wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Ženě našli deseticentimetrový nádor na játrech, který jí způsobila antikoncepce


Dnes šestadvacetiletá Sarah Wilmotová jako mnohé jiné ženy brala hormonální antikoncepci. Po letech se ale u ní objevil zdravotní problém, který, jak se později ukázalo, přímo souvisel právě s užíváním antikoncepce. Ženě se na játrech vytvořil zhruba deseticentimetrový nádor.
Dnes 8:42
Sarah Wilmotová z britského hrabství North Yorkshire užívala antikoncepci téměř dvanáct let. V šestnácti letech jí lékaři poté, co u ní zjistili endometriózu (gynekologické onemocnění), doporučili, aby místo jedné pilulky začala užívat dvě denně, což jí mělo pomoci zmírnit velké potíže při menstruaci.

Po letech bezproblémového užívání počátkem roku 2016 začala mladá žena bez zjevného důvodu výrazně přibírat na váze, přidaly se bolesti v oblasti jater, zad a ramen. Kvůli přetrvávajícím potížím podstoupila vyšetření a magnetickou rezonanci, v srpnu téhož roku lékaři odhalili přesnou příčinu všech potíží - ženě se na játrech utvořil deseticentimetrový nádor.
Původní lékařská zpráva hovořila o rakovině, podle následných testů se ale nakonec zjistilo, že jde o nezhoubný nádor, který se na játrech utvořil v důsledku dlouhodobého užívání antikoncepčních pilulek.
Jelikož hrozilo, že by mohl celý útvar prasknout a způsobit vnitřní krvácení, Sarah podstoupila operaci, při které jí nádor, společně s částí jater a žlučníku, lékaři odstranili.

Špatná zkušenost, která dobře dopadla
„Neměla jsem vůbec ponětí, že antikoncepce může mít takové vedlejší následky. Naštěstí byl nádor objeven včas a odstraněn dříve, než mohl napáchat více škody,” svěřila se deníku Express.
„Brala jsem dvě pilulky denně po dobu osmi let, což mi s bolestmi při periodě pomáhalo. Po osmi letech jsem zkusila nitroděložní tělísko, ale nevyhovovalo mi, tak jsem přešla opět na prášky. Další dva roky jsem už ale brala jen jednu pilulku denně.”
„Když jsem začala přibírat na váze, myslela jsem si, že je to způsobeno konzumací nevhodného jídla. Zhruba ve stejné době jsem podstoupila testy kvůli zažívacím potížím, které se mi dost zhoršily. Byla jsem nafouklá, trápilo mě špatné trávení.”
„Po pár měsících jsem začala mít nepříjemný pocit v oblasti jater, kdykoli jsem si lehla. To posléze přešlo v neskutečnou bolest ve chvílích, kdy jsem jedla. Cítila jsem pálení v horní části zad, bolelo mě pravé rameno, celkově jsem se cítila velmi vyčerpaná. První ortel lékařů - rakovina - byl děsivý, naštěstí testy ukázaly, že nádor byl neškodný,” popsala podrobněji své potíže.

V současné době se Sarah považuje za zcela vyléčenou, a chystá svatbu se svým přítelem Jamie Brownem. Kvůli své zkušenosti s antikoncepcí by ale ráda varovala i ostatní ženy, aby se dozvěděly o možných nebezpečích užívání podobných pilulek.
bok, Novinky
© Wahlgrenis 12.01.2017


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.