WAHLGRENIS              

    

...věci mezi nebem a zemí...

 


     REGISTRACE       Přihlášení

Skutečně potřebujeme maso k životu?


Milá Wahlgrenis,
dovolte mi, abych smekla před Vámi, Vaší pomocí a prací pro druhé.
Vaše stránky s nesčetnými životními příběhy jsou zajisté inspirací pro mnoho lidí.
Zajímala by mne však jedna věc.
Kolik z těch lidí, co Vás prosí o pomoc je ochotno pomoci si sami?
Něco na způsobu svého života změnit, něco si odříct, změnit sám sebe?
Kolik z nich pokládá sebe samotné za nebohou hříčku osudu, nešťastných náhod, oběť nespravedlnosti?
Kdo z nich je ochoten vidět pravdu bez příkras?
Kdo je ochotný slitovat se?

Jak chtějí lidé sklízet štěstí a lásku, když zasévají bolest a smrt?
Jsem už alergická na to rozněžnělé ťuťulínkování a milulínkování rádoby duchovních, andělských a já nevím jakých ještě „bytůstek“, které pak jdou, hodí kus umučeného zvířete v supermarketu do košíku a doma si na něm s rodinkou pěkně pochutnají.
Kolik těchto „duchovních“ bytůstek mne ještě bude přesvědčovat o tom, že jsem poněkud mimo se svými přehnanými teoriemi o neubližování?
Že oni zkrátka potřebují maso (správně = umučené mrtvoly zvířat) k životu a nikdo nemá právo jim do toho mluvit.
Ptám se tedy:
a jaká práva mají ty miliony týraných nevinných zvířat v gigantických koncentrácích, kde celý svůj bídný život musí trpět pro zkažená lidská srdce a žaludky?
Kdo se jich zastane, když ne ti rádoby „duchovní“ lidé, kteří už si připadají tak na výši, že nejsou schopni vidět skutečnou pravdu?
Nebo spíš vidět nechtějí…
Zajímal by mne Váš názor, za který Vám předem děkuji.
S láskou
Ema 14.10.2009
P.S.: "Vegetariánství je kritériem, podle něhož poznáme, jestli je něčí snaha o morální dokonalost pravdivá a upřímná" L. N. Tolstoj

Milá Emo,
moc dobře rozumím, na co se ptáš.
Mám to stejně.
Maso nejím.
A dobře vím proč.
Mám to vyřešené...
Nemyslím si, že je třeba velkých slov a gest.
Každý, kdo uvažuje na rovině přátelství a rovnosti, kdo není tím "lovcem" a má srdce na dlani, to pochopí hned.
Ano, všechna zvířata jsou našimi přáteli.
Narodili se stejně jako my na této planetě, dýchají stejný vzduch jako my, vyjadřují radost nebo bolest.
Jejich oči promlouvají maximálně.
Dokáží mluvit o všech trápeních světa, dokáží předat ten největší cit, lásku.
Jakým právem bychom je měli zabít a sníst?
Nechci nikoho, kdo jí maso, omlouvat...
Ale oni to snad ani nevědí, neřeší to, nezamýšlejí se nad tím, není to pro ně problém.
Jen bychom si měli všichni rozmyslet, jestli to, co děláme, je skutečně to, co dělat chceme.
Nejsou někteří jen jakoby prázdnými krabicemi, které se pohybují po ulicích??
Kteří jen tak bezmyšlenkovitě zabloudí do supermarketů?
Kteří pak hodí do vozíku ty růžově zbarvené balíčky?
Nenasvědčuje to jen o tom, že vlastně vůbec tito lidé neuvažují???
Že jen dělají automaticky věci, které dělali ostatní před nimi...
Že jim připadá složité najednou své myšlení vykolejit jinam...
Že žijí dál ve svých stereotypech...
Že si dál naplňují své přeplněné lednice a vaří... grilují.. smaží.. a samozřejmě jedí... MASO.
Každý máme život ve svých rukou, setkáváme se s mnoha nejrůznějšími cestami, mnoha směry.
Volíme si to, co je pro nás nejlepší, pokud tedy vůbec něco volíme...
Tohle je jen na nás, nikdo nás k ničemu nenutí.
Díváme-li se kolem sebe, jak bychom nejméně ubližovali naší planetě, konzumace masa je jasnou prioritou.
Člověk maso ke svému životu opravdu nepotřebuje.
To, co se pořád opakuje jako neměnné pravdy, je na čase změnit.
Ano.. je skutečně nejvyšší čas!
Je mnoho způsobů, jak se dá maso nahradit.
Dokonce i těhotenství a porod zvládne vegetariánská matka bez problémů (např. Jasica).
Těhotenství a vegetariánství (14.11.2007)
Pokud jste chtěla znát mé stanovisko, tak snad už to je jasné.
Ale vím moc dobře, že každý si musí k tomuto rozhodnutí dojít sám.
Wahlgrenis 14.10.2009

Milá Wahl,
dovoluji se reagovat na příspěvek ohledně masa.
Jsem člověk, který maso jí.
A jak Ema píše, i já bezmyšlenkovitě hodím maso do košíku.
Jsem na začátku svoji duchovní cesty...dělám první kroky a ujasňuji si, kdo jsem a proč tu jsem.
Když začnu duchovně myslet...není to ze dne na den, je to tři kroky dopředu dva zpět.
Jíst maso není správné.....ale přeci se nerozhodnu, že ho nebudu jíst jen proto, že to někdo napíše na internetu.
Já k tomu poznání, že je to opravdu špatné, musím dojít sama....sama uvnitř sebe.
Musím to tak cítit, až to ucítím, bude to opravdové.
Myslím si, že i Ema měla období ,kdy maso jedla a sama v sobě poznala dobu, kdy se rozhodla ho nejíst.
Proto, Emo, prosím neodsuzuj ty duchovní bytůstky, které ho jí.
Ony ještě nemají to poznání co ty.
Jsou na nižším duchovním stupni než ty.
Doufám, že i já jednou k tomu poznání sama dojdu a budu se divit, že to či ono jsem mohla dělat.
Opravdu duchovní člověk s velkým D, by měl ty ostatní chápat... měl by vědět, že ti ostatní nemají takové poznání jako on.
Duchovním člověkem se nestanu ze dne na den, duchovní člověkem nejsem, když budu dodržovat nějaká pravidla, která někdo napíše.
Ale duchovní člověk je ten, který ta pravidla sám cítí uvnitř sebe, říká mu to jeho JÁ.
Nela 14.10.2009
Děkuji,že jsem semohla vyjádřit.

Milá Wahlgrenis,
i já si dovoluji se připojit k příspěvku - Je správné jíst maso?
Musím Vám i ostatním upřímně říci, že maso jím, zabývám se duchovní cestou, tématikou nejen teoreticky, ale i prakticky,
víceméně jsem k tomu naváděna..
Nechci nějak měnit něčí názor a rozhodně nejsem pro bezmyšlenkovité zabíjení zvířat, jen si myslím, že maso z fyziologického hlediska potřebujeme a na mé duchovní stezce mi to nijak neublížilo.
Myslím si, že by se nemělo jíst denně, ale pro fyzickou schránku člověka je potřebné.
Na vlastní kůži jsem kdysi poznala vegetariánskou rodinu.
Když jsem je všechny viděla, vyzáblé až na kůži, věčně nemocné, mám ten obrazek před sebou vždy, když se mluví o vegetariánství, opravdu pak nemám výčitky, když si dám kus flákoty.
Možná vás, vegetariány, děsně naštvu, ale nikdy bych ani děti nenutila do těchto věcí.
Pokud se tak rozhodne dospělý - rodič, že půjde cestou vegetariánství, prosím, ale nutit do toho své děti, ne, nikdy!
Ony se musejí samy rozhodnout.
A taky si myslím, že to tak bylo v přírodě zařízeno.
Jeden zvířecí druh požírá druhý.
Pravda, některá zvířata jsou "vegetariáni", jiní masožravci, jiní všeravci.
My patříme mezi tuo třetí skupinu.
Jen si musíme uvědomit, v jakém poměru a jak často konzumovat maso.
Příliš ho škodí, málo oslabuje imunitu, jak tvrdí lékaři.
Já moc doktory v lásce nemám, ale musím souhlasit.
I pro rozvoj svalovny je ho třeba.
Myslíte, že jen ze zeleniny člověk je živ?
A odkud z té zeleniny vezmeme tolik potřebné bílkoviny pro svůj tělesný růst?
Možná mám špatný názor.
Zkoušela jsem jednu dobu se masu vyhnout.
Pravda, člověk se cítí lehčí, trošku jiný.
Nemělo to však vliv na mé duchovní podněty.
Možná i mozek je rychlejší.
Nevím.
K fyzické práci je třeba podporovat svalovinu, a to hlavně u mužů.
Ženy se snad bez masa obejdou, ale co nastávající matky jako já?
Mám právo nenarozenému dítěti vnucovat své stravovací návyky, tedy striktně - během těhotenství budu či nebudu jíst maso?
Nechci ublížit svému dítěti.
Potřebuje se přeci vyvíjet.
Myslím, že je nad čím přemýšlet.
A ještě jeden dodatek:
Jako malá holka jsem tvrdě bránila domácí zvěř jako prasata, kozy a jiné zvířectvo před porážkou.
A přesto jí maso.
Ze svého blízkého a vzdáleného okolí neznám už žádné vegetariány.
Tak to je asi tak vše, co jsem chtěla říci.
Samozřejmě vegeriány obdivuji.
Zvláště jejich vůli.
Přeji všem vegetariánum dobrou chut a krásné dny.
Kamča 14.10.2009

