wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Jak ke mně dnes promluvil Albert Einstein... aneb něco málo k vegetariánství


Šla jsem touto trasou mockrát, nikdy mě nenapadlo vstoupit do obchodu s levnými knihami. Přiznám se, že jsem o tomto obchodu ani nevěděla, i když tady údajně je už přes dva roky. Jako by mé kroky ZASE byly vedeny NĚKÝM jiným, ne ja...
Vystoupala jsem po dvou schůdkách, hned u dveří byly kalendáře stolní i nástěnné, vedle začínaly knihy, takové ty levné romány o lásce, taky detektivky do vlaku... Pak sektor s odborněji laděnou literaturou, nějaké cestopisy, knihy o zdraví, o kráse, o dietách. Kuchařky byly skoro na konci, ale to, co na mě barevně křičelo, bylo hlavně o grilování a tradiční kuchyni, tedy nic pro mě.
Pak mě ale zaujala jedna kniha, která měla do červena laděnou titulní stanu. VAŘÍME V RYTMU ROC(K)U! ANEB ÚPLNÁ PŘÍRUČKA PRO ZAČÍNAJÍCI VEGETARIÁNY (Stephanie Piersonová).
Otevřela jsem ji - a promluvil ke mně Albert Einstein (str. 19):

Nic neprospěje lidskému zdraví a nezvýší naděje na přetrvání života na Zemi tolik jako rozvoj vegetariánské stravy.

Opravdu se už ničemu nedivím.
Jsou zde úžasné návody, jak začít jíst "jinak", jaké argumenty používat například v restauracích, na co si dávat pozor, jak reagovat na návštěvě, co říci rodičům, když se stáváte vegetariány.
Ono je to vlastně hodně podobné s tím, když se stáváte vegetariány později a máte kolem sebe rodinu, která se stravuje tradičně, to je také takový rozpor.

"Výroba rostlinné potravy je desetkrát až stokrát efektivnější z hlediska energie než produkce masa."

Citace z knihy:
Co říci tázavým, zmateným, neinformovaným, pochybujícím konzumentům masa?
"Když se mě lidé ptají, proč jsem vegetariánka, říkám jenom, aby si vlezli do zvířecí kůže, a uvidíme, jak by se cítili potom."
"Jenom říkám, že shledávám smažené zvířecí svaly nechutnými."
"Moje volba. Váš problém."
"No dobře, já mohu žít bez pocitu viny. Můžete vy?"
"Dotýká se mne plýtvání zdroji na chov zvířat na porážku, když velká část lidské populace hladoví a tito lidé by mohli být nasyceni, kdybychom přešli na vegetariánskou stravu. Takže v zásadě k tomu přistupuji tak, abych nepřispívala k jakémukoliv systému, který vytváří lidské utrpení."
"Když mi někdo připraví horkou chvilku, říkávám: Vepřové je pro prasata!"
"Cituji George Bernarda Shawa, který říká: Zvířata jsou moji přátelé a já své přátele nejím."
"Nechci jíst něco, co má tvář."
© Wahlgrenis 28.01.2010

Milá Wahl,
mám tuhle knížku už několik měsíců doma a musím napsat, že je výborná. Maso nejím už 4 roky, občas podle ní vařím. Ona tahle cesta není úplně jednoduchá. Já mám ale výhodu, že přítel je na tom stejně jako já.
Chtěla jsem se ještě zeptat, jestli neuvažuješ o zařazení nějaké sekce s recepty. Jistě by to zajímalo víc lidí. Myslím recepty vyzkoušené a prověřené, samozřejmě zdravé.
Děkuji za odpověď i za Tvůj čas.
Přeji pěkný večer, zdravím z Přelouče.
Jituška 28.01.2010

Krásný den přeji Wahl,
úplně si mně nadchla touhle knihou. Děkuji moc za super tip. Přesně tohle
řeším poslední dobou. Sice už mám spoustu problematických situací za
sebou, ale i tak se určitě kniha bude hodit. Paráda!!! Dokonce už jsem
sehnal i nakličovací misky, je to čím dál lepší.
Přeji Všem kupu dobré nálady.
Renda 29.01.2010

Milá Wahl...
zvláštní... Včera jsi mi volala ve chvíli, kdy jsem listovala tvým webem, a přemýšlela o vegetariánství. K tomu tvému příspěvku.
V reakcích zaznělo, že je to těžká cesta... Není.
JE právě velmi snadná. Právě proto, že je to takové "vymezení se", což je vždy snadné. Patřit k nějaké skupině je snadné, pokud předkládané důvody jsou akceptovatelné a nenutí tě to zabývat se do hloubky tím "proč" a jak to s tebou vlastně ladí...

Hanka 02.02.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.