wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Proč ještě nešlo zůstat déle?


Milá Wahl,
asi přijde hodně dotazů, proč její cesta skončila.
Ještě nedávno paní Věra Špinarová v show Jana Krause rozdávala úsměvy a hýřila vtipem.
Byla vždy upřímná a skromná.
Proč ještě nešlo zůstat déle, hlídat si zdraví a přitom koncertovat?
Asi toho bylo na ni moc.
Všem s přáním zdravých dnů.
Vlaďka 27.03.2017

Zemřela Věra Špinarová
Česká popová zpěvačka Věra Špinarová zemřela ve věku 65 let. Jejím největším hitem se stala melodie italského skladatele Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát na západě, která vyšla s českým textem pod názvem Jednoho dne se vrátíš. O úmrtí informoval její syn Adam Pavlík.
Dnes 8:48 (Aktualizováno: 9:21 )
Zpěvačka zemřela v neděli v pražské motolské nemocnici, kam byla převezena poté, co ve středu zkolabovala při koncertu v Čáslavi v rámci společného turné s Heidi Janků. Měla zástavu srdce. Nevolno se jí udělalo už po druhé písni. Díky přítomnosti lékařky v sále a rychlému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc a ve vážném stavu byla přepravena letecky do Motola.
Termín posledního rozloučení, které bude v Ostravě, bude upřesněn a zveřejněn, uvedl Pavlík.
Věra Špinarová začínala svou kariéru jako patnáctiletá v šedesátých letech minulého století. Zkušenosti sbírala se skupinami Flamingo a Majestic. Později zpívala také se skupinou Speciál.



V roce 1976 skončila druhá na Bratislavské lyře s písní Lúčenie, zpívanou slovensky. Do revoluce vydala celkem sedm alb. První byla Andromeda (1972), dále Životopis (1976), Věra Špinarová 3 (1979), Meteor lásky (1982), Stíny výsluní (1984), Věra Špinarová a Speciál 85 (1985) a Věra Špinarová 7 (1986). Meteor lásky byl svého času považován za hit, většina veřejnosti má ale Špinarovou spojenou pouze s písní Jednoho dne se vrátíš.
Ke známějším písničkám patřily také Bílá Jawa 250, Ty jsi můj song, Valentino, Raketou na Mars a To máme mládež. V devadesátých letech se zpěvačka po delší pauze pokusila o comeback s deskami jako ...a pořád tě mám ráda (1993), Já si broukám (1994) nebo Když se láskám stýská (1996).
V roce 2007 byla Věra Špinarová pozvána jako host na ostravský koncert legendárního zpěváka Joea Cockera. Koncertovala i nadále pravidelně až do března 2017.
Stanislav Dvořák, Novinky
© Wahlgrenis 27.03.2017

Milá Vlaďko,
ano, mnoho lidí se ptá, proč musela tato zpěvačka zemřít.
Její duše byla napojena na plán, který byl až na hraně.
Potřebovala mnohem víc odpočívat, ale hlavou (rozumový plán) byla tlačena k výkonu.
Nejspíš porovnávala to, co sama dokáže, s tím, jak "jedou" ostatní ze showbyznysu, prakticky si nepřipouštěla, že by se něco mohlo stát.
Ale každý je jiný.
Kolize se jí stala mimo dům, kdy jakoby plán, který si dala, se jí najednou vymkl z rukou.
Zřejmé je, že už nic dalšího nestihne, už žádnou další píseň nezazpívá.
Ale je to tak v pořádku, stav věcí je přirozený, neděje se nic divného.
Její duse se ocitla v klidu.
Nebylo možné fungovat dál nebo tvářit se, že o nic nejde.
Zpěvačka Věra Špinarová nebyla stroj, i když ona si to nejspíš tak myslela.
Přecenila své síly.
Opravdu nemohla zůstat déle.
Varování k ní přicházela, ale nedala si říct, šlo jí bohužel o jiné věci...
© Wahlgrenis 28.03.2017

Varování shůry nestačilo. Věra Špinarová před smrtí prodělala dva kolapsy
28. března 2017 9:59
Pro mnohé, kdo Věru Špinarovou (✝65) dobře neznali, přišla její smrt jako blesk z čistého nebe. Ti zasvěcení ale vědí, že fatálnímu srdečnímu kolapsu, kterému po pěti dnech v nemocnici podlehla, předcházelo několik vážných zdravotních komplikací.
Již před rokem měla česká Janis Joplin problémy po koncertním turné s Petrou Janů. Po kolapsu strávila dokonce dva měsíce v nemocnici. Tenkrát tvrdila, že musela pod dohledem lékařů vyležet těžkou virózu.
Nezastavil ji ani další kolaps, který utrpěla před dvěma týdny při vystoupení v Karlových Varech. Tehdy si zapomněla vzít prášky na krevní tlak. „Po příjezdu záchranky se ale znovu postavila na nohy a vrátila se na pódium. Odzpívala ještě dalších osm písniček a působila, že je v pořádku... Víte, ona Věrka milovala pódium. Nechtěla rušit žádné koncerty,” prozradil deníku Blesk promotér zpěvaččiných koncertů Michal Kindl.
Pokaždé, když se Špinarové po zdravotních obtížích udělalo lépe, tak se s nadšením vrátila na koncertní pódia. Do května chtěla se synovou kapelou stihnout celorepublikové turné, do října pak měla jezdit s kolegyní Heidi Janků (54) na společné koncertní šňůře. To už ale bohužel nestihla. ■
Jiří Čeladník, Super.cz
© Wahlgrenis 28.03.2017


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.