wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Horoskop keltský


Wahlgrenis

Lidé od pradávna věřili na tajemnou moc stromů.

Každý strom žil, měl svoji duši a životodárnou sílu.

Proto lidé přicházeli do velkých posvátných hájů, kde rostly velké duby, buky a jiné stromy a řešili tady své problémy a starosti.

Pod stromy odpočívali, usínali, protože doufali, že duchové stromů k nim promluví a odpoví jim na otázky.

Odpírat si blahodárné účinky působení stromů nemusíme ani dnes.

Někdy stačí procházka lesem, která člověka naplní klidem a energií, aby se pak mohl vrátit do svého všedního dne s dobrou náladou a chutí do svých každodenních povinností.

 

Slavný římský císař Julius Ceasar píše ve svých Zápiscích o válce galské o třech skupinách keltských kněží.

První z nich byli vatové, kteří se zabývali zaříkáváním a přírodní filozofií.

Druhá skupina, bardové, oslavovali hrdinské činy bohů a lidí v básních.

Třetí, nejvyšší stupeň keltského kněžstva tvořili druidové, jejichž postavení bylo kombinací šamana, kněze, lékaře, filozofa, soudce a proroka.

Tyto tři skupiny se odlišovaly i barvou oděvu. Zatímco vatové se odívali do zelené a bardové do modré, druidové nosili bílou, symbol čistoty.

Podstatou keltského náboženství bylo uctívání přírody.

Proslulé anglické „Stonehenge“ – vztyčené kameny, jsou spojovány s druidskými rituály.

Druidové uctívali mužské a ženské božství, které bylo personifikací přírodních sil.

Jejich posvátnými rostlinami byly dub a jmelí.

 

Jakmile se člověk narodí, stává se s prvním nadechnutím zrozencem určitého znamení zvěrokruhu.

Víme však, že do světa vstupujeme nejen například jako Býci, Ryby, Kozorozi či Lvi, ale i jako Olše, Jasany, Borovice a jiné stromy?

Podle data narození je nám totiž přisouzen i jistý strom. Tento horoskop bývá nazván – horoskop druidů, ale také keltský nebo galský horoskop.

Keltové si velice vážili stromů a přikládali jim velký význam.

Vypozorovali, že každý člověk, stejně jako strom, má své charakteristické rysy.

Velkou důležitost druidové přičítali letnímu a zimnímu slunovratu, jarní a podzimní rovnodennosti.

V tyto dny pořádali slavnostní pochody a obětovali bílé býky.

Základním principem jejich horoskopu je pozice Slunce ve vztahu k Zemi.

V souladu s tím závisí osud člověka, jeho charakter a schopnosti na vzdálenosti Slunce od Země v den jeho narození.

 

23.12. - 1.1.

JABLOŇ 

 

 

citlivá

impulsivní

 

 

Ve starých keltských mýtech se hrdinní králové a druidové odebírali po smrti do bájného Avalonu, čili země jablek. Také v pohádkách občas vystupuje nádherný strom se zlatými jablky, obdařenými nadpřirozenou mocí. Hrdinové v těchto příbězích museli obvykle postoupit mnoho těžkých zkoušek a dobrodružství, než se jim podařilo tato jablka získat. Obdobné mýty se vyskytují v řeckých bájích (Herakles a jablka Hesperidek) nebo v germánských ságách (zlatá jablka nesmrtelnosti bohyně Iduny). Až křesťanská církev přisoudila jablku symbol hříchu a svodů – jablko, které Adam snědl, mělo Evě i jemu podle navádění hada dát možnost „jako Bůh znát dobré i zlé“.

Charakteristika:

Člověk narozený v těchto dnech je pozorný, vnímavý, přátelský, cílevědomý, má rád změnu i romantiku a pohodu, vyzařuje z něho kouzlo osobnosti. Jeho povaha může být i konfliktně svéhlavá, plná energie s nepochopením pro druhé, jelikož sám jde jen za svým cílem. Důležité je pro něho jednat upřímně vůči sobě a svým představám a nedůležité je, jak člověk vypadá navenek. Věří a stoprocentně důvěřuje. Pokud ztratí důvěru, učí se znovu věřit, že je o něho vždy postaráno. Dokáže vytvořit atmosféru lásky, obohatit city a dávat lásku. Má ráda svobodu a učí se svobodu dávat.

Práce:

V zaměstnání bývá mnohdy nespokojena, nesnáší monotónní a jednotvárnou práci, má ráda změnu. Je vhodné si uvědomit, co ji opravdu baví a tomu se naplno věnovat. Je schopna studovat a učit se vše nové. Je si vědoma svých schopností i důvěry ostatních a dokáže toho pro sebe využít. Má talent prožít pestrý a zajímavý život.

2.1. - 11.1.

JEDLE

 

 

vznešená

pečlivá

 

Charakteristika:

Elegantní, bystrá a originální, nedůvěřivá, osamělá, důstojná a zdrženlivá. Houževnatá, kamarádská, zodpovědná a vytrvalá v nevyřešitelném. Pečlivá a velmi složitá – pro sebe i pro druhé. Občas se dobrovolně rozhodne pro život „v šedi“. V lásce to nemívá jednoduché. Nesnadno si hledá partnera, který by splňoval její vysoké nároky. Zamiluje-li se však, její láska nemá hranic. Partner pro ni většinou znamená „duhu“ za oknem.

Práce:

Je velmi pracovitá a nadaná, obdařená chladnou důstojností. Dokáže se s originalitou sobě vlastní pustit do jakékoliv práce či problému a většinou své úsilí dovede do úspěšného konce. Je schopna rychle se učit a získávat nové poznatky. Mívá ambice něčeho v životě dosáhnout. Její svědomitost jí velí neutíkat od problému, a tak se často stává, že se ocitá v zaměstnání, které neodpovídá jejím schopnostem a představám, nýbrž představám jejího okolí. Pracuje na doraz, když už dál pracovat nemůže. Má strach vybočit. Hluboko v ní je pocit bezmocnosti, který ji stále zbavuje energie.

12.1. - 24.1.

