wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

MUDr. Vasily Klyuev: "Každý, kdo by garantoval vyléčení, by se zařadil mezi podvodníky"


Už se snad ani ničemu nedivím. Nebojuji s ničím, nic neočekávám. Jen přijímám, co se děje. Možná právě proto mi zcela nenásilně vstupují do života ve správnou chvíli správní lidé. Všechno se děje přesně, jak má.
Jméno MUDr. Vasily Klyuev jsem donedávna neznala. Dnes je všechno jinak... Přesto bych ale neměla odvahu charakterizovat ho jako člověka ani mluvit o jeho práci, nebo spíše o poslání, které mu vstoupilo do života. Proto jsem ho požádala o rozhovor.

S vaší osobou jsou spojeni lidé až zázračně vyléčení z rakoviny. Působíte v centru Prahy, ale přijíždějí za vámi pacienti z Ruska i ze západní Evropy. Jak jste se vůbec v Praze ocitl?
V Praze působím od roku 1998, kdy jsem byl přizván ke spolupráci se soukromou klinikou, kde jsem prováděl odborné konzultace týkající se interního lékařství (patologie imunitního systému) a onkologie. Zároveň jsem si v té době zvyšoval odbornou kvalifikaci jako internista v nemocnici Hampstead v Londýně. V Praze nežiji nastálo, jsem zde 10 až 14 dní v měsíci. Zbývající dny poskytuji konzultace pacientům v Moskvě a v Německu.

Vyrůstal jste v Moskvě jako jedináček. Byli vaši rodiče z lékařského prostředí, lze předpokládat, že jste v nich měl vzor na své životní cestě? Nebo co rozhodlo o volbě právě tohoto povolání? Byl to bílý plášť a jakási nepsaná úcta k lékařům?
Moji rodiče s medicínou neměli co do činění, ale díky jednomu podivuhodnému setkání, které se odehrálo, když mi bylo čtrnáct let, se můj osud naplnil. Vracel jsem se s moskevským šachovým týmem z mistrovství Sovětského svazu zpět do Moskvy a ve vlaku mne oslovila starší žena s tím, že moje životní cesta je pomáhat lidem a zachraňovat jejich životy. Darovala mi bibli z roku 1890, kterou mám dosud, a od té doby jsem věděl, že se stanu lékařem.

Jak probíhala studia medicíny? Neměl jste někdy s tím množstvím informací, které bylo nutno vstřebat, problém? Vždy právě tohle byl váš cíl?
Vystudoval jsem Moskevskou lékařskou akademii I. M. Sečenova. S množstvím informací jsem problém neměl.

Setkal jste se za ta léta s výraznou medicínskou osobností?
Ano, v roce 1992 jsem se setkal na fakultě postgraduálního vzdělávání lékařů Moskevské lékařské akademie katedry psychoterapie nelékových metod léčby s profesorem Iljinem. Pod jeho vedením jsem začal chápat integraci nelékového a lékového přístupu v léčbě a pochopil jsem základy psychogenézy různých onemocnění, obzvlášť při onkologických onemocněních.

Jak se formovala vaše specializace? Co rozhodlo, že jste se začal věnovat právě onkologii a imunologii?
V roce 1995 jsem dostal do péče pacienta se zhoubným nádorem mozku, kterého už nebylo možno operovat z důvodu rozsahu nádoru. Onkologové pacientovi sdělili, že mu zbývá maximálně jeden a půl měsíce života. Začal jsem ho léčit podle protokolu vytvořeného mnou po konzultaci s vědeckým pracovištěm Abnoba v Německu. Za 12 měsíců léčby se pacient stabilizoval. Nádor se přestal zvětšovat a byl zmírněn otok, který tlačil na mozkové centrum. Po roce byl tento pacient vyšetřen v Abnobě v Německu, kde mu byla doporučena další léčba. Pacient zemřel po necelých 3 letech, a to na infarkt, vůbec ne na onkologické onemocnění.
Jeho rodina mi po pohřbu přišla poděkovat za čas, který s nimi mohl být navíc od té děsivé prognózy. Takže právě tento pacient odstartoval moji profesní dráhu imunologa – onkologa.