Dobrý den paní Wahlgrenis,
vše o vegetariánství už na Vašich stránkách je...
Ale možná by prospělo lidem, kteří k nepojídání masa ještě nedospěli, doporučit návštěvu jatek.
Jen se dívat a poslouchat.
Hezký den přeje
Jarmila 14.10.2009

Milá Wahlgrenis,
chtěla bych napsat pár slov tomuto článku.
Úsměv na tváři mi vyvolala věta Kamči, která obdivuje vůli vegetariánů.
Myslím, že má špatný úhel pohledu.
Já nejím maso něco přes tři roky.
A vůbec nevyvíjím žádnou vůli k tomu, aby to tak bylo.
Nejsem ani vyzáblá a ani nemocná jak rodina, kterou popisuje.
Jezdím na chalupu, za námi je louka, kde pobíhají nádherní koně, krásné svaly se jim rýsují pod kůží.
A neviděla jsem je jíst maso.
Takže svalovina se vyvíjí i v tomto případě.
Jednou před třemi lety jsem si řekla, že zkusíme s kolegyní velikonoční očistnou kůru.
A půst.
Nejedly jsme maso a pily jsme čistící čaje.
Po 40 dnech jsme se cítily naprosto skvěle.
Kolegyně maso začala po čase jíst, já už ne.
Cítím se skvěle, mám energie na rozdávání.
Dokonce si myslím, že mám lepší kůži i plet než v době, kdy jsem maso jedla a kdy mi toto leželo x hodin v trávicím traktu.
Jasně, že každý má nějaký názor, nějaké zkušenosti.
Maso jí můj muž, můj syn po dvou letech, kdy ho nejedl, ho zase začal jíst, dcera ho jí také.
Všem jim ho připravuji, ale mně neláká ani v nejmenším.
A jíst jsem ho přestala proto, že po jeho vysazení jsem se cítila skvěle, nechybělo mi.
Až potom jsem k tomu přiřadila aspekty o nezabíjení.
Přeji všem krásné podzimní dny plné lásky
heřmánek 15.10.2009

Opět jeden příspěvek co rozpoutá velkou diskuzi. :-))
Docela mě zarazila slova Emi i Wahl.
Každý jdeme svou cestou, při které děláme určitá rozhodnutí, zda to bude tak či onak.
Všichni jdeme a spějeme k jednomu cíli, ať vegetarián či masožravec.
A jak vidno, vegetariánství není všelék a nedává lidem tolerantní myšlení a lásku k bližním.
Ano, také jím maso a ano, také jeho množství se každým dnem snižuje.
Ne že by mi přestalo chutnat, ale protože necítím potřebu jej mít.
Protože se něco ve mě mění.
Nepřestávám jíst maso proto, že to některým rádoby duchovně uvědomělým jedincům vyhovuje v jejich pocitu karatelství, kazatelství ...
Člověk, když začne mít rád sám sebe, přestane jíst maso.
Obráceně to funguje jako poškrábaná deska.
Vrací se k člověku něco co nesouladí s láskou - inkvizice.
Pro tento příspěvek ještě použiji podobenství....... Kdož jsi bez viny, hoď kamenem.
Jarča 15.10.2009

Prajem krásny den a neda mi nenapisat aspon par riadkov.
Proti vegetarianom nič nemam.
Je každeho osobna vec, čo bude jest, čo mu robí dobre...
Ale čo ma dost irituje je, ako sa napr. Ema rozčuluje nad tym, ako sa ubližuje zvieratam.
Ema a co tie miliony deti v Afrike ktore umieraju od hladu, lebo nemaju čo jest.
To ta nerozčuluje?
Nehnevajte sa, ale nejest maso, preto, lebo mi je luto zvieratiek sa mi zda trochu pokrytecke.
Boli sme stvoreni ako všežravci, aby sme prežili.
Kravička je napr. bylinožravec...ale skuste povedat levovi aby sa išiel napást trávy...
No a keby Ema bola na takej vysokej duchovnej urovni ako pise Nela, určite by ludi, ktori jedia maso nesudila.
Lebo na to nemá nikto pravo... sudit druhych.
Nemyslim si, ze jest maso, je hriech ako sa to tu prezentuje, skor si myslim, ze obťerstvo je velmi nepekná vec.
Poznam jednu staru dobru mudru pani, ktora hovori : "jedz to na čo máš chut, lebo prave to tvoj organizmus potrebuje.. "
To mi povedala v čase, ked som pre mna z neznamych dovodov jedla surove zemiaky, naramne mi chutili :)...
Podla nej mi vraj chybal škrob, tak si ho telo pytalo...
A na záver... ja si myslim, ze nebudeme sudeni za to, či som jedla na obed pečené kura, ale za to, kedy a kde som čo vykonala....
Prajem krasny den a budme radi, že máme čo jest, lebo tie deti v Afrike to šťastie nemaju.
Iveta 15.10.2009

Mila Wahl,
aj ja by som rada reagovala...
Som vegetarianka 8 rokov...
Z ucty k zivotu a z presvedcenia ze nikto tu neprisiel preto aby trpel cely zivot koli mojmu obedu...
Ako uz spomenula Hermanek, v prirode je vela zvierat ktore maju silnu svalovu hmotu a urcite ju neziskali z masa....
Pozrite si napr. kon, byvol, slon a vela dalsich...
Samozrejme, su zvierata ktore to maso potrebuju na prezitie... potravinovy retazec...
Bol tu spomenuty priklad leva, ze aj on je maso... ano, ale my nie sme levy!:)
Dajte do izby male dieta a k nemu jablko a kralika...
Myslim ze dieta zje jablko a s kralikom sa skamarati...
Dajde do izby maleho leva a k nemu jablko a kralika... asi si vieme predstavit pre aku moznost sa rozhodne lev...
Samozrejme, na svete su miesta kde clovek zavisi na love zvierat, nema moznost pestovat, a pod...je na maso odkazany...
Takisto je rozdiel ak niekto chova zviera na dome a to zviera netrpi cely zivot (v niektorych pripadoch) je on dobre postarane, ma pristup na cerstvy vduch, moznost sa past...
A sluzi rodinam nielen pre maso...
Ale je velky rozdiel medzi masom a "masom"...
Tzv. maso z priemyselnych zavodov, kde to zviera od narodenia trpi, je s nim zle zaobchadzane, je prikrmovane roznymi hormonami a chemikaliami a uz nehovorim o tom kolko stresu, strachu a bolesti prezilo...a toto dat na tanier sebe a svojim blizkym?
Nehovoriac o tom aky skodlivy dopad ma na ekologiu rozsiahly chov dobytka...
Aj tie deti v Afrike by sa najedli ale trebalo by zmenit system...
A uplne nakoniec... jedna otazka...
Je, moje zdravie je dolezitejsie ako zdravie toho zvierata??
Akym pravom sme sa takto rozhodli?
Ach to ego...
Nikoho za jedenie masa neodsudzujem, kazdy ma moznost zvolit si co si da na tanier.
Ale vsetci mame pravo vediet ze sa to da aj inak, s laskou a bez utrpenia...
Pekny den prajem vsetkym
Michaela 15.10.2009

