wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Pražský orloj měl poruchu, otáčel se stále dokola


Praha, 27.12.2009. Turisty na pražském Staroměstském náměstí v neděli zaujal neobvyklý jev. Figurky apoštolů na orloji se nezastavily a otáčely se stále dál. Na orloji vypadla zarážka, která orloj po jednom otočení zastaví.
"Taková závada je velmi vzácná, prasknul starý šroubek o průměru asi šest milimetrů ... Protože tam chyběl takový zástavný kolíček, který upadl, když se zlomil ten šroubek, tak to chodilo kolem dokola," popsal hodinář Petr Skála, který se o orloj stará.
Před osmou hodinou večer byl stroj podle něj v pořádku.
Orloj zhotovil začátkem 15. století Mikuláš z Kadaně, později jej zdokonalil mistr Hanuš z Růže. Stroj přestal fungovat až v roce 1865, našel se ale hodinář, který dokázal složitý mechanismus opravit.
Zdroj: Novinky.cz



Pověsti o pražském orloji

O pražském orloji kolují strašidelné pověsti. Pokud se zastaví, je amen s celými Čechami, jestliže se porouchá, měl by přijít špatný rok, když se k němu chová někdo neuctivě či nepřátelsky bude potrestán.

Pohybují-li se apoštolové neustále dokola, je to informace pro lidstvo, že nastává nejvyšší čas pro zpomalení, resp. zastavení se. Hrozby, které přicházejí v podobě neléčitelných nemocí a živelních katastrof, nejspíš už nestačí. Je to zvednutý ukazovák, varování, že nic nebude trvat věčně... Andělé svolávají pohotovost, je třeba člověka vyladit jinak, když tomu, co k němu přichází, nerozumí. Je zde další cesta přes překážky, zastavení je nejspíš už nevyhnutelné.
© Wahlgrenis 28.12.2009

600 let pražského orloje...
http://www.youtube.com/watch?v=QjWJHEmFfPA&feature=player_embedded#
Pavlínka 03.11.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.