wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Zemřel Karel Gott


Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny. Úmrtí potvrdila manželka Ivana Gottová.
Dnes 10:15
"S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny," sdělila Gottová.
Gott za dlouhá léta posbíral 42 Slavíků, titul Národního umělce, Zlatou jehlu Polydoru, dva Zlaté klíče festivalu Intervize, Zlatou a Bronzovou Lyru v Bratislavě, Stříbrného a Bronzového lva rádia Luxembourg, Zlatou harfu ve Stuttgartu, Trophée nationale na přehlídce MIDEM v Cannes, cenu Třešňové květiny na festivalu v Tokiu a množství zlatých a platinových desek.
V roce 2009 završil svou sbírku ocenění, když obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause Medaili za zásluhy I. stupně.

Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni Marii a Karlu Gottovým. Brzy se přestěhovali do Prahy, kde se Karel nejprve neúspěšně hlásil na Uměleckoprůmyslovou školu. Po nepřijetí se vyučil v ČKD elektromontérem a od roku 1957 tři roky pracoval ve zkušebně elektrických točivých strojů v ČKD Stalingrad v pražských Vysočanech. Především jeho otec ho nutil naučit se řemeslo, neboť umělecké fantazie neuznával, narozdíl od maminky Marie, která ho podporovala ve zpěvu i v malování.

Roku 1958 se Karel Gott přihlásil do první soutěže Hledáme nové talenty, kde si jeho tenoru povšimnul Karel Krautgartner a nabídl mu vystupování s orchestrem. Mladý zpěvák se o dva roky později rozhodl studovat na pražské Státní konzervatoři operní zpěv a tou dobou si také poprvé vyzkoušel práci ve studiu.

První oficiálně vydanou písní, kterou Karel Gott nazpíval, je duet s Vlastou Průchovou Až nám bude dvakrát tolik (1962) na stejnojmenném albu orchestru Karla Krautgertnera, se kterým vyhráli v soutěži Hledáme písničku pro všední den. O rok později zpěvák nastoupil do populárního divadla Semafor a ve hře Zuzana není pro nikoho doma si zazpíval písničky jako Oči sněhem zaváté a Zdvořilý Woody.

Zásadní rok 1964
Rok 1964 byl pro Gottovu kariéru zásadní. Získal totiž prvního ze Zlatých Slavíků, které pak sbíral šest desítek let až do jejich zrušení.
Důležitá byla sezóna 64 i proto, že Gott si spolu s dalšími interprety zazpíval ve filmech, které se později staly klasikami. Šlo o špičkovou parodii na western Limonádový Joe aneb Koňská opera, film Kdyby tisíc klarinetů a romantické Starce na chmelu.

Novinky, ČTK
© Wahlgrenis 02.10.2019

Medailon Karla Gotta
Dnes 10:48
Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí legendární český zpěvák Karel Gott. Mnohonásobný Zlatý slavík v polovině září oznámil, že trpí akutní leukemií, které teď podlehl.

Narodil se 14. července 1939 v Plzni. S rodinou se brzy přestěhovali do Prahy, kde se přihlásil na Uměleckoprůmyslovou školu, kam se ale nedostal. Po nepřijetí se vyučil v ČKD elektromontérem a od roku 1957 tři roky pracoval v ČKD Stalingrad v Praze.

Talent Karel Gott
Roku 1958 se Karel Gott přihlásil do soutěže Hledáme nové talenty, kde si ho všiml Karel Krautgartner a nabídl mu vystupování s orchestrem. Za dva roky Gott začal studovat na pražské Státní konzervatoři operní zpěv, poprvé si vyzkoušel práci ve studiu a vystoupil v Československé televizi v pořadu k 15. výročí osvobození Československa. V roce 1961 se mu poprvé podařilo vycestovat do zahraničí a vystupovat s jazzovým orchestrem v Polsku. Zásadní byl pro Karla Gotta rok 1964, kdy získal prvního Zlatého slavíka.
Karel Gott chtěl také zabodovat v zahraničí. V roce 1966 vydal desku v angličtině, a sice The Golden Voice of Prague. Oblíbenějším než v Americe se ale stal v Německu a Rakousku. Polydor mu vydal nahrávky Weisst du wohin (Krásné je žít) nebo Bist du das Glück (Pošli to dál) a díky tomu se dostal do německé hitparády a obsadil 33. místo.
V Německu dokonce tři měsíce žil. Komerční úspěch v západním Německu jasně signalizoval, že Gott bude přinášet komunistickému státu cenné valuty, a tak si ho režim hýčkal a žádal jeho návrat...

Šťastné i těžké doby
Rok 1973 byl pro Karla Gotta mimořádně šťastný, narodilo se mu první dítě, dcera Dominika, a získal vlastní televizní pořad Zpívá Karel Gott. Do kin navíc vstoupila oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku, kde zpívá dnes už notoricky známou píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Film se stal hitem nejen v Československu, ale i v Německu, čímž Gott potvrdil svou pozici u našich západních sousedů. Gott se objevil i v mnoha filmech – vidět jste ho mohli například ve snímcích Z pekla štěstí 2 nebo Dědictví aneb Kurvahošigutntag.
Sedmdesátá léta ale nebyla pro Karla Gotta jen obdobím štěstí a úspěchů. Musel čelit i politickým tlakům. Karel Gott se přidal k Antichartě a před televizními kamerami přednesl projev proti Chartě 77. Charta 77 byla prohlášení žádající komunistickou vládu, aby dodržovala lidská práva, k čemuž se předtím sama zavázala. Mezi jejími autory byli i budoucí první český prezident Václav Havel. Přestože ho mnozí za Antichartu odmítali, osmdesátá léta přinesla Gottovi další hity i výstavy obrazů, které maloval odjakživa.

Karel Gott: Pokaždé
Kdo by čekal, že rok 1989 a politický převrat ublíží kariéře Karla Gotta, pletl by se. K překvapení mnohých přišel na pražskou demonstraci proti režimu a postavil se vedle disidentů a symbolu antikomunismu Karla Kryla a zazpíval po jeho boku státní hymnu. S Františkem Janečkem pak v devadesátých letech založili agenturu GOJA. Devadesátá léta pak Gott korunoval výjezdy do Číny a Spojených arabských emirátů. I přelom milénia Karel Gott zvládl úspěšně. Roku 2002 vydal desku Pokaždé, která se v ČR stala nejprodávanějším albem roku.
Slavia chce uctít Gottovu památku, čeká na souhlas UEFA. Vzpomínku chystá i Plzeň
Kvůli zdravotním potížím musel Karel Gott v posledních letech zrušit několik vystoupení. Na poslední koncertní turné vyjel v roce 2018, kdy vydal i poslední studiovou desku Ta pravá.

Gott za dlouhá léta posbíral 42 Slavíků, titul národního umělce, Zlatou jehlu Polydoru, dva Zlaté klíče festivalu Intervize, zlatou a bronzovou Bratislavskou lyru, Stříbrného a Bronzového lva rádia Luxembourg, Zlatou harfu ve Stuttgartu, Trophée nationale na přehlídce MIDEM v Cannes, cenu Třešňové květiny na festivalu v Tokiu a množství zlatých a platinových desek. V roce 2009 završil svou sbírku ocenění, když obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy I. stupně.

Rodina Karla Gotta
Karel Gott byl celý život známý svůdník. Jeho životem prošly stovky nádherných žen, ale vzal si jen jedinou, a to zdravotní sestru Ivanu (za svobodna Macháčkovou), se kterou byl do konce svého života. Spolu měli dvě dcery – Charlotte Ellu a Nelly. Na holky byl Karel Gott vůbec odborník – z předchozích vztahů měl ještě dvě dcery – Dominiku a Lucii, díky nimž má i dvě vnoučata.

Zdravotní stav Karla Gotta
Roku 2005 podstoupil Karel Gott na klinice v Mnichově totální endoprotézu pravé kyčle, v roce 2010 si nechal operovat bolavou páteř. V roce 2015 Gottova rodina oznámila, že nejslavnější zpěvák trpí rakovinou mízních uzlin. Gott podstoupil náročnou chemoterapii a v únoru roku 2016 oznámil, že léčba zabrala a rakovinu porazil.