Jaký je váš názor na smrt z lékařského hlediska? Předpokládám, že jste zažil bezvýchodnost situace, kdy pacient přes veškerou snahu lékařů umírá...
Smrt je nevyhnutelný proces, který zákonitě musí ukončit každý život. Lékař pomocí léků nebo nelékových metod může ukázat pacientovi cesty, a je jen na něm samotném, jakou cestu zvolí.
Bezvýchodnou situaci, kdy mi zemřel pacient v rukou, jsem zažil. Zemřel na dechovou asphyxii, nepodařilo se mi ho rozdýchat.

Co rozhodlo, že jste se začal věnovat čínské medicíně? (Mimochodem, děkuji za Váš postřeh, když jste mě viděl poprvé. Řekl jste mi, že "vidíte", že nejím maso...) V čem se čínská medicína liší od té klasické?
Čínskou medicínu jsem studoval na katedře postgraduálního vzdělávání lékařů v Moskvě, a to konkrétně elektroakupunkturu dle Dr. R. Volla. Během studií jsem se seznámil se skupinou lékařů, kteří praktikovali delší dobu čínskou medicínu. Byl jsem přizván ke spolupráci na překladech z čínštiny do ruštiny a pracovali jsme na upřesnění map akupunkturních bodů celého těla a reflekčních zón.
Čínská medicína se na rozdíl od té klasické liší v diagnostice a léčbě nemocí, věnuje se energetice lidského těla, příčině poruch harmonie a vzniku nemoci, nerovnováze mezi jing a jang.

Přejděme k vašemu životnímu poslání. Jediné žihadlo včely , které vám způsobilo anafylaktický šok a málem jste zemřel, rozhodlo, že jste pochopil, jaký způsob a postup léčby bude nejefektivnější. To k vám v tu chvíli přišly nějaké speciální zázračné metody, složení léků, dávkování? Něco takového se stát muselo, když nyní s takovými výraznými úspěchy léčíte rakovinu...
Po tomto zážitku jsem nabyl jistoty, že úspěchem v léčbě nádorových onemocnění musí být vytvoření fyzického a psychického prostředí, které by bránilo růstu a množení nádorových buněk.
Toho se dosáhne spojením několika kroků:
a) Makrobiotická strava, díky které přestaneme vyživovat nádorové buňky a naopak maximálně snížíme zátěž zdravých buněk.
b) Použití léků na imunitu, které zvyšují hladinu imunitních látek, tzv. protinádorového řetězce imunity.
c) Použití léků určených k adekvátní drenážní (vylučovací) funkci zabezpečující maximální efektivní kontakt imunitních látek s nádorovými buňkami.
d) Pomoc psychoterapeuta, který člověku, pokud je potřeba, pomáhá zvládnout nemoc po psychické stránce. Dobrý psychický stav nemocného a chuť do dalšího života hrají velice významnou roli při uzdravování.
Léčba by nikdy nemohla být úspěšná bez stoprocentní spolupráce s pacientem, kdy je nezbytně nutné, aby dodržoval podmínky léčebného protokolu.

Problém možná pro naše pacienty bude v tom, že tyto léky nejsou v České republice registrované. Znamená to, že náš systém je považuje za škodlivé? Nebo, kde je problém?
Doporučuji svým pacientům přípravky, které nejsou v ČR registrované, přestože jsou registrované a plně využívané v okolních státech Evropské unie. Například přípravky Abnoby jsou v Německu na třetím místě mezi nejvíce využívanými přípravky v onkologii, navíc hrazené tamními pojišťovnami. Nemyslím si, že by je systém nebo čeští lékaři považovali za škodlivé, ale neznají je a domnívám se, že právě toto je důvod, proč se někdy setkávám s odmítavým postojem lékařů, a to i v případě, že tato terapie probíhá souběžně s klasickou onkologickou léčbou.

Pokud je možné tyto preparáty zakoupit na Slovensku, stejně si je člověk-laik nemá šanci sám aplikovat. Vy navíc spolupracujete se specialisty v zahraničí, konzultujete svůj postup. S jakými specialisty v zahraničí spolupracujete?
Jak jsem již zmiňoval, tyto preparáty jsou dostupné ve většině států EU, dokonce i na Slovensku. Ale množství injekčně aplikované látky, časové intervaly mezi jednotlivými aplikacemi a místo aplikace musí určit lékař-specialista, který vychází z výsledků několika vyšetření krve včetně imunologického vyšetření.
Úzce spolupracuji s vědeckým centrem Abnoba v Německu, kde jsem jejich konzultantem od roku 1996, s farmaceutickou společností Petrovax v Rusku, s lékaři z Institutu imunologie v Moskvě a Institutu Peragova, s FGU NII urologie, kde několik mých pacientů podstoupilo neinvazní (neoperační) odstranění nádorového ložiska metodou HIFU, několika klinikami v Norimbergu a poslední nesmím opomenout profesora Dr. Gero Kramera z vídeňské lékařské univerzity.

