WAHLGRENIS              

    

...věci mezi nebem a zemí...

 


     REGISTRACE       Přihlášení

Černý bez






Právě nyní je vhodná doba ke sběru květu černého bezu.
Je to léčivá rostlina, která má široké uplatnění v léčitelství.
Roste jako keř nebo strom v lesích, křovinách, na rumištích, podél plotů, v zahradách.
Ve farmacii se využívají hlavně jeho květy.
Působí na snížení horečky, usnadňují pocení, používají se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení,
při kašli a angínách, ale také jako součást směsných čajů na zklidnění nervové soustavy.
Je to osvědčený potopudný, močopudný a krev čistící prostředek.
Osvědčuje se také jeho pití při migrénách a bolestivé menstuaci.
Výluhy z květů mají léčivé účinky i na problematickou pleť.
Přidávají se do uklidňujících a celkově posilujících koupelí.
Jako součást pleťové masky se používá černý bez společně s květem líky a heřmánkem.
Léčivé jsou i jeho listy a na podzim - od srpna do září - plody.

Vždy je nutné sbírát pouze rozkvetlé, nikoli odkvetlé květy, na místech daleko od silnic a prašných provozů.
Zkontrolujte si také spodní část květů, kde se mohou vyskytovat mšice.
Taková rostlina se v léčitelství využívat nedá.

Ideální je sušit květy bezu černého zavěšené ve svazečcích na šňůře nebo volně položené na bílém papíru.
Důležité je, aby i po uschnutí byly květy původní nažloutlé barvy.
© Wahlgrenis 27.05.2008

Dobrý večer Wahl,
tak konečně posílám slíbený recept.. je na čase, za chvíli už budou kvítka:-)

Štáva z černého bezu
Svařit 2 litry vody a nechat vychladnout.
Přidat 25 květů bezu a nechat do druhého dne stát.
Přidáme 2 kg cukru, šťávu z dvou citrónů a 5 - 7 dkg kyseliny citrónové.
Míchat, až se cukr rozpustí... pak nalít do lahví a zazátkovat.

Limonáda z černého bezu
Svařit 8 litrů vody s 1 kg cukru.
Do studeného se dají 4 citróny nakrájené na kolečka a 7 bezových květů.
Dá se do studena a 7 dnů se nechá kvasit. Míchá se každý den.
Potom se přes husté síto přecedí a lije do lahví.

Recept mám od mamky, má to vždycky mooooc dobré:-)
Taky to budu letos zkoušet poprvé, tak hodně úspěchů.
Mějte se hezky a těším se do Krkonoš .
Renata 14.05.2010

Milá Wahlgrenis,
včera u kamarádky jsem si natrhala bezinkové kvítky.
Chtěla jsem z nich udělat šťávu, ale bůhsuď proč, najednou jsem se pustila do výroby medu.
Krásně mi to tady voní, je to taková dost specifická vůně - mně to vyloženě voní, ale věřím, že někomu nemusí.
Jsem sama zvědavá, jak moc se medík povede.
Co bylo "navíc" proti receptu, jsem otrhala z třapin a nechám to zvolna usušit, prý je z toho v zimě skvělý čaj.
Při otrhávání jsem si všimla, jak krásné, něžné a droboučké kvítky to jsou, a začala jsem si s nimi povídat.
A přestože dnešek bych rozhodně nezařadila k pohodovým dnům, najednou mi bylo mnohem líp.
Mohla bys, prosím, něco o bezinkách napsat?
K čemu jsou vlastně dobré, v čem a s čím mohou pomoci....
Já o nich vím, že jsou zdrojem vitamínů a pomáhají tělu na podzim se vyrovnat s nachlazením, ale je toho určitě víc.
A jestli bych mohla prosit, pokud máš ověřený recept na bezinkovou šťávu a sirup? Budu moc ráda, když mi jej dáš, abych nestahovala z netu nevyzkoušený, ale mohla se spolehnout, že se to povede.
Díky moc
Orianna 31.05.2011

Med z kosmatice (černého bezu)
8 - 12 květenství černého bezu, 1 litr vody, 1 kg cukru, 1 citron
Z čerstvě natrhaných květů odstřihneme stonky, květy zalijeme vodou, přidáme oloupaný, na kolečka nakrájený citron, uvedeme do varu a vaříme čtvrt hodiny.
Květy necháme v nálevu vyluhovat 24 hodin, pak je přecedíme přes hustý cedník, přidáme odvážený cukr a vaříme za častého zamíchání téměř do hustoty medu.
Vařící med nalijeme do skleniček ovinutých vlhkou utěrkou, okraje otřeme, hned upevníme víčka (mají být kovová) a uložíme.
Med se nekazí, při uložení zhoustne.
Používáme jej jako pomazánku, do nápojů v kombinaci s citronovou šťávou i do pečiva.
© Wahlgrenis 31.05.2011

Krásný večer Wahl,
je čas bezinek.
Květy bezu se na mě smějí do oken.
Před chvilkou jsem si opsala u tebe recept na medík, tak se na zítřek těšíme.
Pa s láskou
Barbora - anděl 06.06.2012


© 2004-2020 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.