Wahlgrenis,
k tomuto tématu mohu ostatním sdělit své zkušenosti.
Kdyby pomohly jednomu, dvěma lidem-stojí to za to se zde vyjádřit.
V začátcích seznámení,kdy jsme se s manželem poznávali, se ptával, co budu podávat dobrého k obědu.
Krásně jsem to pojmenovala podle receptury v kuchařce jako např. hovězí na hříbkách, vepřová na smetaně, roštěnka Stroganov.
Jenže on to obrátil s tím,že má jíst krávu na houbách,prase na smetaně.
Tehdy mě tím dost štval.
V jeho rodině chovali prasátko, říkali mu Tonda.
Takže pak měl být řízek z Tondy, svíčková z Tondy atd. a to už jsem začala tak nějak ztěžka rozžvýkávat každé sousto.
Manžel měl ze zabíjačky jen sádlo na chleba.
Pak jednoho dne přišel syn s tím, že mrtvoly nejí a zabité zvíře je prý mrtvola.
A má oči.
A bylo po chuti.
Protože krávu taky nechci jíst ani Tondu nerozžvýkám.
Zatím mi nekomentují ryby a dary moře, ale čekám, že i na to filé brzy dojde, až mě přesvědčí,že i ono mělo oči.
Ale jinak proti gustu žádný dišputát.
Lída 15.10.2009

Milá Wahl,
mám potřebu reagovat na příspěvek týkající se masa a konkrétně Ivety.
Každý máme svůj úhel pohledu a můj je takovýto:
Víte Iveto, Ema psala na konkrétní téma a to neznamená, že hladovějící děti jsou něco méně, že je vůči tomuto problému lhostejná.
Ptala se na jasnou a konkrétní otázku.
Dáváte 2 věci dohromady.
Taky si nemyslím, že se tu prezentuje konzumace masa jako hřích.
Každý k tomu řekl svůj názor, tak jak ho cítí.
Nesouhlasím, že by bylo pokrytecké nejíst maso proto, že je mi líto zvířat.
Pokud se člověk umí vzdát něčeho, co má rád, cítí, že to tak chce, že chce něco ve svém životě změnit, nechce přispívat k těm, co kupují kus "flákoty", protože si uvědomuje její pravou cenu....to pro mě není pokrytectví.
Vždycky je nutné začít u sebe...pak se změní větší a větší celek.
Nelze někomu vnutit, aby jedl či nejedl maso...k tomuto poznání dojde každý sám.
Mluvím sama za sebe...prostě se rozplyne potřeba přijímat maso, nechutná vám.
Pokud to procítíte, vůli (jak zmiňovala Kamča) nepotřebujete.
Ta je na místě v tom případě, že se rozhodnete rozumem... ze dne na den přestanete jíst maso (z jakéhokoliv důvodu).
Jak píše Iveta - "jíst to, na co má tělo chuť"....a těla některých z nás, už nemají chuť na maso a některá ano.
Možná, až dojdete do fáze alespoň uvědomění (když ne procítění), že všechno je vámi a vy jste vším, budete to cítit jinak.
Přeji všem krásný zbytek dne:-)
Katka 15.10.2009

Právě proto, že patříme mezi ty šťastlivce, kteří mají co jíst, kteří mají jídla nadbytek a smrt hladem jim rozhodně nehrozí, právě proto je zbytečné, aby pro naše rozmazlené žaludky trpěli živí tvorové.
Oni mají stejné právo na normální život, jako vy, Iveto a vaše úvaha -" nejest maso, preto, lebo mi je luto zvieratiek sa mi zda trochu pokrytecke" - to raději ani nebudu komentovat.
Ano, děti v Africe trpí hladem.
Mimo jiné také proto, že většina zemědělské půdy se využívá k pěstování krmiva pro hospodářská zvířata.
Polovina množství veškeré pitné vody se ztratí v masném průmyslu a živočišné "výrobě".
S hladem Afrických dětí já sama bohužel nic nenadělám, přestože mi to lhostejné rozhodně není, proto se snažím pomoci alespoň prostřednictvím adopce na dálku.
Ale můžu sama za sebe odmítnout zlo tím, že nebudu platit masnému průmyslu, abych podporovala hrůzy, kterých se dopouští.
O to tady jde, Iveto, ne o nějakou mou duchovní úroveň a hýčkání si svého ega, abych si připadala lepší, než ostatní.
Ale je to těžké.
Moje babička zas říkávala: Když někdo nechce, je to horší, než když nemůže.
To je ode mne vše, už nebudu reagovat na žádné příspěvky těch, co prostě nechtějí.
Přeji brzké probuzení z lhostejnosti.
Ema 15.10.2009

Přidám také svůj příspěvek.
Já maso jím od malička.
A víte proč?
Rodiče mne takhle vychovali, dělám to samé svým dětem.
Maso jako takové vždy patřilo do rodiny, nebylo denně na stole, ale prostě maso jsme odjakživa jedli.
A přiznávám, mě nikdy nenapadlo ho nejíst.
Jak známo, rodiče jsou dětem vzorem, nikdy mne nenapadlo že by to neměli dělat.
Proč vlastně?
Už tu zaznělo, že jsme všežravci, něco na tom bude.
A nepochybuju o tom, že maso jako takové by lidé jíst neměli, tu nadřazenost lidí nad zvěrstvem jsem nikdy necítila, prostě mi to tak přišlo a přijde přirozené, že lidé loví a zabíjí zvěř, aby se občerstvili.
Bylo to tak odedávna a je tomu tak dodnes.
Asi by neměly mezi lidmi vyvstávat rozepře zda jíst nebo nejíst maso, a my jsme lepší protože ho nejíme a vy jste ti horší, protože ho jíte.
Protože jednak to nedělá dobrotu a druhak, může to být i u druhých tak jako u mne, že ho to nikdy nenapadlo si na talíř maso nenaservírovat.
Zabíjet a chovat zvěř právě pro jídlo se bude vždycky.
Vždyť už je jedno, jestli si maso z pultu vezmu do košíku já nebo někdo jiný.
Stejně se vyprodá.
Právě těm lidem, kteří ho jí a kterým to nijak nepřijde zvláštní.
Uznávám, jak psala Wahlgrenis, dnes jsou samé grilovačky a podobné maso-akce, a jak jsem měla možnost vidět, často se připraví hordy masa a pak se to nedojí.
Tohle štve a mrzí mě.
Je to zbytečné plýtvání jídlem jako takovým, přijde mi, že člověk dnes kupuje hodně věcí, kterých by si mohl koupit v normálním - nutném - množství.
Prostě mamon.
Je to možná mamon i v mase.
Co kdo my víme, každý si jde svou cestou a kritizovat nám nepřísluší.
A také není dobré druhé posuzovat.
Kdo se od masa odpoutal pro své vlastní rozhodnutí, je to jeho rohodnutí, podle něj správné.
Kdo ho jí, tedy i já, je to podle mne taky správné.
Je to o subjektivním posudku.
Ale popravdě, sama nevím, čím bych dětem nahradila masné výrobky, když bych se rozhodla pro vegetariánství, jak bych jim vysvětila, že jim nemůžu koupit salám ani párek a jiné děti je mít mohou.
Jak bych jim vysvětlovala, že nemohou u babičky jíst sekanou, která jim jí nabízí až vnucuje napříč rodičovské autoritě.
Kam bych je dala do školního zařízení, kde se všude maso vaří, jsou snad i vegetariánské školy?
Vegetariánství jako takové je úctyhodné, ale asi i společensky velmi náročné.
Anieska 15.10.2009

Milá Wahl,
ještě bych ráda něco připsala k příspěckům o tom,zda jíst či nejíst maso.
Správně, každý máme svůj názor.
Souhlasím s paní Ivetou.
Nikdy mne vlastně nenapadlo si na talíř nedat maso taky jsem vychovávaná v rodině, kde se odjakživa jedlo maso.
A nemyslete si.
O kulinářství se dost zajímám a taky občas kouknu na pořad Jamieho Olivera, například na jeho Jemieho ministerstvo zdravé výživy a podobně.
Ukazuje lidem,jak je zacházeno se zvířaty, která skončí na talíři.
Upřímně, dělalo se mi špatně, když jsem to viděla, včetně těm lidem ve studiu.
A přesto maso stále jím.
Jednou snad dojdu do bodu, kdy maso potřebovat nebudu.
A také souhlasím s paní Ivetkou s tím, že těžko vysvětlovat dětem, proč my maso jíme a jiní ne, plus ty vegetariánské školy.
Řídím se také heslem, jsem ráda, že vůbec něco jím, protože v dnešní době si člověk nemůže moc vybírat, zvlášť, když mrkne do peněženky.
Co by za to dala moje sousedka, kdyby její dcera jedla maso, či salám.
Přesto má nadváhu, problémy s tlakem, musí držet dietu.
Ona prostě maso téměř nejí.
Takže si nemyslím, že jíst zeleninu je to úžasné.
Dobrou chuť.
Kamča 15.10.2009