Jsou to metody určené pro dospělé nebo i pro děti? Existuje nějaké omezení, nějaký druh rakoviny, na který už tyto prostředky nezabírají, třeba jisté stádium rakoviny?
Tyto metody jsou určené pro všechny věkové skupiny pacientů. Čím více je pokročilý nádorový proces a čím větší je velikost nádorových ložisek a jejich množství, tím se úspěšnost metody snižuje.

Můžete přiblížit nějaký již vyléčený případ, který se jevil jako vážný? I když vážný je asi každý...
Z poslední doby mohu uvést případ českého pacienta s rakovinou prostaty ve 4. stádiu s rozsáhlým metastatickým procesem celého skeletu a lymfatických uzlin. Po roce léčby nebyla prokázána nádorová ložiska na skeletu ani v lymfatických uzlinách, zároveň i kontrolní histologické vyšetření prostaty nepotvrdilo přítomnost nádorových buněk. Musím podotknout, že tomuto pacientovi lékaři předpovídali maximálně pouze několik málo měsíců.

Léčíte své pacienty ambulantně. To znamená, že veškerá vyšetření, která o něm potřebujete mít, si musí před kontaktem s vámi zajistit u svých specialistů? Není s tím problém?
Pacienti většinu vyšetření již mají a pouze po nich vyžaduji imunologické vyšetření krve (buněčná imunita). Součástí léčebného programu jsou pravidelné kontroly objektivního stavu pacienta (imunologické vyšetření krve, onkomarkery, biochemické vyšetření krve, krevní obraz a diferenciál, dále přístrojová vyšetření – sonografie, počítačová tomografie, magnetická rezonance).

Jak se vůbec s vašimi postupy dokáže sladit ta klasická varianta léčby rakoviny – chemoterapie, ozařování? Nebo se zeptám jinak: Když se o vás dozví pacient, který už prochází tradiční léčbou, je možné přejít pouze na vaše postupy nebo se takový člověk léčí paralelně na obou frontách?
Na začátku léčby obě dvě metody probíhají souběžně, kdy moje terapie zásadně zmírňuje vedlejší účinky např. chemoterapie. Po dosažení stabilizace zdravotního stavu pacienta a po ukončení klasické onkologické léčby je pacient již pouze onkology sledován, ale moje terapie se aplikuje nepřetržitě, i když posléze s většími časovými pauzami mezi jednotlivými aplikacemi, a to minimálně po dobu deseti let. Cílem terapie je zabránit návratu rakoviny.

Rakovina vstupuje do života v určité fázi, kdy je třeba něco pochopit, něco změnit, k něčemu se už nevracet. Je to i symbolický zásadní řez v životě. Nebo si myslíte, že pacient může po vyléčení opět fungovat tak jako dřív?
Během své praxe jsem vypozoroval, že tato nemoc každého člověka změní a změní samozřejmě i vztah k životu a jeho priority.

Změna jídelníčku, kterou jste naznačil, je jednorázová? Cesta zpět nevede? Co všechno to obnáší?
Stabilizovaný pacient musí i nadále dodržovat zásady makrobiotické stravy. Porušení dietního režimu může během krátké doby vést ke vzestupu hladiny onkologických markerů.

Zmínil jste, že s pacientem při zahájení léčby podepisujete písemnou smlouvu. To znamená, že si jste vašimi výsledky natolik jistý, že garantujete vyléčení? A je možné se zeptat, s jakou "zárukou" lze počítat?
Písemnou dohodu podepisuji s pacienty z několika důvodů. Vyžaduji písemný závazek pacienta s dodržováním protokolu léčby, včetně makrobiotické stravy. Pokud by pacient důsledně nedodržoval předepsaný protokol léčby, který je pro každého vypracován individuelně, bylo by zbytečné vůbec s terapií začínat a já bych svůj čas mohl věnovat jinému pacientovi. Dále z legálních důvodů, kdy jak jsem již zmiňoval, doporučuji pacientům přípravky neregistrované v České republice.
Na vaši další otázku "zda garantuji vyléčení" musím odpovědět, že každý, kdo by garantoval vyléčení, by se zaškatulkoval mezi podvodníky. Základem úspěšného výsledku léčby je dlouhodobá spolupráce lékaře a pacienta a striktní disciplína v dodržování podmínek léčby.

