wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Při umělém oplodnění zaměnili embrya dvou žen na klinice patřící do Babišova impéria


Na brněnské klinice Reprofit, která ženám provádí umělé oplodnění, mělo dojít k záměně embryí. Na případ, který se má týkat dvou žen, upozornil Blesk.cz. Záležitostí se již zabývá Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Klinika je součástí investičního fondu Hartenberg, který spravuje peníze vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, ale stojí mimo holding Agrofert.
Včera 14:14 (Aktualizováno: Včera 14:22 )
Podle informací SÚKL klinika nahlásila případ v polovině prosince loňského roku. Úřad následně vyslal do zdravotnického zařízení inspekci.

„Dosavadní šetření neprokázalo, že by se jednalo o systémovou chybu. Podle všeho šlo o selhání jednotlivce, sdělila Novinkám mluvčí SÚKL Lucie Přinesdomová.
To, že šlo o chybu jednotlivce, řekl i Matěj Stejskal, zástupce společnosti FutureLife, která kliniku vlastní. Fond Hartenberg je stoprocentním vlastníkem FutureLife.
"Šlo o lidské selhání, ne o systémovou chybu. Ti, kteří manipulovali s dotčenými embryi, jsou suspendováni," cituje server Stejskala. Pochybení klinika Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv sama nahlásila. "Přijali jsme opatření, aby se nic podobného neopakovalo, a nic nezametáme pod koberec," doplnil.

Matky jsou ze zahraničí
Podle Stejskala byly ženy ze zahraničí, ze zemí EU, a klinika je s nimi v kontaktu. Zda jsou stále těhotné, nechtěl uvést. Podle Blesku by jedna z nich mohla být z Rakouska.
Vyšetřování ze strany SÚKL dále probíhá. O záležitosti bylo zpraveno i ministerstvo zdravotnictví. O tom, kdy by mohl být znám výsledek vyšetřování ani jaký postih klinice hrozí, nechtěla mluvčí spekulovat.
Jak Blesk upozornil, z právního hlediska je matkou dítěte žena, která je porodila. Oba dotčené páry by případně mohly usilovat o odškodnění.
Asistovaná reprodukce spočívá v oplodnění vajíčka ženy spermatem biologického otce.
Novinky, ČTK
© Wahlgrenis 04.01.2017

Embrya na brněnské klinice zaměnil embryolog, říká odborník
Záměna embrya, ke které došlo na brněnské klinice Reprofit, je velmi mimořádná záležitost. V Česku ani jinde v Evropě nebyl takový případ zjištěn, občas jsou publikovány případy z USA. Právu to sdělil přední český klinický embryolog Pavel Trávník. Možnou chybu vidí v nedodržování pracovního postupu a také v nedostatečném soustředění embryologa.
Dnes 4:50
Trávník působí na jiné prestižní brněnské klinice. „Používáme barevné značky a také čárové kódy, aplikujeme i tzv. witnessing – jeden embryolog sleduje při práci druhého a případně mu čte jméno a rodné číslo ženy, aby se porovnalo, jestli skutečně drží v ruce správnou nádobku s příslušným materiálem. Další možný zdroj průšvihu je nedostatek klidu. Tato práce se nedá dělat jinak. Embryolog se s nikým nebaví, nezvedá telefon. Chce to velkou kázeň, tohle asi není úplně ve všech centrech zaručeno,“ říká profesor Trávník.

Vysvětlil také, proč embryo zaměnil právě embryolog: „Na začátku dostane od gynekologa folikulární tekutinu, ve které najde vajíčka. Následně provádí oplození, kultivaci a další úkony, tam je teoretická možnost záměny. A potom hrozí opětovně, když je pacientka nachystaná na transfer embrya. Znovu se musí opravdu pečlivě identifikovat. V naší klinice ukazujeme klientkám správně popsaný materiál jejich jménem na vnitřním televizním okruhu. Embryolog teprve potom podává gynekologovi embryo.“

Centra prý musí spolupracovat
Trávník, jenž také vede subkatedru klinické embryologie na pražském Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, ujistil, že mezi centry asistované reprodukce, jejichž koncentrace je největší v Praze a v Brně, není nežádoucí rivalita.
„Musíme spolupracovat, protože útoků proti asistované reprodukci je poměrně hodně. Neprospělo nám, že některá centra koupila skupina vicepremiéra a šéfa ANO Andreje Babiše, objevila se hned spousta externích nepřátel. Ve svém úsilí Babiše nějak potrestat poškozují celou asistovanou reprodukci, která je u nás na velmi vysoké úrovni,“ zdůraznil Trávník.

Až třímiliónová pokuta a žaloba
Brněnský Reprofit je součástí investičního fondu Hartenberg Holding, založeného Babišem a bývalým investičním ředitelem Penty Jozefem Janovem. Fond koupil Reprofit International před třemi lety prostřednictvím firmy FutureLife.
Ředitele Reprofitu Marka Koudelku zastihla nepříjemná zpráva o záměně na Slovensku. „To nejhorší, co se mohlo stát, nás potkalo. Lidskou chybu ale nelze nikdy vyloučit,“ řekl Právu.
Jeho kolega Matěj Stejskal, zástupce FutureLife, vlastníka kliniky, již potvrdil systémovou chybu těch, kdo manipulovali s embryi. Podle oslovených právníků může SÚKL udělit Reprofitu až třímiliónovou pokutu, očekávat lze také civilní žalobu obou postižených párů.
Jan Trojan, Právo
© Wahlgrenis 05.01.2017

Wahl,
úplně se ježím z toho případu, jak si zahráváme, jako by to byl film a ne život.
A nejvíce se děsím, že i mi připadalo uměle oplodnění jako cesta.
No naštěstí já uměle nemusela ...
Ach, snad si i za svou nevědomost už odpustila, no co už.
A k tomu Babiš, viď, jak skutečně vše zapadá...
Rosé 06.01.2017


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.