Ahoj Wahl,
zdravím tě a chci jen něco málo přidat k článku o vegetariánství.
Hodně se už kolem toho napsalo.
Jsou to dva názory, jíst či nejíst.
Je pravda, že nikdo nemůže nikomu vnucovat svůj názor, jen říct své pocity a říct, proč to tak cítí.
Sama nejím maso čtyři roky a mé děti také.
Jsme zdraví a cítíme se skvěle.
Opravdu lidské tělo maso k životu nepotřebuje.
Mé důvody jsou prosté, láska ke zvířatům, planetě, k sobě...
Všichni víme, jak škodí chov zvířat zemi, jak neskutečně zvířata než zemřou trpí.
Proč v lidech vyvolává pobouření to, že v Číně zabíjí a jedí psy?
V čem je pes jiný než třeba kuře, tele, prase?
Jíst své miláčky by se nám zdálo hrozné, ale jiná zvířata ne.
Cítí bolest, znají pocit strachu, v mnohém se nám podobají.
Myslím si, že kdyby měl člověk sám zabít zvíře, které chce sníst, kdyby se mu podíval do očí a viděl ten neskutečná strach, asi by si vzal na jídlo něco jiného.
Ano, je pravda, každý k tomu musí dojít sám...
Kdybyste měli možnost si představit planetu, ve které byste chtěli žít, takový ráj na zemi, byly by tam jatka?
Paní Anieska napsala, že lidé odedávna maso jedli a jedí ho dodnes - odedávna se lidé zabíjejí a dělají to dodnes...
Není to právě o tom, změnit co změnit můžu?
Kolik lidí se pozastaví nad zvířecím utrpením?
Kdyby jatka měli skleněné zdi, asi by víc lidí maso nejedlo.
Viděla jsem v televizi dokument o tom, jak převážely prasata na porážku, neskutečně namačkané na sobě, v mrazu.
Pár ochránců je bránilo.
Říkala jsem si, jaké by to bylo být v kůži toho zvířete, asi byla bych šťastná za to, že v tom množství lidí se najde někdo, kdo mě chce bránit, kdo mě má rád.
Přidám odkaz na dokument pozemštané, ale není pro každého, at se podívá jen ten, kdo chce..
http://video.google.com/videoplay?docid=2252588966161406164#
Je to o svobodě, my ji vyžadujeme pro sebe, ale zvířatům ji odpíráme.
Je pravda, že každý k tomu musí dojít sám, já přeji zvířatům, aby těch lidí bylo co nejvíce.
S láskou ke všem lidem a zvířatům
Vlasta 15.10.2009

Milá Vlasto,
děkuji Ti za tato slova.
A děkuji za mnohem víc...
Ty víš.
Musím tady doplnit, že to byla právě Tvoje ruka, která mě zprostředkovaně na břeh vegetariánství převedla.
Nedokážu si už představit, že by to mělo být jinak.
Byl by to pro mě krok zpět, někam do propasti, sama sobě bych se pak nemohla podívat do očí.
Vnímám tuto cestu jinak, než tu, po které jsem šla dřív, je naplněna láskou a krásným pocitem - soucítěním s druhými.
Zvíře není "kus masa", pro který musí být zabito.
Má srdce, stejně jako my.
Možná o tom ani nevíš, ale měla jsem v Tobě a ve Tvém synovi jasný důkaz, že tento způsob stravování není ničím destruktivním pro tělo.
Uvědomila jsem si mnoho, třeba i to, že jíst maso je v jistém smyslu alibismus.
Uvědomila jsem si hodně.
Moc děkuji.
Wahlgrenis 15.10.2009

Milá Wahl,
děkuji Ti za krásná slova.
Vlasta 16.10.2009

Milá Wahl,
chtěla bych se také trochu vyjádřit k vegetariánství.
Když si tady pročítám všechny příspěvky, zda jíst či nejíst, zda jedí či nejedí...tak po mně z některých příspěvků chodí mráz.
Masožravci se vyjadřují dost arogantně a agresivně, že by to bylo energiemi mučených zvířat, které do sebe se zmiňovaným masem dostali??
Je těžké vysvětlovat někomu, kdo nemá ani všeobecné povědomí znalostí z biologie, že všechny aspekty masa se dají nahradit složkami z rostlinné říše.
Masožravec sedne a "bojuje" na klávesnici za svůj kus flákoty!
Neobtěžuje se podívat se nejdříve na možnosti náhrady.
Operuje zde zeleninou, na luštěniny zapomene schválně, nebo o nich neví?
Přes mozek zatěmnělý konzumací masa?
Viděla jsem na exkurzi, jak se vraždí kravičky i prasata.
Jak se usmrcují kuřata.
Jak soused vraždil krůty, strašně křičely.
A prchaly před ním.
Ale masožravci toto snad ani vědět nechtějí.
Jim stačí krásně zabalená flákota z chladícího boxu.
Konzumní společnost je tady přece od toho, aby konzumovala, nikdo po ní nemůže chtít, aby se zamýšlela.
Nechtějí připustit, že všechny složky masa jsou plnohodnotně zastoupeny v rostlinné říši.
Vše se do těla dodá zeleninou, luštěninami, ovocem, oříšky....jen si zalistovat v literatuře a nebo na netu.
"Udělat" maso je přece rychlejší.
A víc jim voní, chutná...
Ale co je za tím...bohužel je nezajímá.
Vím, že jsou tito lidé zatím na cestě masožravé, snad se jim někdy "zablejskne na lepší časy".
Všem posílám hodně lásky, pochopení a soucítění, masožravcům i nám, co maso nejíme,
venkovanka 16.10.2009

Milá Wahl,
četla jsem taky stránky..jen letmo...
Ale o tom vegetariánství je to..silné...
Uvědomila jsem si, že mám odmalička problém se jen na "kus masa" podívat, natož na něj sáhnout..
Prožívám silnou lítost a hnus...a takové ty žaludeční pocity..
Psala jsem Ti ten vánoční "zážitek"..jak jsem tak moc litovala kapra, že jsem brečela tak moc a dlouho, že jsem se z toho nakonec pozvracela...
A stejně ho nemohla jíst..to prostě nešlo...uffff...
Děti mají, myslím, na takovéhle věci zvýšenou tu senzitivitu...
Já bych k celé té diskuzi asi dodala jen tohle: "zeptejme se našich dětí, co si o tom všem myslí, jak to cítí...."
....možná bychom se divili - my "vševědoucí dospěláci" se specifickými jídelními návyky, hlavami plnými tabulek nutričních hodnot, hrnoucí každodenně "smetí ven, děti domů" (jak z toho blbýho filmu), jezdící uvaveně a často bezmyšlenkovitě s vozíčkem po obchoďácích...znudně šeptající "tak co zas dneska budem vařit".......
Možná k nim taky jistým způsobem patřím (mám manžela, dvě děti ...a maso ještě stále příležitostně konzumujeme.. omezili jsme to hodně, ale z jídelníčku dosud nevyloučili), ale v tuto chvíli si jasně uvědomuji, že...jde!!! vařit zdravě, chutně a překvapivě docela levně (strašně moc záleží na fantazii, motivaci, asi i lásce k těm, kdo jídlo pak bude jíst..
Možná tedy i lásce k sobě samému...a taky úctě...jo)..
A hlavně.....jistě se dá vařit tak...aby to nikoho..........nebolelo......
Tuleň 16.10.2009

Milí vegetariáni,
jste si jisti, že když uříznete na zahrádce hlávkový salát nebo květák, že tyto rostliny nic necítí?
Že je to nebolí?
A jestlipak kupujete BIO vejce, anebo vejce od slepic, které jsou v klecích, v lepším případě v halách.
A jste si jisti, že nemáte žádnou koženou obuv ani doplňky jako například rukavice, pásky,kabelky a jiné?
Všežravka 16.10.2009