JILM

 

 

ctižádostivý

oddaný

 

Charakteristika:

Přitažlivý, klidný, pohodový. Ctižádostivý a pracovitý, tvořivý, s velkou životní silou a sexuální chutí. Své problémy dokáže před druhými dobře skrývat. Je rozhodný, šikovný a má smysl pro humor. Dokáže však být i despota. V lásce má rád navrch, nestrpí nesvobodu. Není jednoduchým partnerem pro život, díky své náročnosti, kterou má k sobě i ke druhým. Vždy dokáže najít správné řešení. Umí si otevřít cestu ke svobodě činem nebo rozhodnutím. V partnerství učí druhé jednat s rozvahou, stanovit si vyšší cíle, ale přitom nezabřednout do jednokolejnosti. Ví, co chce, jeho vztah naplňuje vášeň. Ve vztahu prožívá porozumění a odevzdání.

Práce:

Předvídavost a rozvaha ho často předurčuje do vedoucí funkce. Opak je pravdou– je zvyklý klást na sebe poměrně vysoké nároky, a tak se někdy ve vedoucím postavení stává nepříjemně náročným až despotickým šéfem. Případně je šéfem velmi náročným, neboť u svých podřízených nestrpí žádné vady a chyby. Snad i pro svůj výběr spolupracovníků je velmi často úspěšný. Je rozhodný a šikovný. V práci nasadí veškerou sílu, kterou vládne. Překonává překážky a dokoná zdárně to, co je pro něho prospěšné. Jeho vnitřní síla dokáže nakazit tvořivostí i druhé, kteří se nemusí bát důvěřovat jeho schopnostem.

25.1. - 3.2.

CYPŘIŠ

 

 

šťastný

milující

 

Charakteristika:

Zdravý a šťastný člověk, který se dokáže skutečně těšit ze života. Optimistický, má rád pohodu a klid rodinného prostředí. Učí se milovat a být milován. Je obětavý, věrný a přátelský a tolerantní. Věří ve šťastný průběh života i v nové začátky. Občas se projeví jeho lenost a pak nadává, že mu štěstí uniká. Ve vztahu k partnerovi se mění k lepšímu. Každá láska je pro něho osudová. Dokáže odhadnout příležitost a poznat pravé naplnění v lásce.

Práce:

Cypřiš má nejraději povolání vyžadující neustálý kontakt s lidmi, kdy může pracovat do jisté míry sám a nikdo neomezuje jeho rozlet. Výborně se uplatní i jako průvodce v cestovní kanceláři, řidič kamionu, pilot apod. Jeho kariéra však nebývá závratná, protože se o společenský postup nijak nesnaží. Naopak se často vyhýbá všemu, z čeho by mohl mít potíže, jež by narušovaly jeho štěstí. Přitom největší překážkou v cestě za štěstím je jeho touha vyhýbat se náročným a stresujícím situacím.

4.2. -  8.2.

TOPOL

 

 

náročný

rozporuplný

Charakteristika:

Topol zdobí krajinu, lahodí oku a nestárne, člověk v něm narozený je na tom podobně. Učenlivý, obětavě pomáhá druhým. V citech osamělý a často nepochopený. Má velké srdce, buď miluje příliš, anebo stejně tak nenávidí. V lásce nastává problém také díky jeho majetnické lásce a péči. Má blízko k přírodě, je hluboce zakořeněn ve svém prostředí a nerad je mění. Je oblíbený, zachovává si životní nadhled. Diplomatem v mezilidských vztazích. V kritických situacích se u něho objeví velká odvaha, dokáže hájit své předem „prohrané“ stanovisko s neochvějnou jistotou. Vzhledem k vysokým morálním nárokům na okolí nemívá mnoho přátel. 

Práce:

V zaměstnání nemá rád hranice a příkazy, to se pak stává rozmrzelým a zahořklým.

9.2. - 18.2.

CEDR

 

 

nápaditý

toužící po dobrodružství

 

Cedr je horský strom, který dorůstá v domácím prostředí až 50 m výšky. Koruna je široce kuželovitá, nepravidelně větvená. Jehlice má cedr uspořádané ve svazcích.

Charakteristika:

Zajímavý, sebejistý a rozhodný, mnoho nápadů a tvůrčí schopnosti. Ovládá umění komunikace, dokáže rozeznat vnitřní i vnější bohatství u jiných lidí. Je pracovitý, v povinnostech uvážlivý. Někdy propadá panice. V lásce projevuje dobrodružnou povahu, i když jeho podstatou je spíše nesmělost, jemnost a citlivost, které bývají skryté za vybíravostí, takže to vypadá, že celý život čeká na tu pravou a jedinou velkou lásku. Nemá rád přetvářku, je upřímný a někdy až příliš otevřený. Svého partnera vnímá jako největší poklad. Rodinný krb je pro něho jistota a stabilita.

Práce:

V práci čas od času pocítí, že už všeho dosáhl a rozhlíží se kam dál. Umíš využít svých zkušeností v další profesi či zaměstnání, takže často může začínat znovu. Máš rád jistotu a také odměnu za vykonanou práci. Znáš svou cenu. Je dobrý obchodník, dokáže zvládat život, je v něm silná osobnost. Stojí ve středu dění a již od počátku je na sluneční straně života. Velmi dobrý vkus, smysl pro ladné tvary a bezpečně vycítí, co si život žádá. Je dobrý znalec a milovník umění i umění života.

19.2. - 29.2.

 

BOROVICE

 

 

houževnatá

v lásce zranitelná

 

Charakteristika:

Tvrdá, houževnatá, odhodlaná jít svojí cestou. Dokáže být rozmarná i hysterická, když věci nejdou tak, jak chce. Je odvážná a umí riskovat. Je pracovitá, má organizační schopnosti a je bystrá. Má v sobě dynamickou, hnací sílu, odhodlanost a vůli zvítězit. Překážky zvládá odstranit z cesty. Silná, moudrá a láskyplná osobnost. Má obrovské množství energie a umí s ní převážně správně zacházet. Potřebuje hledat a upevňovat sebedůvěru. Přijmout za sebe plnou zodpovědnost. Během svého života začne více používat svých nekonečných schopností.

