wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Neznasanlivost mlieka


Dobry vecer Wahlgrenis,
ak mozem, rada by som Vas poprosila o radu.
Asi pred 4 rokmi som zacala pocitovat traviace problemy po konzumacii mliecnych vyrobkov.
Zo zaciatku som tieto traviace problemy registrovala iba velmi zriedkavo, postupne sa vsak tieto moje problemy zacali stupnovat a objavovat castejsie.
Momentalne som konzumaciu mliecnych vyrobkov takmer uplne vylucila /mozem iba tvaroh, acidofilne mlieko, kyslu smotanu a aj to velmi opatrne/.
Klasicke mlieko, sladku smotanu a maslo nemozem vobec konzumovat, ihned sa mi dostavia traviace problemy.
Mlieko a mliecne vyrobky mam velmi rada a chyba mi ich konzumacia a az teraz som si uvedomila, v akom velkom mnozstve varenych pokrmov sa pouziva mlieko a mliecne vyrobky.
Clovek, ked vari, tak si ani neuvedomuje, do kolkych varenych jedal pridava mlieko. Az ked som zistila tuto moju neznasanlivost na mlieko, vtedy som si uvedomila, kolko svojich oblubenych jedal sa musim vzdat. Ja viem, ze vekom sa znizuje tvorba isteho hormonu, ktory stiepi laktozu - to je to lekarske vysvetlenie.
Taktiez som sa docitala v mudrych knihach, ze kazda alergia ma svoju pricinu... Velmi rada by som bola, keby ste mi pomohli zistit dovod, preco mam alergiu na mlieko a mliecne vyrobky.
Teraz uz iba tak nostalgicky spominam ked som si rano urobila teple kakao alebo bielu kavu. Pre moj zaludok to bol hotovy balzam.
Uz dlhsie rozmyslam, co by mohlo byt dovodom mojej neznasanlivosti mlieka.
Mlieko je pokrmom malych deti, mliekom krmia matky svoje deti...
Preto ma napadlo, ci to nejako nesuvisi s mojim "problemom" otehotniet /uz som Vam o tom pisala/.
Hladam suvislosti, na niektore veci som prisla, ale zatial sa mi to akosi nedari dat vsetko dokopy a dostat sa k nejakemu zaveru. Rada by som to rozuzlila... Mozem Vas v tomto poprosit o radu, pripadne nasmerovanie?
V tomto mojom pripade nejde iba o to, ze sa musim vzdat mlieka a vyrobkov z nich, t.j. vzdat sa chuti, ktore mam rada.
Ale uz to je v takom stadiu, ze musim naozaj zvazovat, co si mozem dovolit zjest a co nie. V ktorom jedle je mlieko a v ktorom nie. Obcas si poviem, ved aspon trosku si dam, ale nasledne to potom olutujem, lebo sa dostavia obvykle problemy.
Inak ziadne ine alergie nemam, teda aspon o nich neviem :-)
Mozem zjest tzv. vsetko.
Snazim sa stravovat rozumne, vacsinou si moje telo vypyta, to co mu chyba. Ak tuto zasadu dodrzim, tak travenie funguje v poriadku, az na to mlieko.
Dakujem za Vasu radu a zelam Vam pekny vecer.
Ingrid 19.10.2010

