Lenko, co k Vám dvěma napsat? Děkuji za to, že jsem Vás v tomto životě poznala. Děkuji za to, že jste mé přítelkyně. Jste tak prozářené láskou.
Filipe, ty jsi naše zlatíčko. Děkuji, že jsi přišel.
Jendo, drahý příteli, děkuji za to, že mi pomáháš na mé cestě. Mám tě ráda, ale to Ty víš...
Všechny Vás mám ráda a děkuji Vám všem za krásné chvíle, které mohu strávit ve Vaší přítomnosti a těším se na další naše setkání, které jsou pro mě jedním z darů, které mi přichází do života.
Děkuji s láskou, pokorou a vděčností k Vám všem

P.S.: Byl to opravdu uvěřitelný Mezinárodní den žen.
WAHL, děkuji za to, že jsi. Je mi ctí být v tvé blízkosti a zažívat zázraky v přímém přenosu. Mám tě ráda.
Majka 12.03.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.