Sebepoznáním rozvíjí sebedůvěru a moudrost.

Práce:

V zaměstnání rozený vůdce. Je schopna úspěšně vést kolektiv, vzbuzuje respekt a autoritu. Pro svoji impulzivní tvořivost je u ostatních oblíbena.

1.3. - 10.3.

 

VRBA

 

 

sebevědomá

rozmarná

 

Charakteristika:

Citlivá, snivá, zádumčivá, neklidná i plačtivá. Poctivá i rozmarná. Není s ní jednoduché žít a chápat ji. Je však připravena pro bohatou výměnu lásky. Učí se dávat lásku, kterou v sobě cítí, někdy si s jejím množstvím neví rady. Vnímá radost i přes nepříznivé okolnosti. Radost je krásnou energií, s jejíž pomocí snadno projde potřebnou očistou.

Práce:

Ve svém povolání se může těšit z rozmanitých pracovních příležitostí, dostane vše, co potřebuje. V profesi ji provází hojnost a růst. Často se jí nabízejí nové možnosti, její pozitivní přístup k okolí se vyplatí. Dokáže se vcítit do druhého člověka. Je dobrý psycholog, fyzické síly se bojí.

11.3. - 20.3.

 

LÍPA

 

 

zasněná

trpělivá

 

Charakteristika:

Šarm a kouzlo osobnosti, bystrost, rychlé myšlení, svobodomyslnost, vtipnost, je silná a dokáže se přizpůsobit, touží po klidu a štěstí, obává se životních strastí, učí se otevřeně se projevovat, má schopnost jasného vidění a rozlišování, může se projevit i její druhá strana, která ukazuje její odměřenost, vypočítavost až bezcitnost a tím nedosažitelnost pro druhé. Svou pravou tvář nemá skrývat. Otevřenost a upřímnost se vyplatí. V partnerství se cítí svázána povinnostmi a vlastními předsudky. Nemá ráda sama sebe a pak ani partnera. Neví, co je to skutečná láska. Do partnerství často vstupuje rozum. Ráda řídí svůj osud a nenechá si nic líbit. Druhé přitahuje vtipností a chytrostí, je pružná a přizpůsobivá, umíš být i nestálá nebo žárlivá. Časté prohry v citové oblasti mohou vést k sebelítosti.

21.3.

 

DUB

 

 

silný

energický

 

Charakteristika:

Vitalita, životnost, odvaha, síla tělesná i myšlenková, je symbolem sklizně a úrody – umí dobře zasadit a starat se o úrodu, protože pak bohatě sklízí. Je trpělivý a pilný, a to se mu v životě vyplatí. Umí si život vychutnat. Nemá rád politikaření, malichernosti a pomluvy. Hledá jistotu a stálost. Má radost ze svého těla. Dokáže si užívat své smyslnosti i něžností. Věří, že život je božský a nedělá chyby, pokud jej láskyplně a vděčně přijmeš v jeho přirozenosti. Přestože je plný síly a energie, je také snadno zranitelný. Jeho rozhodnost a jistota rychle vyprchá, jakmile v něm vzplane láska. Zamilovaný je křehký a citlivý, zapomíná se opírat o svojí logiku a rychle uvěří, že ho potkala životní láska. V partnerství se pak stává jistotou a pevným základem pro druhé. Věří v lásku na celý život. Je přímý a skvělý partner pro toho, kdo hledá sílu, poctivost a pochopení. Vztah je plný důvěry a vzájemného uznání. Pokud se v partnerství projeví „morální“ brzda, pak nevnáší do vztahu žádnou snahu ani cit, drží se zpátky. Pokud se projeví ve vztahu pocit nesvobody, pak přichází touha po svobodě. I když se snaží jednat čestně a zásadově, opouští pak jeden vztah pro druhý. A hledá svobodu jinde.

Práce:

V povolání jsi vytrvalý, svědomitý a pilný.

22.3. - 31.3.

LÍSKA

 

 

laskavá

netrpělivá

 

Charakteristika:

Milá, přívětivá, spolehlivá, nenáročná, nenápadná, společenská, intuitivní, vnímavá, nenásilná, učí se chápat, že si cestu životem neustále může volit z různých možností. Skutečná láska je svoboda. Často si v partnerství vybírá mezi dvěma vztahy.

Práce:

V povolání se snaží o spojení protikladů i těch, mezi kterými se sama rozhoduje. Nechybí schopnost jednat a otevřeně komunikovat s lidmi. Často potkává na profesní dráze dobré spolupracovníky. V práci se vyplatí být upřímná a pružná. Má osobitý půvab, který jí vždy pomůže k dosažení cíle. Vnímej intuici. Pozor na netrpělivost. V práci potřebuje konkrétní cíl, ke kterému směřuje. V životě si má uvědomit, co je smyslem jejího života.

1.4. - 10.4.

JEŘÁB

 

 

přívětivý

zatvrzelý

 

Charakteristika:

Zodpovědný, jemný, uzavřený, dobrý vkus a umělecké nadání, umí se bránit osudu, provází ho úspěch, růst, překvapení, materiální dostatek, výhody života. Je vytrvalý a silný. Jeho láska je vášnivá a plná, občas nestálá. Ve vztahu si uvědomuje své smyslové potěšení a materiální zajištění. Dokáže milovat vášnivě.

Práce:

V zaměstnání vytrvalý a občas přemýšlivý. Moc dobře víš, že každá mince má svůj rub i líc. Manuálně zručný, umělecké nadání. Smysl pro odpovědnost, ideální zaměstnanec i spolupracovník. Přestože dokáže jednat samostatně a při práci uplatňuje fantazii, bývá snadno ovladatelný. Pak se projeví pocity méněcennosti.

11.4. - 20.4.

JAVOR

 

 

pevný

uzavřený

 

Charakteristika:

Nesmělý, zdrženlivý, citově zranitelný, vážný, cynický, složitý, originální, inteligentní, vzdělaný, s výbornou pamětí. Projevuje se u něho rozladěnost, citová vyprahlost, sklíčenost, opuštěnost. Trápí se díky své nespokojenosti a melancholii. Jeho hrdost mu zaručuje přirozenou autoritu u druhých. Často otevírá staré rány, pak pociťuje emocionální bolest a nenaplněnou lásku, ze které vyplývají problematické vztahy.