Kultura
Byla s ním legrace a nestěžoval si, vzpomínají na Gotta čeští umělci
Jen pár měsíců poté nicméně podstoupil plánovanou operaci dutiny břišní, na podzim pak operaci ploténky. Koncem roku 2016 pak zpěvák prodělal zápal plic a přidaly se další komplikace. V únoru 2017 Gotta postihla akutní střevní neprůchodnost a musel být ihned operován.
V posledních dvou letech navíc Karel Gott prodělal celou řadu viróz a často trpěl záněty horních cest dýchacích. V listopadu 2018 ležel v nemocnici s akutním respiračním onemocněním. Na nemocničním lůžku skončil také v červenci 2019, kdy ho postihl akutní zápal plic. 12. září 2019 řekl deníku Blesk, že trpí akutní leukemií a podstupuje léčbu ve Všeobecné nemocnici v Praze. Nemoci 1. října podlehl.

Letos v květnu zpěvák Karel Gott nazpíval duet se svou dcerou Charlotte Ellou s názvem Srdce nehasnou. Několikanásobný Zlatý slavík za svou desítky let trvající kariéru zažil mnoho, ale toto jistě považoval za jeden ze svých největších úspěchů.

Jedno je jisté – pro vás česká srdce nehasnou, pane Karle Gotte.
Novinky
© Wahlgrenis 02.10.2019

Kvůli Gottově úmrtí se sejde vláda, projedná státní pohřeb a smutek
Dnes 11:08 • Aktualizováno 13:56
Premiér Andrej Babiš (ANO) v souvislosti s úmrtím Karla Gotta navrhne vládě, aby Česká republika vypravila zpěvákovi státní pohřeb v katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Vláda se kvůli tomu sejde mimořádně ve středu ve čtyři hodiny odpoledne. Státní pohřeb podporuje i prezident Miloš Zeman.
„Navrhnu vládě, aby se uskutečnil státní pohřeb v katedrále svatého Víta. Myslím, že by si pan Gott zasloužil, aby se s ním lidé mohli takto rozloučit,“ řekl Babiš.
Podle premiéra bude nutné domluvit se s rodinou na datu pohřbu. Den posledního rozloučení by měl podle Babiše být dnem státního smutku. I to vláda ve středu projedná.
Premiér, který je podle svých slov v kontaktu s nejbližším okolím zesnulého, „dostal příslib“, že manželka Ivana Gottová bude s uspořádáním státního pohřbu ráda souhlasit.
Stejnou iniciativu souběžně zorganizoval i ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Toho ještě před jednáním kabinetu čeká setkání s člověkem, který bude s pověřením rodiny jednat o možné podobě státního pohřbu. „Budeme jednat o tom, jak by měl pohřeb vypadat,” řekl ministr.

Uspořádání státního pohřbu má podporu i u prezidenta Miloše Zemana. Ten podle mluvčího „plně podporuje návrh vypravit Mistru Karlu Gottovi státní pohřeb v Katedrále a vyhlásit v tento den státní smutek”.

Zemřel Karel Gott
Gott zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. V polovině září oznámil, že trpí akutní leukemií a ambulantně se léčí.
Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek.

Státní pohřeb Česká republika naposledy uspořádala po úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla v roce 2011. Tehdy byl rovněž od 21. do 23. prosince vyhlášen státní smutek, během něhož byly vlajky vyvěšeny na půl žerdi.
Státní pohřeb má přesně naplánovaný průběh, který vedle rodiny koordinují i nejvyšší ústavní činitelé. Bývá obvykle doprovázen vyhlášením státního smutku a jeho součástí bývají i vystavení rakve, smuteční průvod, případně vojenské pocty.
V bývalém Československu je tradice státních pohřbů spojena především s bývalými prezidenty.
Novinky, ČTK
© Wahlgrenis 02.10.2019

Smrt Karla Gotta zasáhla Německo, Rakousko i Slovensko
Dnes 11:28 • Aktualizováno 13:03
Úmrtí Karla Gotta věnují velkou pozornost i v Německu, kde měl značnou posluchačskou základnu a kde mu vycházela alba u značky Polydor, a v Rakousku stejně jako na Slovensku.
Servery týdeníku Focus a deníku Bild citují vyjádření Gottovy manželky: „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera (v úterý), krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott.“
Pak už připomínají největší Gottovy úspěchy na německé scéně, zejména píseň Biene Maja (Včelka Maja), kterou si podle Bildu v roce 1977 získal srdce mladých televizních diváků, když se svým nezapomenutelným slovanským přízvukem zpíval "malá uličnice včelka Mája".
Bild připomíná, že se mu říkalo mistře, a zmiňuje i další hity, jako jsou Lady Carneval z roku 1969, o rok mladší Einmal um die ganze Welt (Hej, hej baby) nebo Babičku z roku 1979 a duet s Darinkou Rolincovou Fang das Licht (Zvonky štěstí). „V Karlu Gottovi zemřel velký tenorista a zpěvák populární hudby,“ konstatuje Bild.
Německá média také připomínají, že Gott prodal za šedesátiletou kariéru více než 50 milionů nosičů, a zmiňují i jeho poslední vystoupení a akce, které se kvůli nemoci neuskutečnily.
Rakouský bulvární Kurier připomíná, že byl nejen zlatým hlasem z Prahy, ale také Sinatrou Východu. Dodal, že podobně jako Barbra Streisandová nebo právě Sinatra vydržel na scéně celá desetiletí. Zmiňuje také, že v roce 1968 reprezentoval Rakousko v soutěži Eurovize s písní Tausend Fenster, kterou složil Udo Jürgens, a skončil 13. ze sedmnácti.
V Německu a Rakousku byl Gott hvězdou, k čemuž přispěly v závěru šedesátých let nahrávky Weisst du wohin (Krásné je žít) a Bist du das Glück (Pošli to dál), které se dostaly do německé hitparády. Polydor mu vydal německou desku Die goldene Stimme aus Prag (Zlatý hlas z Prahy). Hned poté natočil i další německou desku Weihnachten in der goldenen Stadt (Vánoce ve zlaté Praze).
Velkou popularitu mu přinesla oblíbená pohádka Tři oříšky pro Popelku, kde zpíval píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Film se stal hitem v Československu i v Německu, kde běžel pod názvem Drei Haselnüsse für Aschenbrödel.
O jeho smrti informuje také francouzská agentura AFP, která zmiňuje jeho další přezdívku božský Karel a zmiňuje, že většinou zpíval písně českých skladatelů, ale nazpíval také Pretty Woman od Roye Orbisona anebo Forever Young od Alphaville. Dodává též reakce českých politiků Miloše Zemana a Andreje Babiše i to, že Gott byl také malířem.
Agentura AP zase uvádí, že za celou svou kariéru natočil 300 desek, a zmiňuje, že „byl vzácným případem východoevropského populárního zpěváka, který se stal populární i na Západě“.
Ruská agentura TASS připomněla, že nazpíval přes 2000 písní, a zmiňuje, že v Sovětském svazu byla nejpopulárnější deska Karel Gott z roku 1977, které se prodalo 4,5 milionu kusů. Zmiňuje, že se také objevil ve třicítce filmů, hlavně v komediích, přičemž ve dvaceti hrál sám sebe.

Sbohem, maestro, řekl Pellegrini
Velkou pozornost smrti Gotta věnují na Slovensku, což ukazují titulky
Zemřel československý popový král Karel Gott (Denník N), Česko a Slovensko v slzách. Zemřel Karel Gott (tvnoviny.sk), Srdce zhaslo. Zemřel Karel Gott (noviny.sk) a Šokující zpráva z Česka: Zemřel legendární Karel Gott (topky.sk).
„Davy ho milovaly před sametovou revolucí, milovaly ho i po ní. I proto byl každoročně v anketě vyhlašován nejlepším zpěvákem. Mělo Česko ve své historii větší talent? Těžko,“ uvedl list Sme. V nekrologu napsal, že zpěvák měl vlažný postoj ke komunistickému režimu v někdejším Československu. „Zlatý slavík Gott sice přistupoval ke kompromisům, ale jeho hlasu se režim bál. Jeho popularita totiž výrazně převyšovala moc všech komunistů dohromady.“
Německá agentura DPA v profilu upozornila i na to, že Gott podepsal takzvanou antichartu zaměřenou proti hnutí za lidská práva Charta 77: „Všechno bylo prominuto, když se Gott 4. prosince 1989 během sametové revoluce – demokratického přerodu v Československu – objevil na jednom ze shromáždění.“
Slovenský premiér Peter Pellegrini uvedl: „Sbohem, maestro. Jeden z nejúžasnějších hlasů, který celá desetiletí vnášel radost do duší Čechů i Slováků, už nikdy nezazní. ,Božský Kája‘ byl fenoménem, který celé své působení pomáhal odpoutat se lidem od jejich běžných životních problémů a nabízel umění, kterému rozuměli a se kterým se dokázali ztotožnit. Sbohem, maestro, ať váš hlas zůstane navždy v srdcích lidí, kterým právem učaroval.“
Slavia chce uctít Gottovu památku, čeká na souhlas UEFA. Vzpomínku chystá i Plzeň
Jeho první zahraniční cesta vedla k nám, vzpomínají v Polsku
O Gottově úmrtí informovala také naprostá většina polských médií. „Byl největší hvězdou české populární hudby – zlatým hlasem z Prahy,“ uvedla polská televize TVN24. „Zemřel mimořádně skromný, zdvořilý a laskavý člověk,“ napsal ve velkém portrétu Karla Gotta portál Onet.pl.
„Mistr z Prahy začal být v Polsku populární už od roku 1964, kde si na festivalu populární hudby v Sopotech v polštině vyzpíval třetí cenu za písničku Kot Teofil (Kocour Teofil). Později v letech 1970, 1975, 1986 a 2006 přijel na tento festival už jako host a slavná hvězda,“ připomněl Onet.pl.
„Vystupoval ve všech státech Evropy a také v Japonsku, Austrálii, v Severní i Jižní Americe, ale jeho první zahraniční cesta začátkem 60. let směřovala do Polska, kde tehdy vystupoval s Jazzovým orchestrem Československého rozhlasu,“ připomněla Gazeta Wyborcza.
ivi, pm, Novinky, ČTK, Právo
© Wahlgrenis 02.10.2019