Milá Wahl,
posílám ti nádherné sluneční pozdravení.
Chtěla bych se svým názorem připojit k diskusi o konzumaci masa.
Můj syn od mala maso odmítal a vůbec ho nejedl.
Mně osobně to nikdy nevadilo.
On odolal i nátlaku babiček a prostě se masa nedotkl.
Ve školce se mě ptala učitelka i ředitelka, že odmítá konzumovat maso, proč?
Já jsem, abych měla od těchto řečí pokoj, řekla, že syn je vegetarián, že mu maso nenutím a pokud ho nechce, tak to nechávám na jeho volbě.
Učitelky na mě koukaly jako na blázna, ale odolali jsme.
Byla jsem na syna pyšná, že si dokáže prosadit svůj názor a nenechat se zlomit.
Ochočit.
A nezačít jíst maso, protože se to některým zdá být normální.
V mém příbuzenstvu je víc dětí, které maso odmítají jíst.
Jenomže jejich rodiče k jejich vůli nemají bohužel pochopení a maso jim pod různými výhrůžkami nebo odměnami nutí.
Děti se rodí s vědomím a dobrým vnímáním toho, co je špatné a co dobré.
Postupem času, kdy rozum převládne nad citem, se tyto schopnosti otupí a dítě si zvykne dělat to, co vidí u dospělých.
Připadá mu to normální.
Přestane se bránit.
Přestane používat svoji hlavu k vlastním rozhodnutím, protože mu to dospělí vždy perfektně rozumově odůvodní.
Až v dospělosti postupně začíná nacházet a vlastně poznávat sám sebe.
Ale je těžké od sebe odsekávat a rozpoznávat to špatné.
Zvlášť když mu bylo vštěpováno, že je to vlastně dobré.
Je to vnitřní rozpor, kdy si uvědomuje sám sebe a své vlastní vnímání toho, co je dobré a špatné.
Vlastně až v dospělosti se učí poznávat sám sebe a své pravé já, co doopravdy chce.
Všichni jsme obětmi svých rodičů.
I oni byli vychováváni svými rodiči.
Byli jim vštěpovány jejich názory.
Pak už se jedná jenom o zvyk.
Ne o potřebu něco dělat právě takovým způsobem.
Na názor "že si tělo řekne, co potřebuje“ mě už dávno napadla myšlenka, jestli si tělo skutečně řekne o to, co je pro něj potřebné a dobré, protože je zanešené, zhuntované a otupělé chemiemi a ani neví, co vlastně chce, a říká si chutěmi o věci, které mu vlastně škodí.
S přáním slunečních a pohodových dní
Ája 16.10.2009

Milá Wahlgrenis,
dovol prosím pár slov k tolik diskutovanému článku o vegetariánství.
Já sama za sebe, už teď vím, která cesta je správná, ale dojít na ni musí každý sám.
V příspěvcích se objevila obava - jak tohle všechno vysvětlím dětem, že druhé děti můžou párek a salám a ony ne.
Okamžitě se mi vybavily moje dvojčata a můj synovec - kteří opravdu od narození maso odmítají.
Samozřejmě, že my se sestrou jako "vzorné" matky jsme se snažily o "převýchovu" zvyklé zase z našeho dětství, že bez masa to prostě nejde...
Zbytečné slzičky a násilí - oni to maso prostě nechtěli, nesnědli, různě schovávali, případně trpně seděli u talíře a výsledný efekt byl stejně zbytečný.
Po čase trochu podlehli našemu nátlaku (aby se dobře vyvíjeli) a sní kuřecí řízek a párek v rohlíku.
Vždy, když jsem krájela maso, tak se mě ptali - z čeho to je?
To bylo prasátko?
A to kuře v tom igelitu bylo normálně živé a muselo se zabít?
Když jsem se jim dostalo kladné odpovědi, byli z toho hodně rozhození.
Proč musí prasátko umřít, když oni si klidně k obědu vezmou něco jiného..??
Takže když se vrátím k té obavě, jak to vysvětlím dětem, že ony nemůžou a druhé děti mají salám - zkuste jim říct, že maso je ze zvířete - kupte si živou slepici (není to takový problém) a zabijte ji, spolu s dětma, oškubejte, vykuchejte a pak upečte, uvařte, pomelte do sekané.... a pak se bavte s dětma o mase.
Možná, že jim to dá jiný pohled na svět, pokud se doteď nemohli bez masa obejít.
Myslím si, že spousta lidí by byla raději vegetariány, než by museli něco sami zabít.
Ale takový růžový balíček v hypermarketu je už zbaven těchto negativních emocí, je to úmyslně, aby nám náhodou nezačal mozek pracovat....kde se to maso bere.
Včera jsem tuhle otázku probírala s mou 19letou dcerou.
Co by se stalo, kdyby najednou všichni přestali jíst maso?
Velmi jednoduché - totální krach naší ekonomiky.
Muselo by se spoustu věcí a podniků zrušit, spousta lidí bez práce, bez peněz.....
Zkuste si to představit....
Nevím, jak pojmenovat ty, kteří tuhle naši ekonomiku řídí - pro ně byto byl víc než "černý pátek".
Samozřejmě, že by šlo následně investovat do vegetariánské stravy a našlo by se spousta koumáků na různé pochutiny pro vegetariány...
Jenomže to by bylo moc složité, moc bolestné a nese to velkou ztrátu peněz...
Není pro ně daleko jednodušší tvrdit nám, jak se lidské tělo bez masa neobejde?
Vždyť je to tolik let zaběhlý systém a docela funguje...
Dostávají se na povrch informace o tom, jak hospodářská zvířata trpí?
Není problém natočit různé spoty do TV, jak se podmínky zlepšují - vždyť jsou už i biochovy a tam se mají zvířata jako v bavlnce...
Kuře na tácku v igelitu nemá přece nic společného s tím, jak se mu řeže krk, stříká z něj krev a při kuchání smrdí vnitřnosti...
Dítěti, které pláče, že nemá párek v rohlíku možná stačí vysvětlit, proč ho nemá.
Že jsou to rozemleté kůže, chrupavky, odřezky masa z původně živého zvířete a spousta dochucovadel, aby to vůbec bylo k jídlu.
Nazývejme věci pravými jmény.
Neodsuzuju masožravce ani nevyzdvihuju vegetariány, jen chci říct, že je třeba vidět souvislosti.
Nic nejde násilím.
Já sama se masa teprve zbavuji, a vím, že pokud bych nebyla vnitřně přesvědčená, nikdy bych se ho nezbavila.
Moje děti konečně přestaly být k masu nucené a rozhodně si ho nevyžadují.
Můj manžel nevydrží bez masa ani den, ale taky to není důvod se s ním pro tohle rozejít.
Každý máme svou cestu.
Ale používejme na ní svůj mozek a nebuďme jako ty chodící prázdné krabice - jak tu už někdo napsal...
Posílám všem úsměv a lásku do srdíčka..
Rudbekie 16.10.2009

Zdravím všechny :)
"Neubližuje to, co do úst vchází, ale to, co z nich vychází."
Tato Ježíšova věta mi vytanula na mysli, když si tady tuto diskuzi pročítám.
A je úplně jedno, jestli "to" vychází z úst masožravce nebo vegetariána, výsledek je bohužel úplně stejný...
S úctou
Nataly 19.10.2009