Práce:

Pozor na neúspěch, nehledat pomoc u spolupracovníků. Nepůjčovat peníze. Dobře se cítí ve vedoucím postavení, neboť má v sobě přirozenou autoritu, ambice a osobní hrdost. Snadno se nadchne pro nové, sám většinou nedokážeš své nápady dotáhnout do konce.

21.4. - 30. 4.

OŘEŠÁK

 

 

vytrvalý

žárlivý

 

Charakteristika:

Nepřehlédnutelný, zvláštní, osobitý, sebevědomý. Má šarm, zvyklý spoléhat sám na sebe, nedůvěřivý, zdvořilý. Dostává se mu přirozené autority. Má strach z nezdaru a nedostatku. Má otevřené srdce pro druhé i pro nové zkušenosti, učí se důvěře v lásku, díky tomu přichází do jeho života radost, odvaha, spontánnost a přirozenost. Je plný rozporů. Ve vztahu neustále zraje. Učí se trpělivosti. Ve vztahu je často impulzivní, a pokud partner nedokáže souznít s jeho rychlým tempem, vášeň ho dohání k netrpělivosti. Během života ho s partnerem čeká cestování či stěhování.

Práce:

V povolání platí: „trpělivost přináší růže“. Jeho projekty potřebují vykrystalizovat a netrpělivost znamená neúspěch. Nebojí se i zdravě riskovat. Pokud správně odstartuje, pak se nedá svést z nastoupeného směru a jde intenzivně za svým. Je jako ohnivá střela. Očekávají ho mnohé pracovní úspěchy i na cestách a mimo domov.

1.5. - 14.5.

TOPOL

 

 

náročný

rozporuplný

 

Charakteristika:

Topol zdobí krajinu, lahodí oku a nestárne, člověk v něm narozený je na tom podobně. Učenlivý, obětavě pomáhá druhým. V citech osamělý a často nepochopený. Má velké srdce, buď miluje příliš, anebo stejně tak nenávidí. V lásce nastává problém také díky jeho majetnické lásce a péči. Má blízko k přírodě, je hluboce zakořeněn ve svém prostředí a nerad je mění. Je oblíbený, zachovává si životní nadhled. Diplomatem v mezilidských vztazích. V kritických situacích se u něho objeví velká odvaha, dokáže hájit své předem „prohrané“ stanovisko s neochvějnou jistotou. Vzhledem k vysokým morálním nárokům na okolí nemívá mnoho přátel. 

Práce:

V zaměstnání nemá rád hranice a příkazy, to se pak stává rozmrzelým a zahořklým.

15.5. - 24.5.

 

 

KAŠTAN

 

 

spolehlivý

tvrdohlavý

 

Charakteristika:

Spravedlivý, hájí práva bližních, oddaný, pohotový, klidný, pohodový. Zvědavý, společenský, tolerantní, soucitný, moudrý. Někdy klevetivý. Občas se projevuje i jeho beznaděj. Pochybnosti narušují klid a jasnou představu. V lásce touží po rodinném klidu a štěstí. Měl by si odpustit svou nedokonalost v lásce. Ve vztahu se cítí zoufale, když se musí podřizovat. Je rozvážný, sebekritický.

Práce:

Na pracovišti často zažívá zákazy. Situace je pak neúnosná a má pocit, že se vymyká z rukou. Je třeba zapojit logickou mysl a zvídavost.

25.5. - 3.6.

 

JASAN

 

 

přátelský

věrný

 

Charakteristika:

Spolehlivý, cílevědomý, milující, pohodový, usměvavý, ctižádostivý, schopný. Dobrá intuice. Aktivní, umí obdarovávat okolí, tvořivý, intenzivní, nadšený pro věc. Dynamický. Vyzařuje teplo a lásku. Vztahy většinou vyrovnané, plodné a komunikace se většinou daří. V milostném životě není bouřlivým milencem, ale spolehlivý, věrný a pro manželství ideální partner. Občas býváš i dost náročný, nechceš pak už jen dávat, ale hledíš na to, co od druhého můžeš čekat. Někdy se tato vlastnost vyvine až do neskrývaného sobectví. Svůj majetek dovedeš vždy dobře chránit a obhospodařovat.

Práce:

Při práci dokáže ze sebe vydávat vše naplno, umělecká inspirace v něm vzbuzuje kreativitu.

4.6. - 13.6.

HABR

 

 

přemýšlivý

pořádkumilovný

 

Charakteristika:

Pracovitý a zodpovědný, moralista, snílek. Pečuje o své okolí, pečlivý a pilný. Trpělivý a citlivý, ale i chladný a nemilosrdný, pokud chce dostat to, po čem touží. V takovém případě dokáže citově vydírat své okolí. V lásce otevřený, uvolněný. Jen někdy se bojí důvěřovat. Milující partner, dokáže se obětovat. Starostlivý, dbalý čistých mravů.

Práce:

Práce je posláním, je ochotný se pro práci obětovat. Trpělivý, starostlivý.

Praktické využití:

Strom s nejtvrdším dřevem v Evropě, zároveň je velmi odolný, nenáročný, schopný růst na všech půdách. Má harmonizující vliv na druhé. Pokud člověka čeká nějaká důležitá aktivita, k níž bude potřebovat mnoho duševních sil a soustředění, dodá mu je právě habr.

14.6. - 23.6.

FÍKOVNÍK

 

 

něžný

líný

 

Charakteristika:

Nevzdává se, i když bloudí. Mimořádná fantazie, kreativita. Citlivý, senzibilní, smyslný, intuitivní, něžný. Stojí za svou pravdou, i když se vítězství zdá nemožné. V partnerství se zbytečně blokuje a neprojeví se naplno. Nevěří si, tím vztah vázne. Rozený erotický svůdce, duševním rozpoložením je schopen nadšení, lásky, i velkého žalu. Tvá nálada zažívá časté kolísání, a to vztahu také nepomáhá.

