wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Charles Aznavour... ? Nevím, co se děje... tam někde...


Už dvě noci po sobě jsem se vzbudila přesně ve 3:09. Pokaždé to byl stejný stav, kdy člověk může okamžitě začít fungovat. Na dnešek jsem naprosto reálně vnímala píseň Karla Svobody Depeše, kterou zpívá Marta Kubišová:

Zdá se mi že na každej pád
Tvůj hlas je pro mě opiát
Že zní pilnou depeší
Co nás naráz potěší.

Zdá se mi div že neklečím
Pojď nebo si tě vybrečím
A přijď dolů na náš dvůr
Stůj tam jak sám Aznavour.

Stůj a zpívej mi kdo má koho rád
Já tebe jistě ty mě snad
Zpívej mi abych mohla spát.

Stůj a zpívej mi kdo má koho rád
Já tebe jistě ty mě snad
Zpívej mi abych mohla spát.


Nejsilnější byla ta část, kde se zpívá: A přijď dolů na náš dvůr / Stůj tam jak sám Aznavour
Nevím, co se děje, tam někde... Nevím, čím si Charles právě prochází. Posílám tedy tím směrem aspoň pozdrav.

Charles Aznavour (nar. 22. května 1924 v Paříži) je vynikající arménsko-francouzský šansoniér, zpěvák, písničkář, textař, herec, diplomat a podnikatel. Hrál nebo vystupoval v 60 filmech, složil přes 1000 písní a prodal přes 100 milionů hudebních nosičů.
© Wahlgrenis 17.01.2010

Ahoj Wahl,
já Ti nechci pořád psát, ale...
Po opravdu hodně dlouhé době jsem na youtube asi před dvěma, možná třema týdny, poslouchala francouzské šansony. Nevím, co to bylo za hnutí mysli. Pochopitelně i od Charlese Aznavoura, ale i od Mireille Mathieu. V jedné písničce od Mireille Mathieu - už si fakt nevzpomenu na název - jsem byla chvíli úplně vedle z jednoho záběru z profilu, úplně jsem se zarazila... Chvíli jsem měla pocit, že se dívám na Tebe...
To jen tak, jak se mi pleteš do života - samozřejmě myšleno v dobrém!
P. Maria 17.01.2010

Zemřel šansoniér Charles Aznavour
Ve věku 94 let zemřel francouzský šansoniér Charles Aznavour, jenž složil přes 1000 písní, nahrál desítky desek, jeho alb se prodalo přes 100 miliónů kopií. Hrál i ve filmu. Ještě letos v březnu koncertoval v Praze. O jeho smrti informovala francouzská média s odvoláním na jeho mluvčího.
Dnes 14:05 (Aktualizováno: 14:31 )
Syn arménských emigrantů, kteří utekli před Turky, se narodil v roce 1924 v Paříži. Už za druhé světové války zpíval v kabaretech a po válce spolupracoval s Edith Piaf jako autor hudby i textů.
Začátky však neměl snadné, čelil tvrdé kritice kvůli svému zastřenému hlasu.
„Řekli, že můj hlas je pošramocený, a proto se nikdy nemohu stát umělcem. Pravdu měli jenom o mém hlasu, ale ve zbytku jsem jim ukázal, že se ve svých soudech zcela mýlili,” sdělil v roce 2016 Novinkám.cz.
„Žil jsem s Edith Piaf v jejím domě osm let, ale nikdy jsme nebyli milenci. Byli jsme velcí přátelé a ona byla pro mne vzorem. Hodně jsem se toho od ní naučil a stále oceňuji její velký smysl pro humor,” dodal ke klíčovému partnerství pro jeho kariéru.
Později se proslavil po celém světě a inspiroval řadu hvězd, které natočily coververze jeho hitů. Jsou mezi nimi Elton John, Ray Charles či Céline Dion. Známou La Bohème nazpívala česky také Hana Hegerová.

Posledním, 51. albem se stalo v roce 2015 Encores.

Aznavour si zahrál v mnoha filmech včetně Truffautova klasického gangsterského dramatu nové vlny Střílejte na pianistu a Cocteauovy poetické Orfeovy závěti.
Poprvé vystoupil v Praze až v roce 2016, koncert v roce 1969 byl zrušen, když se upálil Jan Palach. „Mnozí lidé však nevědí, že i když byl koncert zrušen, dorazil jsem do Prahy na Palachův pohřeb,“ řekl v roce 2016.
Byl stálým vyslancem UNESCO pro Arménii a v roce 2009 se stal arménským velvyslancem OSN ve Švýcarsku. Vzhledem k tomu, že jeho rodina utíkala před Turky, velmi bojoval za uznání arménské genocidy z roku 1916.
Alex Švamberk, Novinky
© Wahlgrenis 01.10.2018


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.