wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Přirozený porod versus císařský řez...


Milá Wahl,
již za pár dní nebo týdnů se stanu maminkou a přivedu na svět nového človíčka, novou dušička. A poslední dobou mi běhá v hlavě myšlenka ohledně přirozeného porodu a naproti tomu císařskému řezu...stále častěji okolo sebe slýchávám a na netu čtu příspěvky budoucích maminek, které dobrovolně chtějí přivézt na svět miminko císařským řezem, i když nemají žádné zdravotní komplikace, které by jim bránily v přirozeném porodu... ano, každá máme strach, jak to všechno zvládneme, aby mimčo bylo zdravé a narodilo se bez komplikací, ale na mě to působí jako krok proti přírodě, podobně jako umělé oplodnění...
Prosím, zajímal by mě Tvůj názor a také to, jestli způsob porodu nějak ovlivní vstup nového človíčka na tento svět...
A ještě bych se Tě chtěla zeptat, jestli já v pořádku zvládnu porod a miminko se narodí zdravé, předem moc děkuji.
Přeji krásný májový večer
Alenka 09.05.2010

Milá Alenko,
k této otázce jsem se už také vyjadřovala. Sama mám za sebou obě tyto varianty porodů, mohla bych tedy srovnávat. Přesto se ale k tomu kompetentví necítím. Věděla jsem, že jsem mužská duše, tudíž jsem si porod jako takový vůbec nedokázala představit. Bylo to pro mne jako dobrodružství ze science fiction, prostě něco, co se mě "logicky" nemůže nikdy týkat.
Ale týkalo... Byla jsem postavena do reality a nešlo nic jiného dělat, než tuto situaci přijmout. Smířila jsem se ale s pocitem, že přede mnou už rodily miliony žen, doktoři jistě vědí, co se děje, takže se jim svěřím do péče. Prostě jsem věřila, že bude všechno v pořádku.
Když jsem šla rodit syna, teprve u příjmu se zjistilo, že je otočen koncem pánevním, takže chtě nechtě císařský řez. Zeptali se mě jen, kdy jsem jedla naposledy... A bylo to.
Druhý porod byl tradiční, ale tady jsem byla hospitalizovaná už někdy od 28. týdne, protože vývoj nebyl zcela v pořádku. Dokonce jsem třikrát byla na sále, ale pokaždé mě vrátili zpět, že ještě nic... Nakonec se holčička narodila s váhou 1,67 kg, což proti "normálním dětem" byla váha mini, takže jsem o tom ani nevěděla. Najednou byla venku, řeklo by se na jedno nebo dvě fúúúúúúúú.
Nemyslím si, že by žena měla do způsobu porodu svého dítěte nějak násilně zasahovat, že by si měla vypočítávat datum, které vychází optimální, ani by neměla diskutovat o tom, jak bude rodit. Tohle by mělo být v rukou lékařů. Je-li nějaká komplikace, císařský řez se jeví šetrnější.
Chápu, kam směřuje Vaše otázka. Obvykle celebrity rodí císařským řezem. Ono je to z hlediska zátěže ženy jednodušší, samozřejmě. Lehnete si, oni Vás uspí, a když se vzbudíte, dají Vám miminko a řeknou, že je Vaše. Tohle je takové trošku zvláštní. Musíte jim věřit. I když je pravda, břicho zmizí, takže to vypadá i logicky... Ale stejně, je to trochu divné...
Zatímco když rodíte naživo, vidíte všechno, co se děje kolem, vnímáte barvy, vůně, pohledy lékařů i sester, může být s Vámi partner, všechno je aktivnější, sama se na příchodu tohoto dítěte podílíte, musíte spolupracovat. Je tady souhra matky a dítěte. Předem si lze "domluvit", aby porod probíhal rychleji.
Ve Vašem případě žádné komplikace nevnímám. Těšte se na zdravé krásné miminko.
© Wahlgrenis 09.05.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.