Práce:

Pracuje tvrdě, hledá odvahu k překonání obtíží v životě. Není jednoduché prosadit se na pracovišti, v obchodě či ve škole. Je třeba více odvahy a nepodceňovat se. Velmi dobrá intuice, vnímá měnící se nálady. Vždy dává to, po čem toužíš: teplo, bezpečí domova, kulturní a smyslové požitky. Lze uplatnit umělecký talent.

24.6.

 

BŘÍZA

 

 

bystrá

nedůtklivá

Charakteristika:

Příjemná, milá, citově a duchovně založená, skromná a laskavá. Má ráda útulný a klidný domov a přítomnost spřízněné duše. Houževnatá a pracovitá. Přirozeně inteligentní s bohatou fantazií. Hledá jistotu a pevný základ pro svůj život. V životě se nakonec vždy setkává s úspěchem. Je plná emocí a vzrušení. Partner ji většinou oceňuje a vztah je vybudován na pevném základě. Může být plná sebejistoty a optimismu, a tak přitahovat druhé. Vztah k partnerovi je založen na sexualitě, možná je zahlcena emocemi. Fyzická přitažlivost je důležitá.

Práce:

V práci si ji chválí. Na svou odbornost se může spolehnout, patří k dobře hodnoceným pracovníkům. Je profesionální. Zaměstnání a nebo studium jí poskytuje naplnění a jistotu. Je houževnatá a pracovitá. Má nadání přirozené inteligence a fantazie, což umožňuje překonávat mnohé překážky.

25.6. - 4.7.

 

JABLOŇ 

 

 

citlivá

impulsivní

 

Ve starých keltských mýtech se hrdinní králové a druidové odebírali po smrti do bájného Avalonu, čili země jablek. Také v pohádkách občas vystupuje nádherný strom se zlatými jablky, obdařenými nadpřirozenou mocí. Hrdinové v těchto příbězích museli obvykle postoupit mnoho těžkých zkoušek a dobrodružství, než se jim podařilo tato jablka získat. Obdobné mýty se vyskytují v řeckých bájích (Herakles a jablka Hesperidek) nebo v germánských ságách (zlatá jablka nesmrtelnosti bohyně Iduny). Až křesťanská církev přisoudila jablku symbol hříchu a svodů – jablko, které Adam snědl, mělo Evě i jemu podle navádění hada dát možnost „jako Bůh znát dobré i zlé“.

Charakteristika:

Člověk narozený v těchto dnech je pozorný, vnímavý, přátelský, cílevědomý, má rád změnu i romantiku a pohodu, vyzařuje z něho kouzlo osobnosti. Jeho povaha může být i konfliktně svéhlavá, plná energie s nepochopením pro druhé, jelikož sám jde jen za svým cílem. Důležité je pro něho jednat upřímně vůči sobě a svým představám a nedůležité je, jak člověk vypadá navenek. Věří a stoprocentně důvěřuje. Pokud ztratí důvěru, učí se znovu věřit, že je o něho vždy postaráno. Dokáže vytvořit atmosféru lásky, obohatit city a dávat lásku. Má ráda svobodu a učí se svobodu dávat.

Práce:

V zaměstnání bývá mnohdy nespokojena, nesnáší monotónní a jednotvárnou práci, má ráda změnu. Je vhodné si uvědomit, co ji opravdu baví a tomu se naplno věnovat. Je schopna studovat a učit se vše nové. Je si vědoma svých schopností i důvěry ostatních a dokáže toho pro sebe využít. Má talent prožít pestrý a zajímavý život.

5.7. - 14.7.

JEDLE

 

 

vznešená

pečlivá

 

Charakteristika:

Elegantní, bystrá a originální, nedůvěřivá, osamělá, důstojná a zdrženlivá. Houževnatá, kamarádská, zodpovědná a vytrvalá v nevyřešitelném. Pečlivá a velmi složitá – pro sebe i pro druhé. Občas se dobrovolně rozhodne pro život „v šedi“. V lásce to nemívá jednoduché. Nesnadno si hledá partnera, který by splňoval její vysoké nároky. Zamiluje-li se však, její láska nemá hranic. Partner pro ni většinou znamená „duhu“ za oknem.

Práce:

Je velmi pracovitá a nadaná, obdařená chladnou důstojností. Dokáže se s originalitou sobě vlastní pustit do jakékoliv práce či problému a většinou své úsilí dovede do úspěšného konce. Je schopna rychle se učit a získávat nové poznatky. Mívá ambice něčeho v životě dosáhnout. Její svědomitost jí velí neutíkat od problému, a tak se často stává, že se ocitá v zaměstnání, které neodpovídá jejím schopnostem a představám, nýbrž představám jejího okolí. Pracuje na doraz, když už dál pracovat nemůže. Má strach vybočit. Hluboko v ní je pocit bezmocnosti, který ji stále zbavuje energie.

15.7. - 25.7.

JILM

 

 

ctižádostivý

oddaný

Charakteristika:

Přitažlivý, klidný, pohodový. Ctižádostivý a pracovitý, tvořivý, s velkou životní silou a sexuální chutí. Své problémy dokáže před druhými dobře skrývat. Je rozhodný, šikovný a má smysl pro humor. Dokáže však být i despota. V lásce má rád navrch, nestrpí nesvobodu. Není jednoduchým partnerem pro život, díky své náročnosti, kterou má k sobě i ke druhým. Vždy dokáže najít správné řešení. Umí si otevřít cestu ke svobodě činem nebo rozhodnutím. V partnerství učí druhé jednat s rozvahou, stanovit si vyšší cíle, ale přitom nezabřednout do jednokolejnosti. Ví, co chce, jeho vztah naplňuje vášeň. Ve vztahu prožívá porozumění a odevzdání.