Milá Ingrid,
Vaše nesnášenlivost mléka je jistým druhem alergie. Lékaři by Vám jistě vysvětlili, jaké látky s Vaším tělem bojují a proč byste se jim měla vyhýbat.
K alergiím ( pylovým ) jsem už něco málo psala.
Také ve Vašem případě chápu odmítavou reakci Vašeho těla na mléko spojenou s láskou, s procesy, na které se Vaše tělo chystá. Píšete o plánovaném těhotenství, které nepřichází. Podvědomě se Vaše tělo čistí, vylaďuje se.
Potraviny už nejsou takové, jaké byly dříve.
I když si to mnozí nechtějí přiznat, kvalita potravin se mění, člověk by se "měl přizpůsobit a jet dál"...
Ale tohle není proces automatický.
Vaše tělo se začalo bránit, chce něco jiného.
Neměla byste se ale na tohle dívat jako na násilí, spíše zkuste přijmout své nové stravovací návyky jako důležitý proces, kdy se Vaše duše dostává blíže k Vašemu tělu. Tady nesmí být rozpor.
Připadá mi to, že před Vámi nastává úžasný, skoro až dobrodružný proces, kdy teprve postupně objevujete nové druhy potravin, seznamujete se s nimi... Je to podobné jako první láska, kdy je vedle Vás člověk, o kterém nevíte vůbec nic, ale každá společně prožitá chvíle Vás s ním sbližuje, poznáváte se, objevujete tajemství, jdete po neznámé cestě, abyste se dostali k nepoznanému.
Tohle přesně je nyní pro Vás připravené jako proces sbližování se skrz jídlo. Jsou to důležité informace, které k Vám postupně přicházejí. Mléko není potravinou, kterou byste měla nadále přijímat, ale jsou desítky jiných, s kterými se máte teprve seznámit a sblížit. Vaše tělo potřebuje přeladit.
Na to se těšte, jste vlastně ve fázi přerodu, velké změny.
Těšte se, co bude dál.
Neohlížejte se do minulosti, nevzdychejte po kakau, nebuďte jako kuřák, který nemůže být bez své cigarety. To je obyčejný slaboch.
Dokažte si, že máte na víc, pořád si zvedejte tu laťku, která je před Vámi. Berte svůj jídelníček jako hru, naučte se vnímat nové druhy potravin, chutí je celá škála, je to krásná barevná stupnice, která má rozeznít Vaši duši.
Radujte se, že jste objevila klíč ke své budoucnosti.
© Wahlgrenis 19.10.2010

Dobry den Wahlgrenis,
velmi pekne Vam dakujem za odpoved.
Viete kolko radosti ste mi vliali do duse svojou odpovedou :-)
Teraz som si vdaka Vam uvedomila vela veci.
Uz davnejsie som si hovorila, ze moje telo mi hovori, co mam jest a co nie je pre mna vhodne.
To, co nie je pre mna vhodne, to proste moje telo odmieta a dost razantne :-)
Vlastne skoro vobec nepijem a nejem rozne dzusy, colu, fantu a ine kolove napoje, chipsy, slane oriesky a pod. veci.
Tieto potraviny a napoje moje telo vyslovene odmieta.
Raz som si tak sama pre seba povedala, ze to nie je predsa mozne, ved skoro vsetci ludia okolo mna tieto potraviny konzumuju a ja nie, ved nemozem byt predsa v stravovani taka ina ako ostani.
Ale znovu sa mi potvrdilo, ze tieto potraviny nie su pre mna vhodne.
A myslim si, ze takto presne to bude u mna aj s mliekom.
Proste telo mi hovori, ze tato potravina nie je pre mna.
Bola som rada, ze telo takto so mnou ohladom stravovania komunikuje a teraz sa tomu ovela viac tesim, ked ste mi to este aj Vy potvrdili.
Dokonca mavam take obdobia, kedy mam ohromnu chut spoznavat rozne chute a vyslovene si to vychutnavam.
Neprejedam sa, ale jem s ohromnou radostou - toto obdobie nazyvam obdobim chuti. Po tomto obdobi obycajne nasleduje obdobie, kedy jem iba velmi malo - telo to ma tak nastavene.
Ked respektujem toto striedanie chuti a apetitu, tak u mna funguje vsetko OK.
Naucila som sa uz vekom, ze nie je pre mna vhodne tieto moje odbobia nejako porusovat.
Pri poruseni sa mi akoby zastavi metabolizmus.

Este jednu svoju prihodu by som Vam chcela napisat:
Boli sme s manzelom na dovolenke a z nejakeho dovodu som kupila slane oriesky /vobec ich nejedavam/.
Po tom, ako som trochu z tychto orieskov zjedla, zostalo mi velmi tazko od zaludka. Akosi spontanne ma napadla jedna vec.
Povedala som svojmu zaludku, ze som urobila blbost, ze som si dala tieto oriesky, aj napriek tomu, ze ich nejedavam, ale povedala som jednu vec: "Prosim ta zaludok, spracuj tieto oriesky, nech mi nie je tazko. A uz viac takuto hlupost neurobim, ze by som sa "napchavala" s takymito hlupostami".
Mozno by to vyznelo pre niekoho zvlastne, ale mne cca do 2 min. bolo opat dobre a zaludok bol v pohode.
Dakujem Vam este raz za pomoc...
Mozno moje slova nevystihli vsetko to, co som vdaka Vasej odpovedi pochopila, ale ja mam teraz ohromnu radost v dusi a dufam, ze tato radost zostane pri mne velmi velmi dlho... :-)
Zelam Vam vela zdravia, stastia a zivotnej radosti
Ingrid 19.10.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.