Ahoj milá Wahl :-),
k tomuto tématu bylo už napsáno hodně, ale nedá mi to abych nenapsal taky.
Přijde mi to takový malý souboj, masožravci versus vegetariáni.
Přijde mi to hodně úsměvné, jak se někteří masožravci vztekají, a hlavně každá strana se snaží přesvědčit tu druhou.
Ano vegetariáni nechápou masožravce, a naopak.
A ptáte se, kde jsem já?
No, já jsem někde mezi, maso mi přestává chutnat a nejradši bych aby mi už nechutnalo, ale netlačím na pilu, ale zkoumám, zvažuji, zkouším apod.
Myslím, že chápu obě strany, z pohledu vegetariánů a zvlášť na duchovní úrovni chápu, oni pochopili, oni to cítí a ví, že nechcou a myslím, že nikomu z nás by se nelíbilo jíst oblíbeného domácího miláčka, prostě máte doma kamaráda jakékoliv zvířátko, jste s ním kamarád mazlíte se s ním, vítá vás, když přicházíte domů a pak jednoho dne si řeknete, mám chuť na maso a šup s kamarádem na talíř.
Nic moc, že?
Přijde vám to absurdní?
Sice nevím, jak to doopravdy vnímá Wahl a ostatní, ale myslím si, že to tak je a už to tu parkrát zaznělo, že je strašně lehké si koupit ten balíček, když člověk nevidí a necítí!!!, co všechno se zatím skrývá a naštěstí ani já to tak neprociťuji jako Wahl a ostatní na podobné úrovni, ale myslím, že to přirovnání k domacímů mazlíčkovi se tomu trochu podobá.
No a ta druhá strana?
To je tak, už to tu taky zaznělo, odjakživa se jí na zemi maso, doma od malička jíte maso, skoro všichni jí maso, vegetariáni jsou přirovnáváni k bláznům, doktoři tvrdí jak je to nezdravé, všude se vaří maso, všude se prodává maso.
Prostě, maso maso, už jen ta myšlenka do vaší hlavy o tom, že to maso opravdu člověk nepotřebuje, má problém se k vám dostat a když se dostane lehce se dá rozumem zapudit.
Prostě jíst maso je přece normální, všichni ho jí.
A rozum (ego?) má spoustu argumentů a alibismů, že není přece důvod neco měnit.
Pak když se podaří a člověk se pomalu rozhodne nejíst maso, tak narazí na těžký odpor okolí, je hodně těžké zkoncovat s masem, ale je to výzva a já tu výzvu přijal, ale sem tam maso si dám, ale omezuji ho a zkouším a řeším spoustu situací, kdy zvažuji, jak se zachovat, jsou to dilemata, kdy zvažujete, kde jít na oběd, co si dát, co doma jak to vysvětlit apod.
Prostě přejít k vegetariánství není jen tak, člověk musí mít silnou vůli a mám pocit, že když se člověk mění, mění se i stravovací návyky.
Každopádně teď si už myslím, že nejíst maso, má opravdu smysl!!!, ale na to musí příjít každý sám.
Ještě bych dodal k několika alibismům: "Když si maso nekoupím já, tak si ho koupí někdo jiný."
Kdyby takhle uvažovali všichni, nikdy by se tu nestala, žádná změna, každý musí začít u sebe, ale taky už tu taky bylo řečeno, holt když někdo nechce ....
Jeden podobný pravdivý výrok, říká: Komu se nechce, ten hledá jen výmluvy.
Je to o pohodlnosti, o chuti chtít něco změnit, tak dobře jak se má lidstvo teď, se nikdy nemělo a stejně je snad nespokojených lidí nejvíc za celou historii, možná to tak není, ale přijde mi to tak.
Bylo tu psáno o rostlinstvu, že by neměl člověk jíst ani květák, že taky cítí, ale tam je diametrálně odlišná situace mi přijde, protože o tom, že zvířata trpí hodně o tom většina ví, ale o tom jak trpí květák nemám tušení, ale myslím, že určitě méně než zvířata.
Kožené věci - ano, těm se vyhýbám, bio vejce, ano snažím se nekupovat, ty normální a spíš ty bio.
Ani nevím, jestli to, co píšu, není zbytečné, změní to něco?
Každý jsme nějaký, každý je na nějaké úrovni, každý se řeší ty svoje problémy, každý má jiný pohled na věc a nelze nikoho do ničeho nutit, prostě jsou to ty univerzální pravidla, pravdy, co tu píše Wahl, některé se daji vztáhnout na všechny situace.
Prostě každý tu situaci vidí jinak, není důvod někoho obviňovat, někomu něco vyčítat, měli by jsme se mít rádi všichni a hlavně snažit se zachránit naši překrásnou planetu a přestat vést ty žabomyší války.
Teda tak to vnímám já, netvrdím, že to takhle je, ale je to můj názor a měl jsem pocit, že to mám říct.
S pozdravem a přáním podzimní pohody všem
Renda 19.10.2009
© Wahlgrenis 14.10.2009

Nechtěla jsem k tomuto tématu už nic dalšího psát, měla jsem pocit, že bylo řečeno vše. Až do včerejška...
Ale asi to tak má být. Všechno má svůj čas, nic není náhoda. Nechci sem umísťovat proklik na youtube, kde je scénka blondýny, jak vaří kuřecí vývar... Kdo má zájem, jistě si to dohledá sám. Ta scénka sem na web nepatří.
Možná tu scénku znáte, já jsem ji viděla včera poprvé. Na první pohled je to úžasný humor, takový bezprostřední, není tam nic než jasná dějová linie, jednoduché uvažovaní, to, jak to údajně mají "ty blondýny". Možná jsem příliš citlivá, asi ano, ale po několika okamžicích do mne stoupilo takové zvláštní smutno... Tohle není humor. Vnímala jsem najednou scénku po výměně rolí, jak je asi tomu kuřeti... Teď sice skládám za sebou nějaká písmenka do slov, ale ta nejsou schopna předat absolutně přesně to, co jsem prožívala, jakou jsem měla na dnešek noc, jak mi bylo těžko...
Je to pro mne další jasné sdělení, naprosto přesně vím, kudy už se nevydám.
© Wahlgrenis 17.01.2010

Milá Wahl,
včera jsem byla dávat krev, jsem dárce.
Řekla jsem doktorce, že rok nejím maso a ona povídá, že to není možné, dívala se, jaké jsem měla výsledky před rokem odběrů a včera a nemohla věřit.
Naprosto stejné...
Tak to jsem byla ráda.
Ve čtvrtek jsem pekla další chléb . Nádherný proces.
Hezký den
Majka 24.07.2010

Hezký den Wahl.
mám pocit, že bych Vám měla napsat, že z vlastních plodů děláme marmelády, šťávy, zavařujeme. Na záhoncích nám voní bylinky. Je úžasný proces, zasadit, sklidit, uvařit, či upéct, sníst. Do doma vařených pokrmů vlastně zapracováváme lásku, cit. V těch kupovaných chybí. Je to jenom hmota.
Ještě se chci vyjádřit k masu:
Neříkám, že jsem vegetarián.
Já maso nejím.
Bez masa jsem donosila a porodila dvě zdravé děti. Obě zatím maso odmítají. Nenutím jim ho. Nezakazuji jim ho.
Manžel jí maso. Zpracovávám mu ho s láskou. Je to jeho cesta.
Někdo tu psal, zda jsme se zamysleli nad zeleninou a ovocem. Zamyslela jsem se.
Myslím na to už při přípravě. Ovoce a zelenina se samy uvedou do jakési mdloby, protože jsou na to připraveny. Mám je ráda.
Nekopu do kamenů. Někdo by řekl, že jsou neživí... I Zem je živá bytost.
Mám to jinak.
Učím se každým dnem.
Přijímám.
S láskou a pokorou.
Všechny vás zdravím.
Zuza 26.07.2010

Zdravím,
před časem, již dlouhým, byla na stránkách diskuze, zda jíst nebo nejíst maso.
Posílám článek, věřím, že bude k užitku.

Bezmasou stravou můžeme zachránit svoje zdraví i zdraví planety

Lidský organismus
Z výzkumu vývoje člověka vyplývá, že naši předkové nekonzumovali živočišné produkty. Stavba lidského těla není vhodná pro konzumaci masa.
Ve studii o srovnávací anatomii to prokázal dr. G. S. Huntingen z Kolumbijské univerzity.
Poukázal na to, že masožravá zvířata mají krátké tenké i tlusté střevo.
Jejich tlusté střevo je charakteristicky velice rovné a hladké.
Naproti tomu živočichové, kteří nekonzumují živočišné produkty mají dlouhé tenké i tlusté střevo.
Proto maso, které požíváme, zůstává v našich střevech déle.
Živočišné produkty se pak mohou rozkládat a vytvářet jedovaté látky.
Tyto toxiny jsou označovány za příčinu rakoviny tlustého střeva a také zvyšují zátěž jater, které zbavují tělo toxinů.
To může způsobit cirhózu, a dokonce i rakovinu jater.

Konzumace živočišných produktů
Živočišné produkty obsahují hodně bílkoviny urokinasa a močoviny, což představuje další zátěž pro ledviny, a může těžce poškodit jejich funkci.
V každém kilogramu hovězího je téměř třicet gramů bílkoviny urokinasa.
Cholesterol a nasycené tuky obsažené v mase také mohou působit kardiovaskulární potíže, které jsou hlavní příčinou úmrtí ve světě.

Druhou hlavní příčinou úmrtí je rakovina.
Česká republika je ve světě na prvním místě v počtu onemocnění rakovinou trávicího ústrojí.
Pokusy naznačují, že při opékání masa vzniká silně karcinogenní chemický prvek (methylcholanthrene). Myši, kterým byla tato látka podávána, dostaly různé druhy rakoviny - nádory kostí, rakovinu krve, rakovinu žaludku atd.
Z výzkumu vyplývá, že novorozené myši krmené myší s rakovinou prsu dostanou rakovinu také. Když byly zvířatům injekčně aplikovány lidské rakovinné buňky, vyvinula se u nich rovněž rakovina. Pokud maso, které požíváme, pochází ze zvířat, jež trpěla takovou chorobou, existuje značná pravděpodobnost, že chorobu dostaneme také.

