wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Moc by mě zajímala zkušenost maminek, které své děti v šátcích nosí


Milá Wahl,
Už v sobotu večer jsem si v duchu formulovala dopis pro tebe a možná i otázku pro ostatní, kdo mají zkušenosti s tím, nad čím přemýšlím.
Sobotu dopoledne jsem strávila na farmářském trhu, tentokrát nikoliv jako nakupující, ale jako ten, kdo stojí za pultem.
Již z dřívějších trhů znám rodinu, která pravidelně na trh jezdí s vlastní zeleninou.
S paní jsme si již dříve na trhu popovídali o bylinkách a o koření.
Má zkušenosti s používáním koření, které běžně roste na louce, takže to pro mě bylo dost poučné.
Vozí s sebou děťátko, které má v šátku na zádech.
Vždycky jsem obdivovala, jak děťátko vypadá spokojeně, téměř vždy jsem viděla, že spí, tělíčko přitisknuté na maminky záda a hlavičku otočenou do boku na jednu stranu.
Až nyní, jsem ji měla možnost sledovat více než pět hodin, chlapečkovi musí být kolem jednoho roku, už chodí, ale celou dobu byl v šátku na zádech a i pak, když jsem ji viděla, jak ho vodí za ručičku, byl hodně klidný, zdálo se mi i jako nepřítomný.
Mám srovnání s devítiměsíční holčičkou, která je plná energie, je zvědavá, zajímá ji všechno okolo.
Proto mě v sobotu upoutal ten rozdíl a začala jsem nad tím přemýšlet.
Přišlo mi na mysl vyprávění mojí babičky, která měla mého tatínka v pozdějším věku a sourozenci již byli odrostlí.
Měli hospodářství, vypravovala mi, že aby mohla na poli plít mák nebo brambory musela ho položit na mez na začátek pole a aby nebrečel, dávala mu odvar z makovic.
Taťka byl narozený koncem listopadu, takže tohle bylo někdy v červnu (před 83 lety), možná do poloviny července kdy mu bylo 7-8 měsíců.
Prý pak spal a babička mohla na poli udělat, co bylo potřeba.
Moc by mě zajímala zkušenost maminek, které své děti v šátcích nosí.
Hledala jsem na tvých stránkách, určitě jsem to někde četla , ale teď jsem nenašla.
Jsou děti v tomto věku v šátku na zádech opravdu tak klidné?
Libella 02.08.2011

Milá Wahl,
sice nejsem zkušená šátkonosička dětí (moc mě to svazovalo a omezovalo, vyhovovalo mi nosítko), ale shodou okolností jsem teď četla zajímavou informaci v knížce Jiřiny Prekopové: Neklidné dítě..., která mimo jiné potvrzuje odpozorovanou zkušenost Libelly.
Jde o princip tzv. tlumení pohybových impulzů - ač zřejmě v praxi probíhá z hlediska maminek nevědomě, instinktivně...
Jsou přírodní národy, kde matky nosí své děti dlouhodobě, u nás poslední dobou převažuje názor "dítě ví nejlépe, co potřebuje" a je mu poskytována maximální svoboda nejen pohybová (kde je jistota a bezpečí?)...
A právě tím se zabývá p. Prekopová, která zjistila, že "neusměrňované " dítě je často neklidné a hyperaktivní, kdežto děti "tlumené" v pohybu jsou klidné.
Vysvětluje to tím, že matka s dítětem v šátku plně přebírá odpovědnost za jeho vývoj...
citace: "V šátku u matky udělá dítě rozličné zkušenosti, které se pro ně opakováním stanou osvědčenými a jistými zvyky. Jeho nezralé, neuspořádané pohyby jsou brzděny zabalením do šátku, a tak dostává šanci být vkolébáno do uspořádaných pohybů matky. A i když se dítě proti tomuto zařazení vzepře, je jisté, že bude drženo i přesto , že vehementně dává najevo pocity odporu. Jsou přijímány nesoucí matkou a díky její opoře zachyceny. Dítě se může cítit matkou přijímáno, i když se zlobí. Cítí se bezvýhradně milováno. Navzdory všem návalům různých citů se nic nemění na všudypřítomné opoře. Dítěti je rozhodně bráněno v tom, aby se poddávalo svým okamžitým pohybovým impulsům. Jen tu a tam má k tomu příležitost, když je z šátku uvolněno..."
To je o jistotě.
Co je na tlumení pohybových impulsů dobré?...
Odpověď je ve smyslu tohoto: když chci prožít a vnímat hudbu, zavřu oči (odpojím další smysl) a mohu se nerušeně soustředit...
"Podobně brzdíme určité pohyby, abychom posílili ty, které mají uskutečnit náš záměr..." ...
Nošené děti prostě mají daleko víc šancí být zaměřeny a soustředěny samy na sebe, vnímat se.
Ostatně proto na našich školách přibývá hyperaktivních dětí a je těžké s nimi vyjít ... a proto jsou často "zamedikované" (to se zase dostáváme k Virapenovi), ačkoli nejsou nemocné ( je třeba rozlišit hyperaktivitu získanou a vrozenou!)...
Je to stav, který vzniká právě v důsledku přenesení odpovědnosti za vývoj na dítě (rodiče často chtějí dopřát svým potomkům více svobody a volnosti než se dostalo jim, jejichž rodiče uplatňovali tzv. autoritářskou výchovu).
Tímto jsem chtěla říct, že paní Libella velice dobře odpozorovala vliv nošení dítěte v šátku.
Ovšem nevím, jakou praxi zažívají maminky, které děti v šátku nosí, a taky by mě to zajímalo.
Mimochodem myslím si, že se tu promítá metoda tzv. pevného objetí p. Prekopové...
Wahlinko moc zdravím a přeju krásnou dobrou noc!
Marcia, stále 2 v 1 02.08.2011


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.