Práce:

Předvídavost a rozvaha ho často předurčuje do vedoucí funkce. Opak je pravdou– je zvyklý klást na sebe poměrně vysoké nároky, a tak se někdy ve vedoucím postavení stává nepříjemně náročným až despotickým šéfem. Případně je šéfem velmi náročným, neboť u svých podřízených nestrpí žádné vady a chyby. Snad i pro svůj výběr spolupracovníků je velmi často úspěšný. Je rozhodný a šikovný. V práci nasadí veškerou sílu, kterou vládne. Překonává překážky a dokoná zdárně to, co je pro něho prospěšné. Jeho vnitřní síla dokáže nakazit tvořivostí i druhé, kteří se nemusí bát důvěřovat jeho schopnostem.

26.7. - 4.8.

CYPŘIŠ

 

 

šťastný

milující

Charakteristika:

Zdravý a šťastný člověk, který se dokáže skutečně těšit ze života. Optimistický, má rád pohodu a klid rodinného prostředí. Učí se milovat a být milován. Je obětavý, věrný a přátelský a tolerantní. Věří ve šťastný průběh života i v nové začátky. Občas se projeví jeho lenost a pak nadává, že mu štěstí uniká. Ve vztahu k partnerovi se mění k lepšímu. Každá láska je pro něho osudová. Dokáže odhadnout příležitost a poznat pravé naplnění v lásce.

Práce:

Cypřiš má nejraději povolání vyžadující neustálý kontakt s lidmi, kdy může pracovat do jisté míry sám a nikdo neomezuje jeho rozlet. Výborně se uplatní i jako průvodce v cestovní kanceláři, řidič kamionu, pilot apod. Jeho kariéra však nebývá závratná, protože se o společenský postup nijak nesnaží. Naopak se často vyhýbá všemu, z čeho by mohl mít potíže, jež by narušovaly jeho štěstí. Přitom největší překážkou v cestě za štěstím je jeho touha vyhýbat se náročným a stresujícím situacím.

5.8. - 13.8.

TOPOL

 

 

náročný

rozporuplný

Charakteristika:

Topol zdobí krajinu, lahodí oku a nestárne, člověk v něm narozený je na tom podobně. Učenlivý, obětavě pomáhá druhým. V citech osamělý a často nepochopený. Má velké srdce, buď miluje příliš, anebo stejně tak nenávidí. V lásce nastává problém také díky jeho majetnické lásce a péči. Má blízko k přírodě, je hluboce zakořeněn ve svém prostředí a nerad je mění. Je oblíbený, zachovává si životní nadhled. Diplomatem v mezilidských vztazích. V kritických situacích se u něho objeví velká odvaha, dokáže hájit své předem „prohrané“ stanovisko s neochvějnou jistotou. Vzhledem k vysokým morálním nárokům na okolí nemívá mnoho přátel. 

Práce:

V zaměstnání nemá rád hranice a příkazy, to se pak stává rozmrzelým a zahořklým.

14.8. - 23.8.

CEDR

 

 

nápaditý

toužící po dobrodružství

Cedr je horský strom, který dorůstá v domácím prostředí až 50 m výšky. Koruna je široce kuželovitá, nepravidelně větvená. Jehlice má cedr uspořádané ve svazcích.

Charakteristika:

Zajímavý, sebejistý a rozhodný, mnoho nápadů a tvůrčí schopnosti. Ovládá umění komunikace, dokáže rozeznat vnitřní i vnější bohatství u jiných lidí. Je pracovitý, v povinnostech uvážlivý. Někdy propadá panice. V lásce projevuje dobrodružnou povahu, i když jeho podstatou je spíše nesmělost, jemnost a citlivost, které bývají skryté za vybíravostí, takže to vypadá, že celý život čeká na tu pravou a jedinou velkou lásku. Nemá rád přetvářku, je upřímný a někdy až příliš otevřený. Svého partnera vnímá jako největší poklad. Rodinný krb je pro něho jistota a stabilita.

Práce:

V práci čas od času pocítí, že už všeho dosáhl a rozhlíží se kam dál. Umíš využít svých zkušeností v další profesi či zaměstnání, takže často může začínat znovu. Máš rád jistotu a také odměnu za vykonanou práci. Znáš svou cenu. Je dobrý obchodník, dokáže zvládat život, je v něm silná osobnost. Stojí ve středu dění a již od počátku je na sluneční straně života. Velmi dobrý vkus, smysl pro ladné tvary a bezpečně vycítí, co si život žádá. Je dobrý znalec a milovník umění i umění života.

24.9. - 2.9.

BOROVICE

 

 

houževnatá

v lásce zranitelná

Charakteristika:

Tvrdá, houževnatá, odhodlaná jít svojí cestou. Dokáže být rozmarná i hysterická, když věci nejdou tak, jak chce. Je odvážná a umí riskovat. Je pracovitá, má organizační schopnosti a je bystrá. Má v sobě dynamickou, hnací sílu, odhodlanost a vůli zvítězit. Překážky zvládá odstranit z cesty. Silná, moudrá a láskyplná osobnost. Má obrovské množství energie a umí s ní převážně správně zacházet. Potřebuje hledat a upevňovat sebedůvěru. Přijmout za sebe plnou zodpovědnost. Během svého života začne více používat svých nekonečných schopností.

Sebepoznáním rozvíjí sebedůvěru a moudrost.

Práce:

V zaměstnání rozený vůdce. Je schopna úspěšně vést kolektiv, vzbuzuje respekt a autoritu. Pro svoji impulzivní tvořivost je u ostatních oblíbena.

3.9. - 12.9.

VRBA

 

 

sebevědomá

rozmarná

Charakteristika:

Citlivá, snivá, zádumčivá, neklidná i plačtivá. Poctivá i rozmarná. Není s ní jednoduché žít a chápat ji. Je však připravena pro bohatou výměnu lásky. Učí se dávat lásku, kterou v sobě cítí, někdy si s jejím množstvím neví rady. Vnímá radost i přes nepříznivé okolnosti. Radost je krásnou energií, s jejíž pomocí snadno projde potřebnou očistou.

Práce:

Ve svém povolání se může těšit z rozmanitých pracovních příležitostí, dostane vše, co potřebuje. V profesi ji provází hojnost a růst. Často se jí nabízejí nové možnosti, její pozitivní přístup k okolí se vyplatí. Dokáže se vcítit do druhého člověka. Je dobrý psycholog, fyzické síly se bojí.