Lidé většinou předpokládají, že maso je čisté a je bezpečné ho jíst, že na všech jatkách fungují důsledné kontroly. Ve skutečnosti se však k prodeji každý den zabíjí tolik dobytka, prasat, drůbeže atd., že je velice náročné, aby bylo vše pod kontrolou. Je velmi těžké zkontrolovat každý jednotlivý kus dobytka, zda nemá nějakou nemoc.

Proslulý vegetarián dr. J. H. Kellogg řekl:
"Když jíme vegetariánskou stravu, nemusíme si dělat starosti s tím, na jakou nemoc naše potrava zemřela. Hned můžeme jíst radostněji."

Do krmení nebo pomocí injekce se přímo do zvířat dodávají antibiotika a další látky včetně steroidů a růstových hormonů. Lidé, kteří živočišné produkty jedí, vstřebávají tyto látky do svých těl.
Konzumace masa je prastarý a ztuhlý zvyk, který byl již podrobně vědecky přezkoumán. Maso se mylně používá jako rychlý a koncentrovaný zdroj energie. Lidské tělo nemůže využít něco jako plnohodnotnou bílkovinu. Bílkovina, ať je jakéhokoliv původu, musí být složitě rozkládána. Tento proces rozkládání je energeticky a časově náročný. Vznikají přitom jedovaté látky, jako je kyselina močová. Dále tělo nedokáže využít a téměř ani vyloučit cizí cholesterol. Až následně může tělo využít rozložené aminokyseliny a poskládat si z nich potřebné bílkoviny.

Lidé i zvířata si produkují vlastní cholesterol. Každá buňka v lidském těle produkuje tolik cholesterolu, kolik sama potřebuje. Jen kojenec potřebuje cizí cholesterol a ten dostává v mateřském mléce. Problémy s cholesterolem existují pouze v případě konzumace živočišných bílkovin a tuků, protože lidský organismus není stavěný na trávení cizího cholesterolu, tak jak je to u masožravců. Ať už se jedná o masa červená, bílá nebo ryby, nelze zmínit ani jednu pozitivní věc pro jejich konzumaci. Současné studie dokazují, že čím vyšší je konzumace živočišných produktů, tím je vyšší výskyt astmatu, artritidy, rakoviny, srdečních a ledvinových chorob, diabetu, revmatismu, osteoporózy a alergií.

Co se týká pesticidů, bylo zjištěno, že konvenčně vypěstované maso obsahuje 14x více těchto chemikálií než konvenčně vypěstovaná zelenina (pro doplnění mléčné výrobky asi 5x více). A co teprve obsah hormonů a antibiotik? K další degradaci kvality dochází s globálním zhoršováním životního prostředí. Proto nelze doporučit ani rybí maso. Další jedovatou látkou v mase je adrenalin, který vylučuje zvíře ve stresu před porážkou. Ten má na člověka negativní vliv jak po fyzické, tak psychické stránce.

Mléko
Enzym obsažený v kravském mléce nazývaný xantinoxidáza (XO) zaviňuje srdeční problémy, tím, že napadá srdce a srdeční artérie a to hned, jak vstoupí do krevního oběhu. Z vědeckých výzkumů je zřejmé, že nebezpečí xantinoxidázy přichází hlavně z mléka homogenizovaného, tedy průmyslově zpracovaného mléka. Je-li konzumováno mléko domácí, nehomogenizované, ledviny dokážou XO odfiltrovat a vyloučit z těla ven. Ale je-li mléko homogenizováno, jeho částečky jsou tak jemně rozbity, že XO je absorbována do krevního oběhu, kde napadá srdce a tkáně artérií. Chemické působení XO zajizvuje stěny artérií a srdeční tkáně. Tělo se snaží škodu napravit tím, že zvedá hladinu cholesterolu v krvi a ukládá ochranný tukový materiál na poškozená místa. Když proces pokračuje, zaplňuje tučný materiál (např. cholesterol) artérie a způsobuje známé srdeční potíže. Dle některých vědců je XO faktor do značné míry zodpovědný i za vznik a rozvoj arteriosklerózy (kornatění tepen).

Hlavní bílkovinou v kravském mléce je kasein. Organismus krávy ho potřebuje. Avšak pro lidi kasein potřebný není. Většina dětí (60 %) kasein vůbec nestráví. Nedokonale a jen částečně strávené bílkoviny mléka pak vstupují do krevního oběhu a dlouhodobě dráždí tkáně. Tak vzniká vnímavost na alergeny. Bílkovinami kravského mléka a mléčných výrobků jsou nezdravě přetěžována játra. Játra musí neustále odstraňovat nedokonale strávené bílkoviny a další zplodiny metabolismu mléka. Tím se značně a navíc zbytečně zatěžují, stejně jako i celý vyměšovací systém. Naproti tomu základní bílkovinou lidského mateřského mléka je laktalbumin, který je pro člověka lehce stravitelný. Děti většinou tuto bílkovinu úplně stráví a využijí ji bez většího úsilí svých orgánů.

Kravské mléko obsahuje o 30 % více kaseinu než lidské mléko, neboť tele zvětší svou váhu za 6 - 8 týdnů dvojnásobně. Váha dětského těla se zdvojnásobí za 6 - 8 měsíců. Složky kravského mléka budují tělo telátka, které roste velmi rychle. Mnoho vysokých lidí vděčí za bolesti svých zad příliš rychlému, neproporcionálnímu růstu kostry v mladém věku, kdy dostávali kravské mléko.

Enzymy
Pro obnovu buněk a zachování zdraví a vitality člověka jsou nutné enzymy. Jen nevařená strava nám dodá tyto enzymy. Enzymy jsou velice citlivé na teplo. Při vyšší teplotě jsou aktivnější. Nemocné tělo proto zvyšuje svou teplotu, aktivuje enzymy a urychluje regeneraci organismu. Pokud však teplota překročí 45°C, jsou všechny enzymy úplně zničeny! Pokud tepelně upravujeme svou stravu nad 45°C, teplem zničíme veškeré enzymy a tato strava již nedokáže dostatečně vyživit naše tělo.

Globální oteplování - příčina klimatické změny
Globální oteplování je nejvážnějším tématem současné doby. Bohužel se mu zatím nevěnuje dostatečná osvěta, a tak stále ještě většina populace není přesně informována. Většina lidí neví, že naše planeta je ve stavu nouze.

Klimatická změna znamená porušení přirozené rovnováhy na planetě. Kde bylo teplo, může být zima, kde byla zima, může být teplo, přírodní katastrofy, záplavy, uragány a velká sucha, neúroda, nedostatek potravin, nedostatek pitné vody, hlad…

Ke globálnímu oteplování dochází v důsledku lidské činnosti. Nejedná se tedy o oteplování, které by bylo výsledkem přirozeného přírodního cyklu. Dochází k němu působením skleníkových plynů v zemské atmosféře. Významnými skleníkovými plyny jsou: metan, oxid uhličitý, oxid dusný, uhlík a freony.
Hlavním skleníkovým plynem není CO2, ale metan. Ten na sebe váže 72x více tepla než CO2. Mezi hlavní lidskou aktivitu, která umožňuje vznik tohoto plynu, patří chov hospodářských zvířat, dále také těžba a spalování fosilních paliv, spalování biomasy, skládky odpadů atd.

Tím, že se otepluje planeta, tají ledovce, které odrážely 80% slunečního záření zpět do vesmíru. Nyní dopadají paprsky na půdu, ohřívají vodu v mořích, ta se otepluje a dochází k destabilizaci dna moří – permafrostu, který pod tlakem a nízkou teplotou váže ohromné množství metanu. Oteplením se metan uvolňuje ze dna moří a stejně tak na Sibiři, kde mizí sníh, odkrývá zemi, která byla stovky let pod sněhem se uvolňuje metan, což nevypočitatelným způsobem urychluje klimatickou změnu.

Pod zvýšenou hladinou moří (kvůli tání ledovců) zmizelo již více než 18 ostrovů a miliony lidí se stávají ekologickými vystěhovalci hledajícími nové domovy. Nyní je to asi 25 milionů. lidí, kteří mají statut ekologických uprchlíků, nemají domov a jsou hnáni z místa na místo.
Více než miliarda lidí hladoví.
Každých 5 sekund umírá jedno dítě hlady.
13 milionů hektarů pralesa ročně mizí.
Denně vymírá 270 druhů živočichů.

