wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Björnsonův sad - zahrada v centru města


Drahá Wahlgrenis,
možná už jsi slyšela, možná už jsi viděla..., snad by to nejen Tebe mohlo zajímat...
V Brně se bude realizovat Björnsonův sad a zrovinka se začíná vytvářet jeho podoba, o které může hlasovat i veřejnost.
Posílám Ti o tom článek, který vyšel na www stránkách a ve Zpravodaji Úřadu městské části Brno-střed.
Snad se povede vybrat ta nejsrdečnější a nejmíň komerční varianta, a jednou se tam budeme chodit procházet a odpočívat...
Děkuji Ti za všechno, co děláš, a těším se, že Tě v létě poznám osobně...
Evča 13.2.2009

Vážení čtenáři,
informujeme Vás o připravované rekonstrukci Björnsonova sadu - neprávem opomíjeného parku se svébytnou atmosférou.
Jeho revitalizací se městská část Brno-střed zabývá již od roku 2007, kdy požádala město Brno o součinnost, spolupráci a formulovala tyto hlavní požadavky na řešení:

Podobu a využití navrhnout s ohledem na blízkost vysokých škol a polikliniky;
navrhnout umístění nových laviček, prolézaček pro děti, vodních atrakcí a dalšího mobiliáře;
v maximální míře zachovat stávající zeleň;
navrhnout dosadby, vymezit výběh pro psy;
navrhnout síť parkových cest s ohledem na hlavní pěší tahy;
zvážit umístění objektu občerstvení a veřejných WC.
Výsledkem jsou tři ideové studie.

Kompletní projekty budou k vidění v Urban centru na Mečové.

1. Zahrada akorát, Kašubová – Hindoš
Björnsonův sad je zelený ostrov, jenž bývá již od jara obležen všemi věkovými skupinami.

Někdo si povídá, jiný svačí, další si čte, leží v trávě, děti a psi si hrají… dýchá z něj atmosféra zahradní slavnosti. Snad je to těmi muldičkami, sedmikráskami a fialkami, pod ovocnými stromy hučícími včelami, či křivolakými kmínky šeříků a zahloubenými chodníčky… Věříme, že tyto drobnosti je třeba zachovat, aby zůstala i duše parku. Proto jsme park pojali jako prostor, který je z velké části hotov, a zaměřili se pouze na doplnění funkcí a uživatelsky potřebných objektů, co nejšetrnějším způsobem. Abychom dosáhli zvýšení jeho pobytové a rekreační pohody, přizpůsobili náplň současným potřebám uživatelů a zároveň zachovali i nynější impresionistický náboj parku, rozdělili jsme jej na 3 funkční části.
Velkou pobytovou louku pro aktivní i pasivní odpočinek s vymezenou částí pro volný pohyb psů, sad osově směrovaný na vstup stavební fakulty, s vodním prvkem a petanque, a na louku se spirálou a sluneční lázní u kavárny zapuštěné do svahu.
Po přemístění kapacitního parkování do podzemí je potenciálně 4. částí kolonádní terasa pro pořádání výstav s vyhlídkou a restaurací. Pojítkem všech částí jsou zídky, jejichž prostřednictvím chceme respektovat intenzitu a způsob užívání parku,
nepřehušťovat jej mobiliářem, ač i ten se zde objeví.

2. Atelier zahradní a krajinářské architektury Sendler – Babka
Základem je rozdělení území na dvě, v principu odlišné, ale prostorově a funkčně provázané plochy: Horní - plocha stávajícího parkoviště, podél ulice Veveří navazující na budoucí Akademické náměstí - městská, funkcemi a programem nabitá, s využitím soudobých moderních technologií, atraktivní a „mladá“. Jako ideální variantu vidíme zástavbu polyfunkčních objektů, navazující na dostavbu Akademického náměstí s podzemním parkovištěm s vjezdem a výjezdem do ulice Hrnčířské.
V parteru obchody, kavárny, služby, sociální zařízení i pro potřeby návštěvníků parku. V patrech pak kanceláře, byty, koleje, ateliéry, studentské kino, divadlo, Björnsonova galerie. Do ulice moderní fasády, z boční části, a především do parku pak využití „zelených“ vegetačních fasád. Střechy budov budou pojednány jako extenzivní zahrady. Různé formy zeleně jsou zastoupeny i v parteru nad podzemními garážemi. Spodní - plocha parku, řešení se snaží o zachování genia loci postaveném na jisté nahodilosti stromů, terénního reliéfu s hlavním motivem stromů, kvalitních trávníků, světel, stínů a barev - stylizaci přírodního ostrova s citlivým doplněním uživatelského standardu v podobě bezbariérově přístupných ploch, chodníků a odpovídajícího vybavení.
Základní principy řešení parku: zachování maximálního počtu perspektivních stromů a jejich dosadba, rozvolněný, nikoli organizovaný „sad“, volné travnaté pobytové plochy jako základní prvek rekreační a herní vybavenosti, dětská hřiště doplňující vnější parkový okruh ve střední část větší zpevněná mlatová plocha s altánem proti dešti a vodním prvkem, pítkem (možnost hry petanque apod.), "studentské“ větší lavice z pohledového betonu a dřeva ve střední části parku lavice s opěradly podél vnější parkové cesty v klidnějším prostředí, lampy aodpadkové koše citlivě umístěné sochy v nástupech nebo volněv trávníku sociální zařízení a občerstvení v polyfunkčním komplexu podél ulice Veveří venčení psů ve vyčleněných částech parku

3. Wagnerová – Burian – Křivinka
Björnsonův park je spíše zapomenutou zahradou, než parkem ale i důležitou křižovatkou pěších tras.
Chtěli bychom zachovat jeho genia loci a zároveň posílit jeho obytnost. Členění:
srdce parku rampa od Veveří, kavárna, technologie, WC, jemná modelace pobytová louka s cestami korzo s alejí upravené parkování Z rampy vybíhá úzká stavba Björnsonovy kavárny s vyhlídkou.
Důležitá je voda. Vyvěrá z kamenné zdi a podél rampy stéká jako živý pramen do laguny. Pobytová louka s lípami a ovocnými stromy zůstane zachována. Stávající řada třešní byla inspirací pro nové linie ovocných stromů. Spodní lem je doplněn platanovou alejí. Keře jsou omezeny na habrové stěny pod parkovištěm. Pouze ve střední části bude nízký zavlažovaný trávník. Není nutné měnit charakter většinové travnaté plochy. Počítá se zde spíše s přirozeným vzhledem „staré městské zahrady“ s vyšlapanými úzkými pěšinami v drnu. Celý prostor parku chápeme jako plně polyfunkční, využitelný ke hrám i pobytu. Nově vložené linie ovocných stromů v západní části jsou nejen „rozpuštěným“ obrazem sadu, ale vytváří mezi sebou samostatné mikroprostory, využitelné k neformálnímu pobytu a hrám.

Ing. arch. Vojtěch Mencl
předseda komise výstavby a územního rozvoje
Úřad Městské části Brno-střed
Evča 13.02.2009

© Wahlgrenis 13.02.2009

© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.