Jakým způsobem se o vás vaši pacienti dovídají? Publikujete své úspěchy někde v médiích? Mohli bychom na závěr doplnit telefonický kontakt, pokud by někdo měl zájem se s vámi domluvit na léčbě?
Nejsem člověk, který by se rád zviditelňoval v médiích. Kdyby nebylo vás, Wahl, ani tento rozhovor by vůbec nevznikl. Pro mě je nejlepší reklama spokojený a stabilizovaný pacient.
Samozřejmě vám mohu poskytnout telefon na moji českou kolegyni, která pro mě zajišťuje pracovní harmonogram.
Je to tel. + 420 721 240 319.

Děkuji Vám za rozhovor.
I já vám děkuji, Wahl, a pevně doufám, že přistoupíte na mojí nabídku spolupráce zde v Čechách.
Všem vašim příznivcům přeji pevné zdraví.
MUDr. Vasily Klyuev
© Wahlgrenis 18.02.2011

Ahoj sluníčko Wahl,
chtěla jsem už vypnout počítač, ale padly mi oči na tvé stránky..
Tak jsem je rozklikla a vykouknul na mě článek o "panu doktorovi"...
Úžasné a v pravý čas... jako vždy...
Odkaz již putuje za mou kamarádkou, cítím, že to tak má být..
Děkuji nejen tobě
Marťa-Kristýnka 18.02.2011

Wahl,
děkuju za zveřejnění rozhovoru.
Ten muž mě zaujal nejdřív svým jménem (mám opravdu velkou slabost pro Rusko), pak jeho fotografiemi a pak články (oba skvělé).
Nemohla jsem na netu najít bližší informace o tomto člověku a dnes čtu rozhovor, dokonce s kontaktem.
Nádhera.
Děkuji.
Rudbekie 18.02.2011

A nabídka spolupráce?
Ty a on?
To jsou tak nádherné pocity, když si to představím....
Super.
Rudbekie 18.02.2011

Milá Wahlgrenis,
děkuji.
Děkuji Vám za zveřejnění velmi přínosného rozhovoru /a kontaktu/ s tímto moudrým mužem MUDr. Vasily Klyuevem.
Je úžasné, co všechno pro nás děláte.
Juliania 18.02.2011

Milá Wahl,
tohle je zpráva dne!
Skvělé!
Všem přeji uzdravení a změnu v myšlení, protože v tom to je.
Nic není zadarmo a zdraví už vůbec ne.
Přeji všem silnou vůli a krásné zdravé dny
Šárka 19.02.2011

Milá Wahl,
i já jásám a plesám nad spoluprací Tebe jako léčitelky duše a pana doktora Vasila Klyueva jako léčitele těla!
Vidím v tom budoucnost zdravotnictví!
Kéž by měl k sobě každý lékař nebo aspoň každé oddělení jednoho léčitele duše, duchovního lékaře nebo či jinak nazvaného odborníka na léčbu duše, který by těsně spolupracoval s lékařem-léčitelem těla.
Snad přichází nová éra zdravotnictví.
Konečně jsou tu lékaři, kteří neléčí pouze tělo, ale i duši.
Podobné proměny bychom potřebovali i ve školství, kde chybí duchovní a ezoterické předměty, aby děti pochopily souvislosti mezi ostatními předměty.
Děti by nemusely bezmyšlenkovitě drilovat poučky, ale učily by se přijímat informace a chápat souvislosti mezi nimi.
Bez strachu. Pak by se předměty jako je matematika, geometrie, fyzika, chemie, dějepis a další staly předměty, kterým se má a dá rozumět, protože to má smysl jim rozumět.
Věřím, že vaše spolupráce přinese mnoho úspěchů a mnoho vyléčených pacientů.
Hezký večer,
Sylva 19.02.2011

Vážená paní Wahlgrenis,
chci Vám napsat, že tím článkem s panem doktorem Klyuevem jste mi udělala velkou radost
Srdečně zdraví
Simona 23.02.2011

Milá Wahl,
mně jsi také udělala velkou radost těmi dvěma články o MUDr. Klyuevovi.
Není nutné vysvětlovat.
Děkuji.
Tuleň 23.02.2011


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.