Vzpomínky na Karla Gotta (✝80): Truchlí expřítelkyně, Vondráčková, Bílá, Ztracený, Farna i Mareš
2. října 2019 11:27
Fanoušky a přátele Karla Gotta (✝80) zastihla ve středu dopoledne smutná zpráva. Nejslavnější český zpěvák 1. října před půlnocí podlehl rakovině. O tom, že bojuje s akutní leukémií, Gott fanouškům vzkázal teprve před měsícem.
Kolegové a přátelé všech generací na Mistra vzpomínají s láskou, jako na krále populární hudby, vzor pokory a profesionalismu, zmiňují jeho velký smysl pro humor, nadhled a vlídnost.
Slova došla moderátorům Liboru Boučkovi (38) i Leoši Marešovi (43), oba je s Gottem pojilo přátelství. Lucie Bílá (53) také zavzpomínala jen krátce: „Slova jsou zbytečná,“ napsala ke společnému snímku.
„Nikdy nezapomenu.... Díky za všechno a šťastnou cestu do hudebního nebe, kde hned zaujmeš to nejvyšší místo.. Jsi jediný a skutečný král naší populární hudby... To se ani dneškem nemění... Sbohem...“ loučil se Marek Ztracený (34).
„Budete obrovsky chybět. Nám všem,“ smutnila Lucie Vondráčková (39).
„To je strašně smutná zpráva. Všude kolem zní dnes obzvlášť jeho písně. Děkuju za rady, vždy hezká přijetí, nadhled a dávku humoru u vás doma, když jsme cvičili duet na Vaši vyprodanou arenu, Mistře, nikdy nezapomenu, jakým vzorem pokory a profesionalismu jste byl. Bylo mi ctí Vás poznat, zpívat s Vámi i Vám,“ napsala Ewa Farna (26) a Gottově rodině vyjádřila upřímnou soustrast.
„Karlův odchod mě hluboce zasáhnul. Byl to jedinečný zpěvák, chytrý a pozitivně naladěný muž, kolega, kamarád... Budu na něj vzpomínat s hlubokou úctou. Díky jeho krásným písním tu bude s námi stále,“ napsala Super.cz Leona Machálková (52).
„Navždy zůstaneš v mém srdci. Děkuji za to, že jsem s Tebou mohla zpívat, za to, že jsi mě provázel celým životem. Děkuji Ti za přátelství. Nikdy nezapomenu. Upřímnou soustrast Ivanko, holčičky,“ vzkázala Ilona Csáková (49).
Jako jedna z prvních na smutnou zprávu reagovala také zpěvákova bývalá přítelkyně Alice Kovácsová. Na sociální síti sdílela citát Platóna: „Nikdo neví, co je smrt, a přece se jí všichni bojí, jako by uznávali, že je největším zlem, třeba je pro člověka největším dobrem.“
Zdroj
© Wahlgrenis 02.10.2019

Mila Wahlgrenis,
dlouho jsem se neozvala, ale dnes na Tebe stale myslim.
Umrel Karel Gott.
Pamatuji si, jak jsme v zari 2012 mely obe na tvem sezeni stejny pocit, ze Karel Gott se nam zda nejaky unaveny a mel by vice odpocivat...
Za tri roky u nej propukla nemoc.
Nevim, ale od pondeli jsem citila, ze se neco deje.
A v utery (1. 10.) jsem mela cely den spatny, neustale slzy v ocich.
Byly dva takove tezke dny, aspon tak jsem to vnimala.
Dnes prisla smutna zprava.
Odesel clovek, ktery mi provazel vice mene mym zivotem.
Myslim na jeho dve krasne dcerky, jsou jeste male...
Zapalila jsem svicku, asi to dnes udelalo hodne lidi...
Wahl, mej se krasne a hodne zdravi preji
Milena 02.10.2019

Milá Mileno,
děkuji.
Přesně si pamatuji na tuhle rozpravu, kterou zmiňuješ.
Přesně vidím ten den, to odpoledne, kdy jdeme společně k místu, kde máš zaparkované auto.
Praha, Žižkov...
Mnoho se mi toho od chvíle, kdy ke mně ta jednoznačná a nezvratná informace o konci života Karla Gotta dorazila, honí hlavou.
Mnohokrát jsem s ním mluvila, mnohokrát jsem s ním telefonovala, jednou jsem letěla stejným letadlem jako on do Moskvy, víckrát jsem byla na jeho koncertech.
Začalo to už na gymnáziu, kdy ještě Honza Adam (jeho pozdější tajemník) pro nás sháněl lístky na vánoční koncerty v Lucerně.
Snad někdy z téhle doby jsem měla od něho podpis v památníčku.
A také plakát ve skříňce v pokoji - takový ten modro-růžový s tím jeho typickým zasněným pohledem.
Bylo toho moc, co jsem s písněmi Karla Gotta prožila.
A vím, že nejsem sama.
Nechci sem psát žádná patetická vyznání, on by to tak nechtěl.
Musela jsem si ale vykreslit jeho magický ornament v okamžiku narození:



a v okamžiku smrti:



On sem byl skutečně poslán jako dar, dar pro nás z nebes.
Kdo z vás se v těchto kódech života orientujete, těm je to jistě jasné.

Jsem šťastná, že jsem mu mohla osobně poděkovat za všechno, hlavně za to, že mohu být součástí "doby Karla Gotta", jak jsem to tehdy definovala.
Mám jedinečnou vzpomínku:



KVĚTINOVÝ HOROSKOP WAHLGRENIS NA TÝDEN OD 26. 9. DO 2. 10. 2019:
Kopretina (22. 6. - 22. 7.) ... úmrtí Karla Gotta
Připadáte si zaskočeni událostmi, které se vás dotýkají. Z jedné strany jste jako beruška, která si ocitla na zádech, nemůžete se pohnout, jste jako v pasti, ale současně vnímáte, že je vaše srdce naladěné na nový směr. Trochu to připomíná rozcestník, kdy srdce ví, kterou cestou byste se měli vydat, ale rozum ukazuje jinam. Pokud si v životě zvolíte boj, nedá se to dlouho zvládat. Už jste v tomto bojovém režimu dlouho, vaše srdce volá po změně. Tady se nemůžete ztratit. Minulost vás zbytečně tíží. Potřebujete se znovu nadechnout.

KVĚTINOVÝ HOROSKOP WAHLGRENIS NA TÝDEN OD 3. 10. DO 9. 10. 2019:
Kopretina (22. 6. - 22. 7.)
Pokud bychom se nyní chtěli podívat na vaši osudovou cestu, tak to vypadá, jako byste právě teď došli nebo lépe řečeno doplahočili se na vrchol hory. Už dál cesta nevede, tak se to může jevit. Vy ale pokračujete dál, s klidem roztáhnete křídla a letíte. Je to přesný pocit – to, že nic není nemožné. Tyto dny pro vás znamenají absolutní zlom. Konec minulého, a současně vstup do jiné reality. Překročení vlastního stínu. Zázraky, které jste dosud nechávali někde daleko anebo jste je rychle vymetali z chalupy ven, teď mohou zůstat u vás a také vám mohou změnit život.