James Hansen - světoznámý klimatolog, ředitel Goddardova institutu pro vesmírné studie NASA: „V roce 2007 jsme překročili bod zlomu. Ale stále jsme ještě nepřekročili bod, odkud není návratu.“
"Překročíme-li bod, odkud není návratu, nebude již v moci lidstva cokoli udělat, aby situaci navrátilo zpět."

Chov dobytka a vliv na životní prostředí
80 % globálního oteplování je způsobeno chovem hospodářských zvířat!
Na Zemi je v současnosti 3x více hospodářských zvířat než lidí. Jak udává dokument FAO při OSN "Dlouhý stín hospodářských zvířat", 36 % metanu rozpuštěného v atmosféře vzniká při trávení přežvýkavců, 64 % z jejich moči, což způsobuje kyselé deště a ničí lesy. Chov zvířat vytváří 65 % rajského plynu spojeného s lidskou činností, většina pochází z chemických hnojiv. Chov zvířat ničí ornici a vodní zdroje. 70 % deštných pralesů je vykáceno kvůli produkci masa na pastviny a 20 % z této země je degradováno kvůli shromažďování extrémního množství dobytka. Chov dobytka dále přispívá ke spotřebovávání vodních zdrojů, kterých na planetě ubývá. 70 % vodních zdrojů se spotřebovává na pěstování krmiv. Znečišťování vody z výkalů, chemických hnojiv, antibiotik, hormonů, chemikálií a pesticidů způsobuje mrtvé zóny v mořích.
Zvířata uměle množíme, pěstujeme pro ně krmivo. 80% vypěstované sóji na půdě, kde dříve byly pralesy, zkrmujeme dobytkem a naproti tomu denně zemře 5000 lidí hlady.
50% lidí na planetě jí denně jídlo za méně než 1 dolar.
Nebylo by lépe nakrmit touto úrodou přímo hladovějící lidi? A nepotřebovali bychom jí ani tolik, abychom kvůli jejímu pěstování káceli pralesy.

Hospodářská zvířata produkují více skleníkových plynů než veškerá doprava ve světě.
Studie ukázaly, že produkce jednoho kila masa způsobuje emise rovnající se 36,4 kilogramu oxidu uhličitého. Navíc vznik a transport jednoho plátku hovězího, jehněčího nebo vepřového spotřebuje stejné množství energie jako téměř třítýdenní svícení 100W žárovkou.

Voda
Mizí světové ledovce napájející řeky, na nichž jsou závislé miliardy lidí. Lidé přestávají mít pitnou vodu. Již dnes nemá přístup k pitné vodě miliarda lidí. Denně na její nedostatek umírá 5000 lidí.
Na produkci 1kg brambor potřebujeme 100 litrů vody,
na produkci 1kg rýže 4 000 litrů vody
na produkci 1kg hovězího masa 13 000 litrů vody.
Na jednu porci hovězího je zapotřebí takového množství vody, jako bychom se intenzivně sprchovali půl roku.
Jedna porce masa je ve skutečnosti 16x dražší než porce veganského jídla.
Rozdíl si platíme z našich daní, ve formě dotací do živočišné výroby.
Proč já vegan přispívám odvodem mých daní na tyto dotace, proč peníze nejdou na dotaci rostlinné výroby?

Planeta je ve stavu nouze
Evropský parlament říká: "Omezte spotřebu masa."
Dr. Rajendra Pachauri, ředitel IPCC při OSN:
"Konzumace masa je nyní hlavní příčinou hrozby našeho přežití."
"Jen upozorňuji na fakt, že celý řetězec masa je velmi intenzivní, co se týče emisí oxidu uhličitého. Od okamžiku, kdy vypleňujeme pralesy a pastviny, pasou se tam krávy, pak jsou zabíjeny, pak chlazeny, takže emise oxidu uhličitého jsou dosti značné. Ale více než cokoli jiného, myslím, že všichni vyhrají, budou-li jíst méně masa. Existuje dostatek lékařských důkazů o tom, že míra spotřeby masa, kterou máme ve světě dnes na osobu, zvláště ve společnostech, kde maso tvoří velkou část stravy, dokonce poškozuje lidské zdraví. Já radím, abychom zveřejnili fakta. Bohužel o těchto věcech nebyli lidé dostatečně informováni, aby si udělali obrázek a zaujali postoj, kterým by omezili svou spotřebu masa."
"Když budete jíst méně masa, je to výhra pro všechny. Buďte vegetariány, buďte ekologičtí a zachraňte naši planetu."

CO2 není hlavním skleníkovým plynem, je jím metan a ten vzniká především ze živočišné výroby. Váže na sebe 72x více tepla než CO2. Metan se dá odbourat z atmosféry za 9-12 let, zatímco CO2 za stovky až tisíce let.

„Vědci nyní říkají že musíme využít výhody kratší životnosti emisí, jako je metan, který ohřívá atmosféru 100x více než CO2, ale rychleji mizí, za 9 až 12 let, a černý uhlík (neboli saze), které vytváří 4470 x více oteplování než CO2, ale mizí během několik týdnů. Jedná se o velmi, velmi nebezpečné plyny, které vážou teplo, ale rychle mizí. Takže, když je odstraníme, ochladíme planetu za pár let.“ Ching Hai – Konference Cancún Mexiko, 18.10.2010

Zrušením tvorby metanu tím, že nebudeme uměle množit skot a přejdeme ze živočišné stravy, která zdraví stejně neprospívá, na rostlinnou, omezíme tvorbu metanu, tím se ochladí planeta a získáme více času na rozvoj nových technologií, které pak pomohou vyřešit i CO2.

Bude nám dovoleno vstoupit do Zlatého věku?
Denně zemřou statisíce zvířat pro naši spotřebu. Je opravdu nutné si naše maso živit jiným masem cítících bytostí?
Kde je náš cit a soucit? Utrpení, zabíjení - z planety jsme si udělali jatka a koncentrační tábory pro zvířata. Ničíme si vodní zdroje, atmosféru, kácíme pralesy, necháváme lidi umírat hlady a nezbývá nám pro lidi už ani pitná voda.
Jak je možné, že nemáme soucit s cítícími bytostmi, které necháme žít krutý nepřirozený život na betonu nebo na roštu a pak je násilně vraždíme jenom proto, že máme chuť na řízek?
P R O Č je každý rok umučeno a zavražděno více jak 60 miliard nevinných bytostí?

"Pokud nezasáhneme před rokem 2012, bude pozdě. Co uděláme v následujících 2 letech, rozhodne o naší budoucnosti. To je rozhodný moment."

Albert Einstein:
"Nic neprospěje lidskému zdraví a nezvýší šance na přežití života na Zemi tolik jako evoluce k vegetariánského stravování."

Michael Jackson, zemřelý americký popový zpěvák (film "This Is It"):
"Na záchranu planety už máme asi jen 4 roky."
"Nečekejte, až to za vás vyřeší vláda, musíte se změnit každý sám uvnitř sebe."

Princ Charles, Spojené království, je velkým aktivistou za zanechání deštných pralesů:
"Hodiny klimatických změn odpočítávají soudný den, tikají rychleji než kdy dřív směrem k půlnoci. Jednoduše nereagujeme dostatečně rychle! Nemůžeme být nic méně než odvážní a revoluční v našem přístupu k řešení klimatických změn."

Zde je překlad myšlenky z Kopenhagenu, kde měl Princ Charles přínosnou řeč ohledně zachování deštných pralesů :
"Pokud jde o vzduch, který dýcháme, o vodu, kterou pijeme, neexistují žádné národní hranice. Jsme všichni závislí jeden na druhém - a především navzájem na svých činech - pro naše počasí, naše jídlo, vodu i naši energie.“

"Jelikož planetární-podpůrný životní systém začíná selhávat a naše přežití jako druhu je otázkou, pamatujte, že naše děti a vnoučata se nebudou ptát, co naše generace říkala, ale co udělala. Dejme odpověď, na kterou pak můžeme být pyšní. "

Nejvyšší Mistryně Ching Hai, celosvětově uznávaná duchovní učitelka, humanitární aktivistka a umělkyně:
"Vzdejte se kousku masa na talíři a vše ostatní si můžete nechat,
jinak ztratíte vše pro tento kousek masa."

Každý z nás má ještě přibližně 600 dnů na změnu našeho prastarého zakořeněného zvyku. Bezmasá strava obnoví naše zdraví, vyhneme se přírodním katastrofám a zachráníme naší krásnou planetu.

Další informace najdete: na www.suprememastertv.cz
Vlaďka 17.05.2011


© 2004-2020 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.