wahlgrenis.cz



 WAHLGRENIS        

 

...veci mezi nebem a zemi...




     REGISTRACE       Přihlášení

Brambory bio nebio... skoro jako z pohádky Bylo nebylo...


Dnes jsem se odhodlala k experimentu. Místo nákupu do jednoho z velkých hypermarketů jsem se rozhodla zajít do prodejny jen pár kroků dál s nápisem BIOPOTRAVINY. Tady jsem si nakoupila malý zázrak. Ten zázrak se jmenuje brambory bio nebio.
V první chvíli mi to připomnělo začátek pohádky: Bylo nebylo... Ale to jsem ještě netušila, že mi doopravdy pohádka - kolikátá už? - začíná. Otevřela se opona a to, co jsem žila předtím, neplatí, začíná nový příběh. Když jsem večer brambory jedla, vybavila se mi nejprve kuchyň babičky, já byla malá copatá... a na talíři tehdy vařené brambory se solí a tvarohem. Ta chuť se nezapomíná. Opět jsem se ocitla na tomto místě, i když babička ani děda už dávno nežijí.
Podobně jsem se v čase zhoupla už jednou, když jsem nedávno ochutnala brambory od Páji a Áji z Hradce Králové (Děkuji, děkuji, děkuji!), ti mi je dovezli do Pardubic ze své "zdravé zahrádky" (nebo kolchozu??). Ty byly tehdy také naprosto vynikající.
Ale teď jsem zjistila, že si je vlastně mohu dopřávat častěji, pokaždé, když budu chtít. Jen jsem zalitovala, že se chuť nedá připojit na internet třeba jako fotka. Taky jsem si v té souvislosti vzpomněla na zkoušku na vysoké škole, kde jsem měla vysvětlit rozdíl mezi klasickým psaným projevem v tisku a žurnalistikou televizní a rozhlasovou. Samozřejmě je to o rychlosti předat informaci, televize a rozhlas mají výhodu v čase, mohou informovat prakticky hned, v přímém přenosu. S tiskem je to slabší. Ale chuť nedokáže předat žádné medium. Chuť se prostě musí ochutnat.
Za posledních pár měsíců se mi v životě dějí úžasné divy. V Krkonoších v červenci, kdy mi ruka Vlastičky podala úžasný vegetariánský pokrm, jsem pochopila mnohé a přestala jíst maso. V listopadu v Bratislavě ke mně měl dorazit recept na domácí bramborový chléb . Od té doby jsem už nekoupila nic z pečiva. A brambory jsou další fází, do které jsem došla.
Vnímám, jak to je se mnou složité. Nemůže se to všechno odehrát v jeden den, najednou. Všechno má totiž svůj čas. Maso, chléb, brambory i já...
A koho by to zajímalo: 1 kg brambor bio nebio stojí 21 Kč.
© Wahlgrenis 15.01.2010

Ahoj Wahl,
kupované brambory léta nejíme, máme jen domácí...
Mňam.
P. Maria 16.01.2010

Wahlgrenis,
tak jsem se po pár dnech opět dostala na Tvé stránky a vidím povídání o bramborech.
Bio nebio brambory...
Obrázek je podobný těm, které mám já v bedně s česnekem a cibulí od své o 30 let starší kamarádky a sousedky Veroniky. Tak vím, o čem mluvíš. Také milujeme s dětmi uvařené brambory, které trochu posolíme a jíme ještě teplé, když jim loupeme slupku. A k tomu občas rozděláme tvaroh s bylinkami a česnekem a namáčíme. Posledně jsem dělala oukrop z brambůrek a česneku. Zmizel jak pára nad hrncem a toho byly 2 litry.
Zrovna nedávno jsem se dozvěděla, že brambory vařené bez slupky nemají žádnou výživovou hodnotu. Proto mne loupané a na kostky nakrájené brambory nikdy moc nechutnaly, prostě mají jinou chut, než ty vařené ve slupce.
Ale s tím "bio nebio" jsi mi připomněla bio nebio mošt, který kupujeme v našem Bioobchůdku v Plzni. Jezdíme si tam pro točenou Pí vodu, protože ta ze studny je pouze užitková a balenou vodu odmítám kupovat. A tam paní prodává i bio potraviny a mívá tam domácí mošty jablečné, jablečné s hruškou nebo jablečný s řepou. Říkala, že je bio od jednoho pána, má velký sad a moštuje jablka a stáčí to do skleněných lahví jako bývávalo mléko, jen to nemá ten staniolový uzávěr, ale uzávěr na závit. A pán nemá atest od příslušných orgánů, že je to bio mošt, takže je to bio nebio mošt. Ale pán ani atest nepotřebuje, protože je mošt hned vyprodaný.
Krásné dny, s láskou
Arieska 17.01.2010