13.9. - 22.9.

 

LÍPA

 

 

zasněná

trpělivá

Charakteristika:

Šarm a kouzlo osobnosti, bystrost, rychlé myšlení, svobodomyslnost, vtipnost, je silná a dokáže se přizpůsobit, touží po klidu a štěstí, obává se životních strastí, učí se otevřeně se projevovat, má schopnost jasného vidění a rozlišování, může se projevit i její druhá strana, která ukazuje její odměřenost, vypočítavost až bezcitnost a tím nedosažitelnost pro druhé. Svou pravou tvář nemá skrývat. Otevřenost a upřímnost se vyplatí. V partnerství se cítí svázána povinnostmi a vlastními předsudky. Nemá ráda sama sebe a pak ani partnera. Neví, co je to skutečná láska. Do partnerství často vstupuje rozum. Ráda řídí svůj osud a nenechá si nic líbit. Druhé přitahuje vtipností a chytrostí, je pružná a přizpůsobivá, umíš být i nestálá nebo žárlivá. Časté prohry v citové oblasti mohou vést k sebelítosti.

 

 

23.9.

 

OLIVA

 

 

diskrétní

vyrovnaná

Charakteristika:

Svědomitá, bystrá, citlivá, kritická ve své přecitlivělosti, bojí se změn, přesto ji změna často vyhledává sama. Může být i velkolepá, napínavá a zároveň radostná. Vždy sklízí to, co zasela. Když se brání změnám, je ustrašená a křečovitá. Nemůže ztratit nic, co jí skutečně patří. Její životní potřebou je bezpečná základna. Usiluješ o rozumné uspořádání a zpřehlednění života, aby vyloučila nejistoty. Ráda slouží druhým nebo nějaké dobré věci. Účelové myšlení a ze situace se snaží vytěžit to nejlepší.

Práce:

Je v jejích silách nahradit staré novým. Obtíže nejsou nic jiného než malá drobnost, kterou lze zvládnout.

24.9. - 3.10

LÍSKA

 

 

laskavá

netrpělivá

Charakteristika:

Milá, přívětivá, spolehlivá, nenáročná, nenápadná, společenská, intuitivní, vnímavá, nenásilná, učí se chápat, že si cestu životem neustále může volit z různých možností. Skutečná láska je svoboda. Často si v partnerství vybírá mezi dvěma vztahy.

Práce:

V povolání se snaží o spojení protikladů i těch, mezi kterými se sama rozhoduje. Nechybí schopnost jednat a otevřeně komunikovat s lidmi. Často potkává na profesní dráze dobré spolupracovníky. V práci se vyplatí být upřímná a pružná. Má osobitý půvab, který jí vždy pomůže k dosažení cíle. Vnímej intuici. Pozor na netrpělivost. V práci potřebuje konkrétní cíl, ke kterému směřuje. V životě si má uvědomit, co je smyslem jejího života.

4.10 - 13.10.

 

JEŘÁB

 

 

přívětivý

zatvrzelý

Charakteristika:

Zodpovědný, jemný, uzavřený, dobrý vkus a umělecké nadání, umí se bránit osudu, provází ho úspěch, růst, překvapení, materiální dostatek, výhody života. Je vytrvalý a silný. Jeho láska je vášnivá a plná, občas nestálá. Ve vztahu si uvědomuje své smyslové potěšení a materiální zajištění. Dokáže milovat vášnivě.

Práce:

V zaměstnání vytrvalý a občas přemýšlivý. Moc dobře víš, že každá mince má svůj rub i líc. Manuálně zručný, umělecké nadání. Smysl pro odpovědnost, ideální zaměstnanec i spolupracovník. Přestože dokáže jednat samostatně a při práci uplatňuje fantazii, bývá snadno ovladatelný. Pak se projeví pocity méněcennosti.

14.10. - 23.10

JAVOR

 

 

pevný

uzavřený

Charakteristika:

Nesmělý, zdrženlivý, citově zranitelný, vážný, cynický, složitý, originální, inteligentní, vzdělaný, s výbornou pamětí. Projevuje se u něho rozladěnost, citová vyprahlost, sklíčenost, opuštěnost. Trápí se díky své nespokojenosti a melancholii. Jeho hrdost mu zaručuje přirozenou autoritu u druhých. Často otevírá staré rány, pak pociťuje emocionální bolest a nenaplněnou lásku, ze které vyplývají problematické vztahy.

Práce:

Pozor na neúspěch, nehledat pomoc u spolupracovníků. Nepůjčovat peníze. Dobře se cítí ve vedoucím postavení, neboť má v sobě přirozenou autoritu, ambice a osobní hrdost. Snadno se nadchne pro nové, sám většinou nedokážeš své nápady dotáhnout do konce.

24.10. - 11.11.

OŘEŠÁK

 

 

vytrvalý

žárlivý

Charakteristika:

Nepřehlédnutelný, zvláštní, osobitý, sebevědomý. Má šarm, zvyklý spoléhat sám na sebe, nedůvěřivý, zdvořilý. Dostává se mu přirozené autority. Má strach z nezdaru a nedostatku. Má otevřené srdce pro druhé i pro nové zkušenosti, učí se důvěře v lásku, díky tomu přichází do jeho života radost, odvaha, spontánnost a přirozenost. Je plný rozporů. Ve vztahu neustále zraje. Učí se trpělivosti. Ve vztahu je často impulzivní, a pokud partner nedokáže souznít s jeho rychlým tempem, vášeň ho dohání k netrpělivosti. Během života ho s partnerem čeká cestování či stěhování.

Práce:

V povolání platí: „trpělivost přináší růže“. Jeho projekty potřebují vykrystalizovat a netrpělivost znamená neúspěch. Nebojí se i zdravě riskovat. Pokud správně odstartuje, pak se nedá svést z nastoupeného směru a jde intenzivně za svým. Je jako ohnivá střela. Očekávají ho mnohé pracovní úspěchy i na cestách a mimo domov.

12.11. - 21.11.

