wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Povinné očkování proti spalničkám nic nepřinese


Wahl,
omlouvám se, ale musím poslat.
Je to ode mě snaha otevřít oči naší veřejnosti o klamání politiků a médii v oblasti povinného očkování v ČR, které je ve zbytku západní a jižní EU téměř všude dobrovolné a ponechané na rodičích dětí, aby se rozhodli, zda ano, a pokud, tak čím a kdy.
U nich doktoři pouze doporučují.
U nás se to nařizuje vyhláškou a rodiče jsou stíháni pokutami.
Zasílám, co mi bylo zasláno a co se týká používaného faktu našimi politiky o současné úvaze německých politiků o zavedení povinnosti v Německu očkovat proti spalničkám.
Je to v současné době jeden z dalších nesmyslů, které čeští politici a média šíří v ČR ve snaze obhájit si již v současné době represivní přístup k povinnosti očkování v ČR na ještě represívnější s pokutami pro všechny, kdo by si dovolili hlídat neočkované dítě nebo ho vzali na tábor a podobné hromadné akce, ačkoli bude navštěvovat denní školu.
Němečtí vakcinologové říkají: NE, je to nesmysl a proc, to vysvětlují v článku (z tisku, překlad z němčiny).

VYJÁDŘENÍ NÁZORU PŘEDSEDY IMUNIZAČNÍ KOMISE DR. JANA LEIDELA K PŘÍPADNÉMU ZAVEDENÍ OČKOVACÍ POVINNOSTI V NĚMECKU
Wirtschaftswoche dne 24.02. 2015, rozhovor redaktorky Susanne Kutter, pořízený v souvislosti s epidemií spalniček v Berlíně.

Povinné očkování proti spalničkám nic nepřinese

Jak se dá zabránit epidemiím spalniček a také úmrtím na tuto nemoc, jak se to nedávno stalo v Berlíně, vysvětluje Jan Leidel, předseda stálé očkovací komise (STIKO) v rozhovoru s Wirtschaftswoche.

WirtschaftsWoche: Pane Leidele, od té doby, co počet infikovaných spalničkami v Berlíně překročil 500 a nyní dokonce jedno dítě na tuto nakažlivou chorobu zemřelo, ozývá se volání po povinném očkování hlasitěji. Bylo by to správné opatření?

Jan Leidel: Ne, myslím si, že povinnost očkovat proti spalničkám nic nepřinese. Byla by z pohledu ústavního práva sporná, prakticky sotva proveditelná a ve sporném případě by dokonce přivedla na barikády i ty, kteří sebe nebo své děti vlastně dát očkovat chtějí. Tlakem se zde dosáhne málo.

WW: Od vás, jako od nejvyššího německého propagátora očkování, bych teď očekávala spíš bouřlivé výzvy pro vyšší nátlak na očkování. Odkud pramení Váš pesimismus?

JL: Nejsem pesimistický, ale realistický. Zákon na ochranu proti infekčním nemocem sice nabízí možnost povinného očkování. Nicméně skutečně pouze v případě závažných onemocnění. Například v případě pravých neštovic s úmrtností třetiny nakažených. Také v případě viru ebola bych si dokázal představit povinné očkování.

WW: Ale v případě spalniček ne?

JL: Ne, spalničky sice nejsou tak neškodné, jak si mnozí myslí, ale samozřejmě se ani nedají srovnávat s extrémně smrtelnými nakažlivými nemocemi. A i kdyby zde očkovací povinnost byla zavedena, jak bychom ji prosadili? Kdyby veřejné školky přestaly přijímat nenaočkované děti, nastal by boom ve školkách waldorfských, které se na očkování dívají tendenčně, spíše kriticky.

WW: Nebyl by právě zápis do školy dobrou příležitostí k nařízení očkování?

JL: Ve skutečnosti ne, protože závislost školní docházky na očkování by byla v rozporu se zákonnou povinností chodit do školy. Někteří zástupci lékařů, pocházejí ze spolkových zemí bývalé NDR, navrhovali před několika lety, aby docházka do gymnázií byla podmíněna očkováním. Volně podle hesla: Kdo chce patřit k elitě země, musí být očkovaný. To je ale nesmysl.

WW: Co by se podle Vás mělo udělat, aby se zabránilo podobným epidemiím spalniček, jaké jsou nyní v Berlíně, či před dvěma lety v Berlíně, Bavorsku a v okolí Kolína?

JL: Zápis do školy je dobrou příležitostí, aby se zjistilo, kdo je vlastně očkovaný. Takže se, naposledy v roce 2012, zjistilo, že 96,7 % prvňáčků dostalo alespoň první dávku z obou očkování proti spalničkám. 92,4 % dostalo dokonce obě dávky – jsou tedy proti spalničkám spolehlivě ochráněni. Tím jsme sice nedosáhli oné magické hranice 95 % proočkovanosti, která by podle epidemiologických poznatků mohla zabránit epidemiím. Nicméně proočkovanost dětí v posledních letech stále kontinuálně roste.

WW: Kde je tedy v systému ono slabé místo, když je proočkovanost údajně tak skvělá?

JL: Za prvé jsou ta čísla poněkud zkreslená, protože 8 % prvňáků jednoduše nepředloží očkovací průkaz. Tyto pravděpodobně neočkované děti do statistik nevstupují. V současnosti však nejsou skutečným problémem tyto děti, ale neočkovaní mladiství a mladí dospělí. Dospělí od ročníku narození 1970 a starší většinou spalničky sami prodělali, protože tehdy proti nim nebylo obvyklé očkovat. Jsou tedy imunní přirozenou cestou a před novou nákazou spalniček chráněni. Ale v případě lidí narozených po roce 1970 jsou v očkování největší mezery.

WW: A jak chcete tento problém řešit?

JL: Pokud by mou kanceláří proletěla víla, která by mi chtěla splnit jedno přání, pak bych ji požádal, aby pošeptala všem praktikujícím lékařům do ucha následující: totiž, aby se svých pacientů pravidelně ptali na jejich očkovací průkazy. A pokud nejsou očkováni a jsou narozeni po roce 1970, měli by jim doporučit očkování proti spalničkám. S tím bychom mnoho vyhráli.
Zdroj
Lenkka 17.06.2015

Mila Wahlgrenis,
diky za pozornost.
Vim, ze jste dobra duse a rikala jste, ze byvala zurnalistka, tak asi vite, jakou moc maji media.
Tady se podivejte na maly posun vpred, ale jeste nic to neznamena, ale prece jen, alespon nase snaha nebyla tak marna:
Děti v mateřské škole nemusí být plně očkovány, rozhodl senát
Lenkka 19.06.2015


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.