Milá Wahl,
naše brambůrky Ti děkují za pochvalu. Já vím, že jsi o nich mluvila na koncertě tibetských mis , jenomže jsme měly málo času a Ty jsi na mě během takové krátké chvilky vysypala takových informací, že na to ani na všechno nešlo reagovat, zvlášť, když už koncert začal.
Tuhle pochvalu si především zasluhují Pájovi rodiče, kteří s láskou opečovávají naši společnou zahrádku, políčko (Co je to "kolchoz"?) a my jim jenom pomáháme. Už dávno jsem přišla na to, že tatínek nechce pěstovat brambory hlavně a jenom pro výdělek. Pro něj je naprosto úžasný, když stojí před jedním hradeckým obchoďáčkem se svým stolečkem a u něj fronta lidí, kteří by si mohli koupit daleko levnější brambory jenom pár kroků odtud, ale oni už moc dobře vědí a slovy to dávají najevo, že tyhle brambory se s těmi dovozovými vůbec nedají srovnat.
A proto, aby tyhle lidičky měli radost, tak proto tam ve svých šedesáti osmi letech stále jezdí a dbá na to, abychom brambory vybírali ze země pokud možno den před jeho odjezdem na trh, aby brambůrky byly co nejčerstvější.... Jsem jim moc vděčná za tenhle přístup...
A tobě taky moc děkuju, protože je to pro mě další věc k uvědomění si a pokoře za to, co máme. Co je pro mě samozřejmé, tak pro druhé to tak není a třeba nikdy ani nebylo. A pokud někdo neměl možnost ochutnat čerstvé plody zdravé zahrady, pak ani neví, jak má ta správná chuť vypadat a o co je šizen.
Ještě jednou Ti děkujeme a měj se moc hezky.
Těším se.
Ája 19.01.2010

Milá Wahl,
moc Tě oba pozdravujeme. Posíláme slíbenou fotku zahrádky, která momentálně odpočívá pod sněhovou peřinkou a nabírá síly na jaro.



S láskou
Ája a Pája 31.01.2010

Milá Wahl,
musím Ti něco napsat. Právě nám přinesl Pájův tatínek mlíčko z večerního dojení. Je super. Mám takovou radost...
I když mi teď říkal, abych slepicím nedávala žádné zbytky, které nejsou vařené... To prý nepapají.... Na to jsem mu řekla, že zmlsali kocoury a teď už i slepice. Chápeš to?
Pa
Ája 09.02.2010

Recept na pečené brambory
Nastavíš troubu na pečení na 200 stupňů.
Brambory omyješ nejlépe houbičkou nebo kartáčkem. Pak je nakrájíš na 1 cm silné plátky. Dáš na plech vyložený pečícím papírem nebo pomaštěným tukem.
Vložíš do trouby a necháš cca 20 minut péct. Na povrchu by se měly vytvořit takové růžové puchýřky... Pak je upečeno.
Do mísy vsypeš upečené brambory, posolíš, můžeš tam dát namačkaný česnek a plátek másla. Může se tam dát i koření podle chuti. Např. bazalka...
Celé se to promíchá dvěma lžícemi způsobem, kdy ty brambory na těch lžících zvedáš odspodu nahoru. Víš? A pak už honem jíst...
Může se to jíst samotné, nebo si k tomu umíchat tvaroh, popř. se to dá použít i jako příloha.
Ája 11.02.2010

Milá Wahl,
tak jsme dneska sázeli první brambůrky. Sice jsme teď unavení, ale moc šťastní, že už je polovina políčka zasázená. Každá brambůrka byla dvakrát v ruce. Poprvé, když se přebíraly do sázecích bedýnek, a podruhé, když jsme je házeli do řádků. Kromě zorání pole a nadrážkování je u nás všechno ruční práce. Ale děláme to moc rádi, protože za ten výsledek to opravdu stojí. A už se moc těšíme na červen. Neodolala jsem a pár foteček s Pájovými rodiči v akci jsem udělala.
Jsou opravdu úžasní. Mám je moc ráda.