KAŠTAN

 

 

spolehlivý

tvrdohlavý

Charakteristika:

Spravedlivý, hájí práva bližních, oddaný, pohotový, klidný, pohodový. Zvědavý, společenský, tolerantní, soucitný, moudrý. Někdy klevetivý. Občas se projevuje i jeho beznaděj. Pochybnosti narušují klid a jasnou představu. V lásce touží po rodinném klidu a štěstí. Měl by si odpustit svou nedokonalost v lásce. Ve vztahu se cítí zoufale, když se musí podřizovat. Je rozvážný, sebekritický.

Práce:

Na pracovišti často zažívá zákazy. Situace je pak neúnosná a má pocit, že se vymyká z rukou. Je třeba zapojit logickou mysl a zvídavost.

22.11. - 1.12.

JASAN

 

 

přátelský

věrný

Charakteristika:

Spolehlivý, cílevědomý, milující, pohodový, usměvavý, ctižádostivý, schopný. Dobrá intuice. Aktivní, umí obdarovávat okolí, tvořivý, intenzivní, nadšený pro věc. Dynamický. Vyzařuje teplo a lásku. Vztahy většinou vyrovnané, plodné a komunikace se většinou daří. V milostném životě není bouřlivým milencem, ale spolehlivý, věrný a pro manželství ideální partner. Občas býváš i dost náročný, nechceš pak už jen dávat, ale hledíš na to, co od druhého můžeš čekat. Někdy se tato vlastnost vyvine až do neskrývaného sobectví. Svůj majetek dovedeš vždy dobře chránit a obhospodařovat.

Práce:

Při práci dokáže ze sebe vydávat vše naplno, umělecká inspirace v něm vzbuzuje kreativitu.

2.12. - 11.12.

HABR

 

 

přemýšlivý

pořádkumilovný

Charakteristika:

Pracovitý a zodpovědný, moralista, snílek. Pečuje o své okolí, pečlivý a pilný. Trpělivý a citlivý, ale i chladný a nemilosrdný, pokud chce dostat to, po čem touží. V takovém případě dokáže citově vydírat své okolí. V lásce otevřený, uvolněný. Jen někdy se bojí důvěřovat. Milující partner, dokáže se obětovat. Starostlivý, dbalý čistých mravů.

Práce:

Práce je posláním, je ochotný se pro práci obětovat. Trpělivý, starostlivý.

Praktické využití:

Strom s nejtvrdším dřevem v Evropě, zároveň je velmi odolný, nenáročný, schopný růst na všech půdách. Má harmonizující vliv na druhé. Pokud člověka čeká nějaká důležitá aktivita, k níž bude potřebovat mnoho duševních sil a soustředění, dodá mu je právě habr.

12.12. - 21.12.

FÍKOVNÍK

 

 

něžný

líný

Charakteristika:

Nevzdává se, i když bloudí. Mimořádná fantazie, kreativita. Citlivý, senzibilní, smyslný, intuitivní, něžný. Stojí za svou pravdou, i když se vítězství zdá nemožné. V partnerství se zbytečně blokuje a neprojeví se naplno. Nevěří si, tím vztah vázne. Rozený erotický svůdce, duševním rozpoložením je schopen nadšení, lásky, i velkého žalu. Tvá nálada zažívá časté kolísání, a to vztahu také nepomáhá.

Práce:

Pracuje tvrdě, hledá odvahu k překonání obtíží v životě. Není jednoduché prosadit se na pracovišti, v obchodě či ve škole. Je třeba více odvahy a nepodceňovat se. Velmi dobrá intuice, vnímá měnící se nálady. Vždy dává to, po čem toužíš: teplo, bezpečí domova, kulturní a smyslové požitky. Lze uplatnit umělecký talent.

22. 12.

BUK

 

 

odvážný

houževnatý

Charakteristika:

Pravda je ve všem, ale láska je vše. Odvážnost, houževnatost, cílevědomost, pracovitost. Tvrdost. Dobré zdraví. Představivost, občasná nostalgie a tajná přání. Vychutnává život všemi smysly. Občas se projeví touha po lásce bez víry v to, že by se mohla naplnit.

Pozor na nostalgii. Šťastné vzpomínky jsou klíčem k budoucnosti.

Práce:

Daří se spojit koníček s prací. Plány, jejichž uskutečnění věnuje dlouhou dobu, se vyplní. Ve sporu ostatní brzy zjistí, jak tvrdé a houževnaté je dřevo buku i jeho povaha. Neustupuje, neslevuje ze svého přesvědčení ani za cenu vlastního ohrožení.

Často opora ostatním.

Praktické využití:

Čaj z kůry buku má protihorečnaté účinky, vývar z bukových listů byl považován za účinný proti svědivým vyrážkám a omrzlinám.

Buk byl odedávna považován za strom, poskytující ochranu v nejistých časech.

 

© Wahlgrenis, 23.8.2010

 

Když jsem byla před časem jedním internetovým portálem požádána o spolupráci, nebránila jsem se.

Souhlasila jsem i se zcela novou formou horoskopů, a to keltských horoskopů.
Charakteristika podle jednotlivých stromů existuje, ale horoskopy na určitá období ne...
Tehdy jsem také netušila, že moje nová věštecká pomůcka s názvem Lesní procházka mi poslouží právě při sestavování těchto nových horoskopů.
© Wahlgrenis 14.09.2010

Tyto aktuální keltské horoskopy budou vycházet exluzivně na portále Magazín zahrada .
Vycházet budou týdně (poprvé od 20.9.2010).

© Wahlgrenis 16.09.2010

 

Keltské horoskopy byly spuštěny 20.9.2010.
Najdete je na portále Magazín zahrada , a to v sekci HOROSKOP - to je ve vodorovné liště v horní části stránky (mezi nadpisy Venkovní bazény a Inspirace).
Pokud nevíte, jaký strom přísluší vašemu datu narození, to najdete výše.

V levé části obsáhlé tabulky jsou seřazeny jednotlivé dny běžného roku, jen se začíná 23. prosince.

Tabulka tedy nekončí 31. prosince, jak by se předpokládalo...
Najdete zde také charakteristiku jednotlivých stromů.

© Wahlgrenis 20.09.2010




© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.