A ještě malá odbočka:
Je pouhou náhodou, že Charles Aznavour zemřel 1. 10. 2018 (ve věku 94 let, nar. 22. 5. 1924)?
© Wahlgrenis 03.10.2019

Veřejné rozloučení s Karlem Gottem bude 11. října na Žofíně
Dnes 18:50 – Praha
Veřejné rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, který zemřel v úterý před půlnocí, se bude konat v pátek 11. října v Paláci Žofín v Praze. Informovala o tom ve čtvrtek Gottova manželka Ivana. Zároveň upřesnila, že si přeje pohřeb se státními poctami, nikoliv státní pohřeb, který schválila vláda. Zádušní mše se pak bude sloužit v sobotu 12. října v katedrále svatého Víta a bude jen pro pozvané.
„Veřejnost bude moci přijít uctít památku mého muže v pátek 11. října od 8 do 22 hodin do Paláce Žofín na Slovanském ostrově,“ uvedla Gottová v prohlášení, v němž poděkovala za vyjádření soustrasti.
„Zároveň děkuji panu premiérovi a vládě za iniciativu spojenou s uspořádáním státního pohřbu. Po důkladné úvaze jsem se rozhodla pro pohřeb se státními poctami,“ napsala vdova po nejslavnějším českém zpěvákovi. Datum samotného pohřbu neupřesnila.
Vláda ve středu bezprostředně po oznámení jeho úmrtí rozhodla, že pokud s tím bude rodina souhlasit, Česko se s Gottem rozloučí státním pohřbem, na jehož datum připadne i státní smutek. Později ale premiér Andrej Babiš (ANO) mírnil prvotní slova o státním pohřbu, který je vyhrazen exprezidentům a zahrnuje účast armády, a hovořil o pohřbu se státními poctami.
Babiš couvl, státní pohřeb nebude. Gotta pohřbí jen se státními poctami
„V souladu s vůlí mého manžela a po předchozím jednání s Arcibiskupstvím pražským se bude konat zádušní mše a bude ji sloužit Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský,“ informovala dále Gottová. Mše, která bude jen pro zvané, se uskuteční v sobotu 12. října od 11 hodin ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě.
Novinky
© Wahlgrenis 03.10.2019

Gottův tajemník Jan Adam: Hrozně mu ubližovaly mobily! Sundával jsem mu i ponožky
3. října 2019 ● 20:07
Obdivoval ho od dětství jako fanoušek a nakonec se mu poštěstilo s ním několik let spolupracovat jako jeho tajemník. Jan Adam (55) vedl svého času Gottovi agendu, spolupracoval na dramaturgii jeho koncertů i cédéček, byl jeho stínem, kamkoliv se hnul. Jak na svůj idol vzpomínal ve studiu Blesku?
Adam na Gotta vzpomíná nejen jako na kamaráda, ale hlavně na obrovského profesionála, který by se pro příznivce rozkrájel. „Miloval svoje publikum, pro něj by se rozdal. Býval po koncertě vyčerpaný tak, že jsem mu pomáhal sundavat boty, vysvléci se z kalhot, ale ani tehdy neodmítl autogramiádu. Říkal, že to těm lidem nemůže udělat," prozradil Adam v živém vysílání Blesku.
Gottova oddanost lidem si však vybírala i svou daň. „Pr**er byl, že když nastoupily mobily, lidé přestali chtít podpis a chtěli společnou fotku. Což strašně prodloužilo jeho autogramiády. Vždy musel vstát, potřást si s tím člověkem rukou, vyfotit se, zase si sednout," říká Adam s tím, že zpěváka to neskutečně zmáhalo.
V posledních letech s tím proto musel přestat. „Při posledním turné už se toto muselo zrušit a bylo na mně, abych to těm lidem řekl. Neskutečně mi za to spílali. Ale nevadilo mi to. Dělal jsem to pro Karla," dodává Gottův někdejší blízký spolupracovník.
Zdroj
© Wahlgrenis 04.10.2019

Milá Wahl,
úmrtí Karla Gotta zasáhlo (jak se dalo předpokládat) velkou část populace a nejen
v Čechách.
Veškerá média trhají rekordy ve skloňování jeho jména.
Hodně informací o něm bylo známo i opakováno ještě za jeho života, ale mnoho zajímavých postřehů a vysvětlení pustil on sám až během svých posledních narozenin anebo vyplynuly z dokumentů a rozhovorů s lidmi z showbusinessu po jeho smrti.
Některé falešné nebo podjaté zprávy byly uvedeny na pravou míru po úterním poledni počínaje.
Každý, kdo chce, si může z jeho počinů vybrat pro svou cestu to, co potřebuje, co s ním souzní, co ho inspiruje a co chce jako štafetu předávat dál.
A není toho málo.
Je pravda, že i já jsem se v úterý ráno probudila s pocitem, který byl zvláštně smutnosváteční bez vzpomínky na jakýkoliv útržek snu.
Netušila jsem, z čeho pramení.
Ten pocit ve mně přebývá stále, ačkoliv jsem Karlovi přála vysvobození z bolesti a utrpení.
Po zdravotní stránce ho od roku 2015 stihlo mnoho, jedna operace střídala druhou prokládaná virózami a stále oslabenější imunitou.
Přesto do posledních chvil toužil a měl chuť tvořit a tvořil.
Nádherně naplněný život, který si tak vysnil.
Rozdával radost, bavil druhé a bylo to pro něj naprosto přirozené jako dýchání.
Nehledě na osobní pohodlí.
Být tu pro druhé v tom nejlepším slova smyslu.
Jsem přesvědčená, že věděl, že jeho „dávání“ má přesah...
O věcech přemýšlel, spoustu věcí cítil, měl výtečnou intuici, kterou poslouchal a spoléhal na ni.
V jeho vystoupeních se snoubila něha s harmonií a krásou, která dělala útulno v duši, nádherný pocit, který vléval slzy lásky do očí.
Jeho hlas léčil a jeho zpěv otvíral srdce někdy až na dřeň, pokud se to dá tak nazvat.
Karle, přeji vám šťastnou cestu a děkuji, že mě Vaše písně provázely od mého narození do dnešních dní a provázet budou i nadále.
Děkuji za mnoho krásných pocitů, které mám uchované a mohu si je kdykoliv vyvolat.
Věřím, že Vaše rozdaná láska se k Vám vrací i teď v těchto dnech.
Mé myšlenky nejsou uspořádané, jdou ven tak, jak přicházejí, ale ven musí.
Děkuji...
S láskou, pokorou a úctou
Jana F 04.10.2019

Wahl,
víš, mne sv. Zdislava tak "uchvátila", rozdala se lidem.
Ve filmu byla obnažena realita, jak sama trpěla.
Musela jsem si pořídit i knihu a když jsem se dověděla, že umřel KG, držela jsem knihu v ruce o Zdislavě a došlo mi, že on byl jako Zdislava ......
A teď, když čtu, že mu po koncertech pan Adam pomáhal sundávat ponožky ..... ach.
Přijímám, přesto mne stále ohromuji spojitosti nadpozemské, nevyslovené a přesto čitelné.
Možná už i rozumím paní Ivaně, že ho chtěla chránit, neb jistě to muselo být náročné být přítomna odvrácené straně.
Teď jsem četla, že i "jeho strom lípa" vysazený v obci, kam jezdil na hrob rodičů, chřadne.
Je tam i jiní lípa a ta je zelená.
Je již na druhé straně, určitě svou ženu a dcery neopustí.
Pláču Wahlgrenis .... i Tebe vnímám tak silně.
Jsem asi v jiném režimu.
Děkuji moc
A hezké ráno
Rosé 04.10.2019

Milá Wahlgrenis,
četla jsem Tvůj příspěvek ke vzpomínkám na Karla Gotta.
Ano, brečela jsem, byla to persona mého celého života, mámy a táty, dětství, mládí, prostě patřil do našich životů.
A taky je pravda, že to všechno jsem si uvědomila, až když odešel.
Vůbec nechápu, že mě to tak moc zasáhlo.
Úplně mě to zaskočilo.
Přitom nikdy jsem ho neviděla naživo.
Nikdy nebyla na jeho koncertě, jeho muzika nebyla můj šálek kávy.
Jako by s ním ale odcházelo všechno dobré, slušní lidé....
"Vypíchla" jsi jeho květinový horoskop....
A já myslím i na jeho ženu a dcery a jestli se nepletu, Ivana G. je narozená 20.1. Koukala jsi na na její Keltský horoskop?
12. 1. - 24. 1. JILM – ctižádostivý, oddaný
Jste pod obrovským tlakem. Vnímáte, že byste se pod hlavičkou jistých vyšších cílů měli změnit. Možná je tady záměr partnera nebo nadřízených. To, jací jste, se někomu nezamlouvá, ovšem ten proces, kterým byste měli projít, je pro vás nerealizovatelný. Chcete zůstat sami sebou. Vnímáte nejspíš, že se vaše cesty budou muset rozejít. Další spolupráce za těchto podmínek není možné. Chystá se velká změna, pukají skály. Bylo by dobré tohle místo opustit, máte-li se zachránit.
Až mě mrazí...
Hezký den
Rozárka 04.10.2019

Na Žofíně se čeká až sto tisíc Gottových fanoušků
Dnes 11:35 – Praha
Příští pátek 11. října, kdy bude na Žofíně na Slovanském ostrově vystavena rakev s ostatky Karla Gotta, nebude v centru Prahy k hnutí. Lidé se budou moci přijít rozloučit s oblíbeným zpěvákem od osmi hodin ráno do desíti večer.
Obchodní ředitel paláce Žofín Petr Denk očekává nával lidí a s tím i spojené uzavírky blízkého okolí.

