wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Žraločí samice přivedla na svět mláďata bez samce


Přírodovědné muzeum v západoněmeckém Karlsruhe má senzaci. Žraločí samice Mariechen neboli Mařenka z jeho akvária totiž na svět přivádí potomky bez přispění samce. Podle agentury DPA to o víkendu uvedl Johann Kirchhauser z muzea.

Dnes 8:44 - Karlsruhe
Odborníci dosud vycházeli z toho, že samici mohl oplodnit samec před lety ještě předtím, než se dostala do Karlsruhe. Sperma si prý mohla uchovat. Průzkum ale ukázal, že se jedná o tzv. partenogenezi. Je to tak první případ žraločího "samorozmnožování" v Evropě.
Při partenogenezi se nový jedinec vyvine ze samičího vajíčka, které neoplodnila samčí pohlavní buňka. Tímto způsobem se může množit některý hmyz, určité druhy plazů či obojživelníků. Odborníci to popsali i u některých žraloků. Savci jsou jediní obratlovci, u nichž se partenogeneze nepotvrdila.
Žraločí samice z Karlsruhe je bez samce léta. Každoročně vypustí asi 50 až 80 vajíček. Od roku 2001 tak přišlo na svět 13 mláďat. Zhruba polovina z nich nepřežila. Loni v září se ukázalo, že se dá po víceleté přestávce očekávat 14. přírůstek. "Totálně nás to překvapilo," řekl Kirchhauser.

Samčí znaky
Někteří odborníci mínili, že si samice nejspíš sperma uchovala. Kirchhauser to ale zpochybňuje. Utvrzuje ho v tom i poslední mládě. "Nechali jsme DNA matky, mláděte a dvou dalších sourozenců prověřit odborníkem v Mnichově. Nyní můžeme definitivně říct, že se na tom nepodílel žádný samec. Genetická analýza všech zvířat má tak velkou shodu, že to lze vyloučit," uvedl šéf akvária.
Z USA jsou podle DPA známy tři případy partenogeneze. Událost z Karlsruhe jde ale podle Kirchhausera ještě dál. "Zatímco v amerických akváriích byla dokumentována jen nějaká mláďata, u nás se tato neobvyklá rozmnožovací strategie dá doložit v časovém úseku osmi let."
V akváriu v Karlsruhe se objevila ale ještě jedna záhada. Jedno z mláďat žraločí samice má totiž samčí znaky. Podle Kirchhausera by z partenogeneze měla vzejít jen mláďata samičí. Záležitost je tak nutné ještě prozkoumat.
Zdroj: ČTK, Novinky

Partenogenezi podrobně popisuje i Drunvalo Melchizek v Prastarém tajemství květu života (druhý díl). Sice jsou tyto případy z našeho pohledu ojedinělé, ale jsou. V přírodě se touto cestou rozmnožuje poměrně mnoho druhů. Dalším rozměrem pak je početí z jiné dimenze...
Velký problém dnešní doby je v tom, že člověk věří jen tomu, co je zachytitelné smysly.
Přitom jsme součástí něčeho mnohem vyššího, s čím nesmíme polemizovat, natož bojovat. A to "bojování" se nás týká mnohem víc, je tady s námi pořád. Ten boj -třeba si tomu říkejme - "s přírodou", chybí zde pokora, nedokážeme připustit jiný rozměr než ten, který přichází přes rozum. Škoda...
© Wahlgrenis 13.02.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.