Wahl, měj se moc hezky, mám tě ráda.
S láskou
Ája a Pája 09.04.2010

Milá Wahl,
(Asi Ti to předchozí nedošlo? Ne, nedošlo... Je mi to líto, ale pošta ještě není v pořádku. W.)
v pátek jsme byli na zahradě a sázeli dvě broskvičky a meruňku, které jsme si s Pájou koupili...
Přišli tam dva sousedovy koně... Asi utekli... Bylo to nádherné. Když pak jeden cválal přes ty čerstvě nasázené brambory... To kdyby děda viděl...





Po nasázení brambor jsem se tak trošku přimlouvala za jejich růst...a taky aby zase moc nerostl ten plevel...Přišlo mi tohle jako nádherné požehnání. Nevím, možná že ne. Ale je to nádherný symbol.
S láskou
Ája 19.04.2010

Milá Wahl,
tak už jsou nové brambory zase o kousíček blíž našim talířům. Rostou si tam na poli, samy, jak chtějí. Jsou v čisté zemi, bez chemických podpůrných hnojiv. Bez toho, že by před vložením do půdy byly ošetřeny, aby neplesnivěly, nehnily a aby rostly rychleji...
Teď je za chvíli čeká přihrnutí a pak ruční okopání. No a pak už jenom vybírání...





Vím, že ses mě na ně u Tebe ptala. Už před tím jsem si říkala, že je nafotím. Teď, třebaže trochu prší, jsem s deštníkem šla fotit. Když jsem fotky nahrála do počítače a prohlížela, tak mě začala tak hřát srdeční čakra. To jsou asi šťastné brambory ve šťastné zemi...
Přeju Ti moc hezkou sobotu v Liberci .
S láskou
Ája 14.05.2010

Milá Wahl, sluníčko,
chtěla bych Tě jenom poprosit, jestli by to šlo...
Pája se tak trošku smál, že po devatenácti letech, co jsme spolu, že nevím, že se brambory nejdříve okopají a až pak přihrnují. Mohla bys to prosím Tě otočit???
Jako, aby se v tomhle špatném postupu nenašel nějaký zemědělec. Je pravda, že tyto činnosti jdou mimo mě.
Myslela jsem si, že je to tak, jak jsem napsala.
Ale jestli si myslíš, že je to jedno, tak to tak nech...
Ája 15.05.2010

Milá Ájo,
myslím si, že právě tohle je úžasné... že po devatenácti letech nevíš, jaké je správné pořadí v péči o brambory.
Musela jsem se smát. Děkuji Ti za tuhle chvilku.
© Wahlgrenis 15.05.2010

Wahl...
posílám ti obrázky našeho políčka. Tento týden se brambory budou už kopat....





S láskou
Ája 21.06.2010

Wahl,
ty brambory jsou pěkný... sluníčkový a takový sytě opravdově barevný - v pohodě:O))))
Tuleň 22.06.2010

Milá Wahl,
víš co je u nás nové? Nové jsou brambory.







Poklekni člověče před těmito dary naší matky Země. Poděkuj Bohu za to, že je smíš okusit... ty s láskou sázené, ty s láskou opečovávané, ty s láskou vykopané, ty s láskou podané...
Na talíři jsem je vyfotit nějak nestihla...
Měli jsme je k večeři s tvarohem...
S láskou
Ája a Pája 24.06.2010


© 2004-2024 Wahlgrenis Zveřejněné materiály jsou chráněny autorským zákonem. Kopírování a šíření jakékoliv části obsahu bez svolení autora je zakázáno.