Na Matušku 10 tisíc
„Když tu bylo rozloučení s Waldemarem Matuškou, přišlo přes 10 tisíc osob, teď jich čekáme mnohem víc. Jsou velké ohlasy. Přijedou lidé z Česka i ze zahraničí. Nikdo neodhadne kolik, možná 50 nebo i 100 tisíc lidí,“ řekl Právu Denk.
O rozloučení s Gottem je enormní zájem už nyní, před jeho vilou Na Bertramce lidé ze svíček a květin utvořili do včerejška koberec velký desítky čtverečních metrů.
Exprezidentu Václavu Havlovi v roce 2011 ve Vladislavském sále postupně vzdalo poctu nejméně 35 tisíc lidí a přes deset tisíc lidí šlo v průvodu Prahou za jeho rakví.
Předloni fanoušci zpěvačky Věry Špinarové proudili do smuteční síně krematoria ve Slezské Ostravě v několikasetmetrové frontě po čtyři hodiny, podle odhadu městské policie jich bylo 40 tisíc.

Kde spočine, se zatím neví
Jak se v Praze omezí doprava, bude jasnější příští týden, až po dohodě Úřadu vlády, který rozloučení s Gottem ve spolupráci s rodinou organizuje, a pražského magistrátu s policií.
„Budeme to muset koordinovat s akcemi Signal festivalu,“ upozornil Právo Tadeáš Provazník z pražského magistrátu. Při tradičním festivalu světel se v ulicích Prahy pohybují statisíce lidí.
Premiér Andrej Babiš v pátek oznámil, že vláda vyhlásí státní smutek v sobotu 12. října, kdy proběhne od 11 hodin zádušní mše v katedrále svatého Víta.
Také předseda vlády očekává, že na pohřeb přijdou zástupy. „Na Úřadu vlády vyjednáváme konkrétní realizaci pohřbu, který bude velice logisticky náročný, protože zájem veřejnosti je obrovský,“ řekl v pátek Babiš.
Státní smutek za Gotta bude příští sobotu. Jisté jsou jen vlajky na půl žerdi
Původně vláda zamýšlela uspořádat zpěvákovi státní pohřeb, ale manželka Ivana Gottová se nakonec rozhodla pro pohřeb se státními poctami. To znamená, že ceremoniál bude méně oficiální.
Na Žofíně bude na katafalku umístěna rakev, kolem ní bude zřejmě stát čestná vojenská stráž. Ministerstvo obrany je připraveno vojáky vyslat, ale zatím nedostalo instrukce.
„Jsme připraveni se do toho zapojit. Čestná stráž bude z pražské posádky, která většinou jezdí na pohřby po celé republice,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.
Otázkou zůstává, kde bude Karel Gott pochován. Rodina tuto informaci ještě nezveřejnila. „Pokud bude nějaká aktuální informace, kterou by manželka pana Gotta potřebovala sdělit veřejnosti, objeví se pouze na oficiálních stránkách Karla Gotta www.karelgott.com,“ řekla v pátek Gottova mluvčí Aneta Stolzová.
Variant je několik. Zpěvákovy ostatky mohou spočinout na hřbitově v Újezdě u Svatého Kříže na Rokycansku, kde leží i Gottovi rodiče, nebo na některém hřbitově v Praze.

Mši bude sloužit Duka
Státní smutek podle zákona o užívání státních symbolů znamená, že státní vlajky na úředních a veřejných budovách nebo na stožárech před nimi budou vyvěšeny na půl žerdi. Totéž vláda doporučila starostům, primátorům a hejtmanům pro budovy v jejich správě.
Zřejmě také bude vyhlášena minuta ticha, jako tomu bylo při státním smutku při pohřbu Václava Havla.
Dříve bývala v den smutku zrušena i divadelní představení, společenské akce nebo sportovní utkání. Ale to bude na rozhodnutí každého. Ještě do roku 2017 musely v den státního smutku zavírat kasina a herny, ale po změně zákona to po hazardních společnostech nikdo nemůže požadovat.

Mše pro pozvané
Na sobotní zádušní mši ve svatém Vítu budou moci přijít pouze pozvaní hosté. Celebrovat ji bude kardinál Dominik Duka. Ten se v neděli vrací ze Santiaga de Compostela ze setkání evropských biskupů.
Na svůj twitter Duka napsal, že ho o zádušní mši v katedrále, při které se pozůstalí loučí se zemřelým a modlí se za spásu jeho duše, požádala Ivana Gottová při jejich prvním rozhovoru po skonu jejího muže.
„Rád její prosbě vyhovím a prosím také ostatní o modlitbu za zemřelého Karla Gotta a celou jeho rodinu,“ uvedl Duka.
Kardinál ve Svatovítském chrámu sloužil zádušní mše například během posledního rozloučení s Václavem Havlem v prosinci 2011 nebo při pohřbu svého předchůdce Miloslava Vlka v březnu 2017.
dan, trj, Právo
© Wahlgrenis 05.10.2019

Úřad vlády Gottův pohřeb koordinuje s policií i armádou
Dnes 16:27
Úřad vlády spolupracuje při přípravách posledního rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem, jemuž kabinet vystrojí pohřeb se státními poctami, s policií i armádou. Jak přesně bude pohřeb probíhat, to premiér Andrej Babiš (ANO) zatím neví. Babiš to v sobotu řekl v Polsku, kde se účastní pohřbu někdejšího disidenta Kornela Morawieckého.
„Detaily nemám, dělají to kolegové. Nejdůležitější je (Gottova) rodina, respektujeme přání rodiny,” uvedl Babiš. Zveřejňování informací ohledně pohřbu si vyhradila zpěvákova rodina, chystá se je umisťovat na Gottovy webové stránky.
Podle Babiše je na úřadu vlády tým, který spolupracuje s policií i armádou. „Protože se očekává obrovský zájem občanů, protože pan Karel Gott byl pro nás a naši historii jeden z největších Čechů, takže určitě přijde spousta lidí,” uvedl premiér.
Vláda na den Gottova pohřbu vyhlásila státní smutek. Umělcův pohřeb se podle rozhodnutí kabinetu měl odehrát jako státní, nakonec se podle přání rodiny uskuteční se státními poctami včetně zádušní mše v katedrále svatého Víta.
Poslední rozloučení s Gottem pro veřejnost se bude konat v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Zádušní mše následující den od 11:00 bude pro pozvané hosty.
Karel Gott zemřel v úterý 1. října po těžké nemoci, bylo mu 80 let. Jeho úmrtí si v posledních dnech všímala řada zahraničních médií, zejména ta ze sousedních zemí, ale i třeba z Ruska, kde byl nesmírně oblíbený.
V pátek o něm nekrolog přinesl i americký list The New York Times. O Gottovi se v něm píše jako o hezounovi s expresivním tenorem, který zpíval kromě češtiny také v angličtině, ruštině, francouzštině a němčině. Autor článku připomíná jeho kariéru za normalizace, četná ocenění, jakých se mu dostalo, i třeba to, že letos v létě byla k příležitosti zpěvákových 80. narozenin vydána pamětní eurobankovka.
„Tato bankovka s nominální hodnotou nula eur je v naší zemi obrovským fenoménem, stejně jako Karel Gott,” citují The New York Times jednoho z Gottových fanoušků.
Novinky, ČTK
© Wahlgrenis 05.10.2019

Všechno už jsme přežili...
Byla tady divná doba, nečas, kdy nám vládl Petr Nečas.
Ale šlo to přežít, byl tady pořád s námi "bůh", Gott.
Byly tady písně, které jsme si s ním mohli zpívat.
"Dokud se zpívá, ještě se neumřelo," ano, to známe.
Jenže teď je okamžik, kdy "se umřelo"...
Kdo nám bude zpívat a kdo nás bude vracet do naděje, že žít tady a teď má smysl?
Něco moc důležitého s odchodem Karla Gotta z našich životů odešlo s ním.
Naděje.
Optimismus.
Jistota.
Byl jistotou, která trvá a nikdy nekončí.
Najednou je tady prázdno.
Ano, sice budou dál znít jeho nesmrtelné hity, ale on u toho už nebude...
Nic nebude jako dřív.
Začíná nám doba "po Gottovi".
Bude nám chybět.
To prázdné místo po něm bude křičet.
Přála bych si, aby malý kousek z duše Karla Gotta vstoupil do každého z nás, abychom umožnili žít mu v našich srdcích nadále.
Byl kladným hrdinou této doby, o tom není pochyb.
Měli bychom se alespoň pokusit nést dál jeho pochodeň.
Každý tak, jak to dokáže, není třeba porovnávat, kdo víc a kdo jen trochu...
Je to tichá výzva.
Začněme u sebe, třeba pak časem zjistíme, že bůh (Gott) chodí po světě a mluví občas i vašimi ústy.
Bude tak s námi pořád...
Nic nekončí.
© Wahlgrenis 06.10.2019

Zeman udělí Gottovi Řád bílého lva. Naznačil, že vyznamená Klause
6. 10. 2019, 18:11 • Aktualizováno 6. 10. 2019, 18:29
Prezident Miloš Zeman udělí Karlu Gottovi Řád bílého lva prvního stupně in memoriam. Ovšem až příští rok. Letos nechce rodinu krátce po úmrtí zpěváka vystavovat této ceremonii. Zeman to uvedl v rozhovoru pro Frekvenci 1. Naznačil také, že mezi vyznamenanými letos bude i exprezident Václav Klaus.
K vyznamenání Karla Gotta řekl: „Letos mu ho neudělím, protože rodina zažívá bolest nad ztrátou a kdyby byla krátce po pohřbu vystavena ceremonii ve Vladislavském sále, nebylo by to vhodné,” řekl Zeman.
Řekl také, že pokud bude pozván na rozloučení s Karlem Gottem do katedrály svatého Víta, určitě přijde. Zádušní mše se uskuteční příští sobotu a bude ji sloužit kardinál Dominik Duka.
Na tento den je vyhlášen i státní smutek.

Zeman také naznačil, že letos vyznamená i exprezidenta Václava Klause. Řekl to při odpovědi na otázku jedné z posluchaček, zda by neměl napravit stav, kdy má zesnulý prezident Václav Havel dvě vyznamenání a Václav Klaus nikoliv. „Posluchačka je přímo věštkyně. Neměl bych to uvádět, ale stane se tak 28. října.”

Novinky
© Wahlgrenis 06.10.2019

Na Gottově pohřbu zazpívá Štefan Margita či Lucie Bílá
Dnes 18:43 – Praha
Na zádušní mši za Karla Gotta, kterou bude 12. října v katedrále sv. Víta sloužit arcibiskup Dominik Duka, zazpívá tenorista Štefan Margita spolu s Evou Urbanovou či zpěvačka Lucie Bílá.
Pro Margitu bude vystoupení velkou poctou. S Urbanovou zazpívá skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka. „Je to veliká zodpovědnost a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněji,” řekl v pondělí světově uznávaný pěvec.
Deník Aha! uvedl, že operní pěvce Margitu a Urbanovou stejně jako zpěvačku Lucii Bílou o vystoupení požádala osobně Ivana Gottová. „Na přání rodiny zazpíváme skladby schválené vedením katedrály. Oni nám řekli, co se vůbec smí zpívat v katedrále sv. Víta. Ten seznam je striktně určený, mezi takové skladby patří také Ave Maria Franze Schuberta, kterou na obřadu zazpívá Lucie Bílá,” dodal Margita.
Během pohřebního obřadu v katedrále by u rakve s ostatky Gotta měli stát vojáci. Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek řekl, že armáda předpokládá účast vojáků čestné stráže.
Pražské arcibiskupství v pondělí na svém webu uvedlo, že účast na pohřební mši za Gotta je možná na přání rodiny pouze na pozvánky. „Distribuci pozvánek zajišťuje ve spolupráci rodina Karla Gotta s Úřadem vlády ČR. Další organizační informace budou zveřejněny po přípravě potřebných opatření v tiskovém prohlášení,” uvedlo arcibiskupství.
Panis angelicus je předposlední slokou kostelní písně Sacris solemniis, kterou napsal svatý Tomáš Akvinský. Z její části vytvořil v roce 1872 francouzský skladatel César Franck skladbu pro tenor, harfu, violoncello a varhany. Gott tuto skladbu v roce 1993 nazpíval s Ladislavem Křížkem, k nahrávání společného duetu zpěváky inspirovala verze Luciana Pavarottiho a Stinga.
O vystoupení v katedrále sv. Víta podle Aha! uvažují také Felix Slováček a Gottův kapelník Pavel Větrovec, kteří by rádi zahráli nějakou z jeho písniček. Vzhledem k pravidlům hudební produkce v katedrále však s povolením příliš nepočítají.
Rozloučení se zpěvákem, který zemřel po těžké nemoci v úterý 1. října, se uskuteční nejprve v pátek 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.

ČTK
© Wahlgrenis 07.10.2019

Sousedé Karla Gotta v obležení tisíců svíček. Tady se to pro pietu nehodí, vzkazují
Dnes 16:03 – Praha
Sousedé Karla Gotta na pražské Bertramce jsou v obležení svíček a kytic a téměř se nemohou dostat z domu. Tisíce svíček přibyly poté, co o víkendu před Gottův dům proudily davy lidí, aby uctily zpěvákovu památku. Ačkoliv se podle sousedů místo před domem pro pietu nehodí, respektují to. Zpěváka měli rádi a byl to podle nich slušný člověk. TSK plánuje svíčky v pondělí uklidit.
„Karla jsme znali. Byl to velice slušný člověk a každého zdravil. Pieta by ale měla být někde úplně jinde,” řekl Novinkám zpěvákův soused.
Pietní místo před domem na smíchovské Bertramce vytvořili obdivovatelé a fanoušci zpěváka spontánně po jeho úmrtí minulý týden. Od minulé středy sem tak proudí stovky lidí, kteří chtějí na zpěváka zavzpomínat.
„Zájem je celodenní a celonoční. V sobotu tady chodily dokonce průvody,” dodal soused.
Postupně se ale z tisíců svíček stává komplikace pro Gottovy sousedy. Nemohou před domem zaparkovat a jen těžko projdou až domů.
„Děkujeme za policejní hlídky, které drží koridor, aby se vůbec dalo projít,” řekl Novinkám další ze sousedů, který si ale nepřál mluvit na kameru. Lidé se také bojí, aby ze svíček nevznikl požár.

Mělo by to být jinde, ale respektujeme to
Většina z nich má ale pro pietu pochopení, ač to podle nich není úplně vhodné místo. „Nemyslím si, že je to vhodné místo pro pietu. Mělo by to být někde na hřbitově třeba. Je to horší s parkováním, ale respektujeme to. Lidé nedělají nepořádek,” řekl Novinkám další ze sousedů.
Obyvatelé Bertramky si budou moci oddechnout příští pondělí, kdy by měly být svíčky odstraněny. Technická správa komunikací (TSK) je připravena místo uklidit po posledním rozloučení se zpěvákem. Zároveň je připravena i svíčky uskladnit, stejně jako to pracovníci učinili v případě svíček na Václavském náměstí v prosinci 2011, kdy zemřel Václav Havel.
Rozloučení s Karlem Gottem proběhne v pátek 11. října na Žofíně od 8 do 22 hodin. V sobotu 12. října od 11 hodin dopoledne bude v katedrále svatého Víta sloužit pražský arcibiskup Duka zádušní mši, které se zúčastní pozvaní hosté.

ren, loš, Novinky
© Wahlgrenis 08.10.2019

Rozloučení s Gottem nabídne živě ČT, v ulicích budou velkoplošné obrazovky
Dnes 13:17 • Aktualizováno 18:01
Diváci České televize budou mít možnost vidět v přímém přenosu jak páteční rozloučení veřejnosti s Karlem Gottem na pražském Žofíně, tak i sobotní zádušní mši z katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Mši bude moci veřejnost sledovat i na velkoplošných obrazovkách.
V pátek se Karlu Gottovi bude téměř celý den věnovat stanice ČT 24. Vysílání ranního Studia 6 (5.59 až 10.00) i podvečerního Speciálu (17.33 až 18.28) přinese připomenutí jeho písniček, vzpomínky přátel či rozhovory s osobnostmi. Od 20.00 do 22.00 se diváci prostřednictvím kamer živě podívají do hlavního sálu pražského Žofína, kde bude zpěvákovi vzdávat poslední poctu veřejnost.
V sobotu od 10.30 do 12.30 odvysílá stanice ČT 24 přímý přenos zádušní mše z katedrály sv. Víta, ve které se pozvaní hosté naposledy rozloučí s naším nejoblíbenějším zpěvákem.
I televize Nova bude sledovat veškeré dění kolem posledního rozloučení s Karlem Gottem a plánuje přinášet v pátek i v sobotu na obrazovku speciální zpravodajství a vstupy. Prima zařadila na sobotu 12. října od 21.30 mimořádně reprízu talk show Jiřiny Bohdalové, ve které si herečka do jednoho dílu pořadu nazvaného Zrcadlo tvého života pozvala Karla Gotta.

K obrazovce přes hradní kontroly
V době sobotní mše, která bude jen pro vybrané hosty, budou na třetím nádvoří Pražského hradu a na Hradčanském náměstí umístěny velkoplošné obrazovky.
Přístup na nádvoří Hradu bude od 08:00 zajištěn výhradně z Hradčanského náměstí branou na čtvrtém nádvoří, kde jsou v současné době umístěny bezpečnostní kontroly. Lidé budou vpuštěni až do naplnění kapacity třetího nádvoří.
„Upozorňujeme, že z důvodu ochrany velkého počtu zúčastněných budou lidé procházet bezpečnostní kontrolou při vstupu do areálu Pražského hradu, kterou provádí Policie České republiky,“ informovala Gottova rodina.
Rodina zároveň poděkovala všem institucím za pomoc a spolupráci při přípravě posledního rozloučení.
Gott zemřel v úterý 1. října před půlnocí. Bylo mu 80 let. Podlehl akutní leukemii.

jp, Právo
© Wahlgrenis 08.10.2019

Babiš k rozloučení s Gottem: Na všechny se asi nedostane
Dnes 17:23 – Praha • Aktualizováno 17:35
Vláda v úterý upravila usnesení ohledně pohřbu Karla Gotta. Kabinet minulý týden schválil státní pohřeb, zpěváka ale nakonec pohřbí se státními poctami. Premiér Andrej Babiš (ANO) po úterním jednání vlády řekl, že se na rozloučení na Žofíně očekává obrovská účast a na všechny se možná nedostane.
„Ve velkém sále bude vystavena rakev se státními poctami, lidé se budou moct zapsat do kondolenční knihy. Očekáváme, že zájem bude obrovský. Máme obavu, že se na všechny zájemce vzhledem ke kapacitě nedostane, ale budeme se to snažit zvládnout,” řekl Babiš.
Poslední rozloučení se zpěvákem se bude konat v pátek 11. října od osmi hodin ráno do desáté večerní v paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze.
Palác Žofín avizoval, že je připraven v případě velkého zájmu rozloučení posunout i po 22. hodině, ani přesto se však nemusí dostat na všechny fanoušky. Babiš už v úterý řekl, že by mohlo dorazit až 300 tisíc lidí.
V sobotu proběhne zádušní mše pro pozvané hosty ve Svatovítské katedrále na Pražském hradě. Vláda na den Gottova pohřbu vyhlásila státní smutek.
„Veřejnost bude vše sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří Hradu,” doplnil Babiš.
Karel Gott zemřel po těžké nemoci v úterý 1. října. Fanoušci od té doby nosí k jeho vile na pražské Bertramce květiny a svíčky. Prezident Miloš Zeman uvedl, že zpěvákovi udělí Řád bílého lva prvního stupně in memoriam, bude to ovšem až příští rok.

zpe, Novinky
© Wahlgrenis 08.10.2019

Praha nabídla Gottově rodině, že na počest zpěváka nasvítí Petřínskou rozhlednu
6. 10. 2019, 12:06 • Aktualizováno 6. 10. 2019, 12:13
Hlavní město nabídlo rodině zesnulého zpěváka Karla Gotta, že by při nadcházejícím Signal festivalu nasvítilo na jeho počest Petřínskou rozhlednu zlatou barvou. Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) to v neděli uvedl v partii televize Prima, kde diskutoval s poslancem ANO Patrikem Nacherem.
„My jsme nabídli rodině, že bychom na památku Karla Gotta v čase festivalu rozsvítili Petřínskou rozhlednu zlatou barvou, momentálně čekáme na odpověď,” uvedl Hřib.
Festival videomappingu bude probíhat v metropoli od 10. do 13. října. V pátek 11. října se s Gottem bude loučit veřejnost na Žofíně, den na to se bude konat zádušní mše ve svatovítské katedrále.

Fontána či most
Hřib nechtěl předbíhat, jaká místa by mohla být po zesnulém zpěvákovi v Praze pojmenována.
„S rodinou vybereme místo, které bude nést jméno Karla Gotta. Je důležitý kontext, mělo by to být něco, co má vazbu k hudbě nebo ke zpěvu, je otázka vazby na Prahu 5, kde Karel Gott žil,“ uvedl Hřib na Primě.
„Je to nutné nejprve probrat s rodinou. Potom oznámíme výsledek. Mělo by být hotovo do konce října,“ dodal a připustil, že jedním z návrhů je např. i zpívající fontána.
Nacher namítl, že Gott nebyl jen zpěvákem, ale i silnou českou osobností. „On spojoval nejen generace, ale i lidi mimo ČR. Připomínají si ho lidé v zahraničí. On pomáhal i umělcům, kteří si nemohli vydělávat,“ připomněl.
Na jeho památku by se proto podle Nachera mohl pojmenovat most. „On spojoval lidi a spojoval je více než 60 let. Ale platí to, co řekl pan primátor. Nejprve je nutné dohodnout se s rodinou,“ dodal.

Čestné občanství nezíská
Čestné občanství Gott in memoriam od hlavního města nezíská. „Čestné občanství u nás v Praze bohužel nelze udělovat in memoriam. Ale pojmenování veřejného prostranství bude důstojnou připomínkou Karla Gotta. Karel Gott coby zlatý hlas z Prahy již má ocenění od Prahy, stříbrnou medaili,“ uvedl Hřib.
Nacher namítl, že by se ustanovení, podle kterého nelze Gottovi udělit čestné občanství in memoriam, mohlo změnit.

kab, Novinky, Právo
© Wahlgrenis 08.10.2019

Posmrtná slova Karla Gotta: Nezemřel jsem! Ivana zveřejnila parte
9. října 2019 ● 10:13
Rodina Karla Gotta (†80) zveřejnila zpěvákovo parte. To se objevilo ve středu v deset hodin dopoledne na jeho oficiálním webu karelgott.com. Zdobí jej citát „Nezemřel jsem, neboť vím, že budu žít stále v srdcích těch, kteří mě milovali...“



Pod parte je podepsána Gottova manželka Ivana s dcerami Charlottou Ellou a Nelly Sofií, Gottovy dcery Dominika a Lucie a vnuci Vojtěch a Jan. Na parte jsou uvedeny informace, kdy se bude konat rozloučení pro veřejnost i samotný pohřeb se státními poctami, a také již dobře známá skutečnost, že zpěvák zemřel pokojně ve spánku po dlouhé, těžké nemoci.
V levém rohu parte je citát od Františka Hrubína, který byl tvůrcem české milostné a přírodní lyriky - Nezemřel jsem, neboť vím, že budu žít stále v srdcích těch, kteří mě milovali. Tento citát je velmi oblíbený a většina pohřebních služeb ho nabízí. Ke Slavíkovi však sedne jako ulitý!
Na parte jsou oznámena místa, kde se veřejnost a rodina naposledy rozloučí s Karlem Gottem, který 1. října podlehl boji s akutní leukemií. Od jeho smrti se pietním místem stal prostor před vilou, kde božský Kája s rodinou žil. Na Bertramku denně proudí davy fanoušků, co mu zde chtějí zanechat něco na počest a památku. Svíčky, vzkazy, fotografie, plyšáci - a dokonce je zde k vidění i včelka Mája, k níž Mistr před lety nazpíval ústřední píseň, anebo sklenice vína, které Mistr tolik miloval.
Blesk
© Wahlgrenis 10.10.2019

Kvůli Gottově pohřbu televize mění program
Dnes 16:24
Česká televize, Nova, Prima a další stanice reagují na poslední rozloučení s Karlem Gottem a mění v pátek a sobotu velmi podstatně své vysílání.
ČT1 upravuje na pátek dopolední program a zpravodajská ČT 24 se bude věnovat rozloučení s Karlem Gottem ranním a podvečerním Speciálem. Od 20.00 do 22.00 se diváci prostřednictvím kamer ČT 24 přímým přenosem podívají do velkého sálu pražského Žofína, kde bude zpěvákovi vzdávat poslední poctu veřejnost. Prima zařazuje během dne několik mimořádných vstupů od 7.30 až do 22.00 hodin s Terezií Tománkovou, která je připravena informovat diváky o dění kolem smutečního rozloučení. Karlu Gottovi budou věnovány také Velké zprávy na Primě. Své průběžné zpravodajství během dne rozšiřuje také Nova.

Mše na ČT 24, ČT 1 a na Nově
V sobotu uvidí diváci přímý přenos ze zádušní mše z katedrály sv. Víta na Pražském hradě od 11.00 hodin nejen na ČT 24, ale i na programech ČT 1 a na Nově. Většina pořadů vysílaných během soboty na ČT 1 je věnována Gottovi. Dvakrát denně (ráno a pozdě večer) se vysílá slavný filmový muzikál Kdyby tisíc klarinetů, zařazuje se Na plovárně s Karlem Gottem, dále jeho koncert z roku 1985 a další vzpomínkové pořady. Nova zařazuje odpoledne po mši do vysílání dokument Fenomén Gott. Na Primě uvidí diváci v průběhu dne sedm mimořádných zpravodajských vstupů ze smutečního rozloučení a večer mohou zhlédnout pořad Zrcadlo tvého života, ve kterém Karel Gott mluvil s Jiřinou Bohdalovou.

Čtenáři Práva najdou podrobné informace o pátečních změnách v programu televize v deníku a všechny sobotní úpravy vysílání v rubrice Změny a doplňky TV programu.
jp, Právo
© Wahlgrenis 10.10.2019

ON-LINE: Lidé se loučí s Karlem Gottem se slzami v očích, chválí organizátory
Dnes 6:50 – Praha
Lidé se v pátek loučí s Karlem Gottem. Do velkého sálu paláce Žofín na Slovanském ostrově, kam byla zpěvákova rakev převezena už v šest hodin ráno, budou první lidé vpuštěni v osm hodin. Už před sedmou hodinou stál zástup lidí až k mostu Legií, později už se fronta prodloužila až na Smíchov.

09:26 - Květinové dary z rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně budou následující dva dny vystaveny na pietním místě v Kinského zahradě v Praze 5.

09:07 - Na pódiu vedle státní vlajky je vystaveno Gottovo vyznamenání za zásluhy I. stupně, které zpěvák v roce 2009 obdržel od tehdejšího prezidenta Václava Klause.

08:58 - Někteří lidé se loučí se zesnulým zpěvákem v tichosti, jiní se slzami v očích. Do sálu vcházejí vyhrazeným koridorem, před pódiem s rakví pokládají květiny. Nad pódiem visí velká černobílá Gottova fotografie. V sále jsou asi tři desítky věnců od státních institucí i přátel.

08:38 - Lidé, kteří jako první do sálu vstoupili, byli s organizací rozloučení spokojení. Gottova obdivovatelka, která přijela z Ústí nad Labem, řekla, že jí pořadatelé poskytli i ochranu proti zimě a cesta i čekání podle ní stály za to. Také žena z Třebíče měla v očích slzy, říkala, že Karel Gott ji vychoval. Všichni oslovení si pochvalovali organizaci smutečního aktu.

08:37 - V sále zní výběr Gottových písní, pořadatelé zvolili pomalejší skladby. Zaznívají i písně v němčině.

08:33 - U katafalku stojí čestná stráž, neboť jde o pohřeb se státními poctami. Před rakví je srdce z růží se vzkazem od Gottovy manželky: „Miluji tě, navždy tvá Ivana.”

08:18 - Lidé se před rakví příliš dlouho nezdržují, většinou se pokloní a řada z nich neopomene pořídit si fotografii mobilním telefonem.

08:14 - Fronta Gottových fanoušků, kteří se chtějí rozloučit se svým idolem, postupuje poměrně rychle.

08:05 - Zájem o poslední rozloučení se zpěvákem je mimořádný, palác bude zřejmě otevřen až do půlnoci.

08:02 - Organizátoři začali vpouštět účastníky veřejného rozloučení s Karlem Gottem do sálu žofínského paláce. Fronta je dlouhá půl kilometru.

07:59 - Rakev se zesnulým Karlem Gottem stojí ve velkém sále paláce Žofín na pódiu, na němž je srdce z růží, květinový houslový klíč a česká vlajka. Z paláce zní Gottovy písně.

07:51 - V pohotovosti jsou všechny záchranné složky včetně antikonfliktního týmu. Doprava směrem od Mánesa je uzavřena.

07:50 - Fronta příznivců Karla Gotta již sahá od Žofína přes most Legií až na Smíchov.

07:47 - Kolem tři čtvrtě na osm pořadatelé otevřeli bránu na Slovanský ostrov, lidé proudí v koridoru směrem k hlavnímu vchodu do paláce. Tam čekají na osmou hodinu, kdy budou vpuštěni do sálu, kde je vystavena rakev.

Páteční rozloučení s Karlem Gottem probíhá v pražském paláci Žofín na Slovanském ostrově od 8. do 22. hodiny. Zesnulého zpěváka přivezli na Žofín už v šest hodin ráno, jeho rakev bude vystavena na katafalku ve velkém sále, obklopena věnci, květinami a fotografiemi.

Někteří z fanoušků na místě nocovali na skládacích stoličkách zabalení v termofóliích. První přišel už ve čtvrtek odpoledne, další se podle hlídkujících policistů trousili celou noc, s větší intenzitou pak po 4:00. Pořadatelé přes den očekávají piety desítky tisíc návštěvníků, nejvyšší odhady hovoří o 300 000 fanoušků z Česka i zahraničí. Podle správy ostrova je však reálné do 22:00 odbavit zhruba 50 000 smutečních hostů.

Bránu Žofína uzavřeli pracovníci ostrova ve čtvrtek ve 23:00. V brzkém ránu tam najížděla auta se zázemím pro pietní akt. Na ostrově se také po 5:00 chystali na službu policisté. Více než pět desítek nastoupilo u boku budovy k poradě, další dohlíželi na dění v přilehlých ulicích celou noc, podle nich byla klidná.

Lidé, kteří budou vpuštěni do sálu, budou moci položit květiny k rakvi a zapsat se do kondolenční knihy.

První fanoušci už stojí frontu na Gotta
Na poslední rozloučení může dorazit až 300 tisíc lidí. V takovém případě by se na všechny nedostalo. Jeden z organizátorů pro Právo dříve uvedl, že pokud lidé budou přistupovat přirozeným tempem, stihne se Karlu Gottovi poklonit zhruba padesát tisíc lidí.
Na Žofín lze dorazit pouze pěšky. Kvůli velkému počtu lidí budou organizátoři příchozí svádět do hada, který se potáhne od Zborovské ulice na druhé straně nábřeží přes most Legií a Mánesovo náměstí až na Slovanský ostrov.
Nábřeží od Národního divadla až k Mánesu zůstane uzavřené pro auta i tramvaje, a to po celý den. Omezený provoz bude na mostě Legií.
Ve stejný den v ulicích Prahy probíhají také další akce, magistrát tak předem varoval před parkováním v centru. „Mimopražské návštěvníky, kteří se chystají přijet automobilem, upozorňujeme, že v okolí Slovanského ostrova a v celém centru není možné zaparkovat,” zdůraznil magistrát.
Kvůli předpokládané účasti desetitisíců lidí z celé republiky posílili dopravci páteční vlakové i autobusové spoje. Očekává se i velká účast zpěvákových fanoušků z Německa.
Karel Gott zemřel 1. října v rodinném kruhu po dlouhé těžké nemoci. Vláda chtěla nejprve zpěvákovi vypravit státní pohřeb, místo toho nakonec schválila pohřeb se státními poctami. Fanoušci už od minulého týdne nosí svíčky a květiny také ke zpěvákově vile na Bertramce.
Den po pohřbu, v sobotu, je vyhlášen státní smutek za zesnulého zpěváka. Ve stejný den bude kardinál Dominik Duka za Karla Gotta sloužit zádušní mši. Rakev bude vystavena na katafalku se státními poctami. Ceremoniálu se zúčastní také příslušníci Hradní stráže a přístup do katedrály bude pouze na zvláštní pozvánku. Veřejnost bude moci průběh mše sledovat na velkoplošné obrazovce, která bude umístěna na III. nádvoří Hradu, případně na Hradčanském náměstí.
Novinky
© Wahlgrenis 11.10.2019


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.